Dumbo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dumbo
Dumbo 1.jpg
Screenshot fra biograftraileren.
Overblik
Originaltitel Dumbo
Dansk titel Dumbo
Genre Animation/Tegnefilm
Instrueret af Ben Sharpsteen
Produceret af Walt Disney
Manuskript af Otto Englander
Joe Grant
Dick Huemer
Bog
Helen Aberson
Harold Pearl
Baseret på Dumbo, the Flying Elephant Rediger på Wikidata
Medvirkende Edward Brophy
Herman Bing
Margaret Wright
Sterling Holloway
Cliff Edwards
Filmholdsmedlem John Hench,
Fini Littlejohn,
Martin Provensen,
Maurice Noble,
Al Dempster med flere Rediger på Wikidata
Filmmusik Walt Disney's Dumbo,
Walt Disney's Dumbo Rediger på Wikidata
Musik af Frank Churchill
Lance Husher
Distributør RKO Radio Pictures
Udgivelsesdato USA 23. oktober 1941
Danmark 25. juni 1948
Længde 64 minutter
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk/dansk
Budget $950.000 USD
DVD Ja
VHS Ja
Blu-ray Ja
Nomineringer og priser
National Board of Review: Top Ten Films,
Oscar for bedste originale musical,
National Film Registry Rediger på Wikidata
Links
på IMDb
i DFI's filmdatabase
i SFDb Rediger på Wikidata
Dumbos hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Orginal biograftrailer til Dumbo

Dumbo er en den 4. i rækken af Disneys klassikere af Walt Disney. Den er baseret på børnebogen af samme navn af Helen Aberson og blev holdt på et lavt budget, da studiet ikke havde mange penge efter den økonomiske fiasko med Fantasia[kilde mangler]. Den spiller kun en time, og den er ikke så teknisk overdådig som forgængerne.

Alligevel fungerer den, og den fik en pæn succes ved premieren og skaffede Disney-studierne de penge igen, der var tabt.[kilde mangler]

Hong Kong Disneyland 1367

Filmen blev genindspillet i 2019, af filmeninstruktør Tim Burton og udgivet i 11. marts. I filmen spillede Danny DeVito som Cirkusdirektør.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

En regnfuld nat i Florida flyver storke ind over et sovende cirkus. Alle mødre af enhver art får en unge, undtagen elefanten Mrs. Jumbo, som bliver frygteligt skuffet. Men den næste dag fanger storken, der skulle være kommet med en unge til Mrs. Jumbo, cirkustoget og præsenterer hende for hendes nye baby. Ungen bliver mødt hjertelig velkommen, indtil hans enorme ører kommer frem efter et nys. De fire andre hunelefanter driller straks ungen med hans ører, og en af dem kalder ham for "Dumbo". Navnet bliver hængende. I vrede smækker Mrs. Jumbo døren i hovedet på elefanterne og nusser om sin baby. Toget farer stadig videre, og om natten når det en cirkusplads, hvor der sættes telte op.

Den efterfølgende dag bliver en af mange triste dage for Dumbo. Under en parade gennem byen snubler Dumbo i sine lange ører og glider i noget mudder. Og senere, da Mrs. Jumbo vasker sin unge, kommer der nogle drenge og driller Dumbo, hvilket selvfølgelig gør Mrs. Jumbo rasende, og hun går amok inde i teltet. Cirkusdirektøren tror, at hun "bare" er gået amok uden grund, og Mrs. Jumbo bliver sat i karantæne.

Dumbo bliver derved ladt alene tilbage og bliver hele tiden hakket på af de andre elefanter. Men så møder han den lille mus Timothy, der har set, hvordan Dumbo bliver drillet. Timothy skræmmer de andre elefanter og bliver bedste venner med Dumbo. Hans plan er (ved at snakke til direktøren, mens han sover) at få Dumbo til at blive det næste store højdepunkt i forestillingen. Men det giver bagslag, da Dumbo, igen, snubler i sine store ører og derved kommer til at skade alle elefanter, hvilket gør dem endnu mere vrede på ham.

Dumbo bliver øjeblikkeligt degraderet til klovn og bliver en stjerneattraktion. Publikum elsker Dumbo, men han hader sit job og savner sin mor og sin eneste ven er Timothy. For at opmuntre Dumbo, tager Timothy Dumbo med hen til hans indespærrede mor, selvom hun ikke kan se eller rigtig røre ham på grund af lænker. Dumbo bliver ked af det og får hikke, da han skal gå fra hende.

For at kurere Dumbos hikke siger Timothy, at han skal drikke noget vand. Dumbo drikker vand fra en vaskebajle, uvidende om at klovnene er kommet til at vælte en flaske champagne ned i den. Dumbo begynder at blive underlig, og da Timothy ikke forstår hvorfor, drikker han også af vandet, hvilket gør, at begge venner bliver fulde.

Næste morgen bliver Dumbo og Timothy vækket af en flok krager oppe i et træ. Lederen, Jim, griner, og da han fortæller Dumbo og Timothy, hvor de befinder sig, mister Dumbo balancen og falder ned. Mens Timothy og Dumbo går tilbage mod cirkusset, tænker Timothy på hvordan de kunne være havnet oppe i træet. Jim foreslår for sjov, at Dumbo var fløjet derop. Kragerne begynder at drille Dumbo med hans ører, men Timothy bliver vred og fortæller dem om Dumbo og hans mor, og om hvordan han hele sit liv er blevet drillet. Kragerne bliver kede af at høre dette og begynder endda at græde for Dumbo.

Jim, der tydeligvis stadig er ked af det, siger at Dumbo måske godt kan flyve. Timothy og kragerne giver Dumbo en fjer, som de påstår er magisk. Kragerne overtaler Dumbo til at flyve fra en klippe, og med den magiske fjer flyver han tilbage til cirkusset.

Under en forestilling taber Dumbo fjeren, mens han falder ned fra en kulisse. Men Timothy fortæller Dumbo, at fjeren slet ikke var magisk. Dumbo får rettet op og imponerer både publikum og cirkus. For første gang isit liv, bliver han beundret for sine ører og ikke drillet.

Efter forestillingen bliver Dumbo en kæmpestjerne med Timothy som manager. Filmen ender med, at toget har fået en ekstra luksus-togvogn kun til Dumbo og hans mor. Kragerne synger sangen: "Hvis jeg så en elefant fløj", mens toget kører videre til næste stop.

Dumbo og Tim fik også tegneserier i bladene i kølvandet på filmen. De kan endda dukke op som bifigurer til de andre personer i tegneseriernes forskellige universer, enten hver for sig eller sammen.

Danske stemmer[redigér | rediger kildetekst]

Priser og nomeringer[redigér | rediger kildetekst]

Academy Awards

  • 1942: Vandt: "Best Music, Scoring of a Musical Picture" – Frank Churchill og Oliver Wallace
  • 1942: Nomineret: "Best Music, Original Song" – Frank Churchill (musik) og Ned Washington (tekst), for sangen "Baby Mine".

Cannes Film Festival

  • 1947: Vandt: "Award Best Animation Design" (Originalt award-navn: 'Prix du meilleur dessin animé')

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]