Dumbo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Dumbo
Dumbo 1.jpg
Screenshot fra biograftraileren.
Overblik
Originaltitel Dumbo
Dansk titel Dumbo
Genre Animation/Tegnefilm
Instrueret af Ben Sharpsteen
Produceret af Walt Disney
Manuskript af Otto Englander
Joe Grant
Dick Huemer
Bog
Helen Aberson
Harold Pearl
Baseret på Dumbo, the Flying ElephantRediger på Wikidata
Medvirkende Edward Brophy
Herman Bing
Margaret Wright
Sterling Holloway
Cliff Edwards
Filmholdsmedlem Les Clark,
Paul Murry,
John Hench,
Fini Littlejohn,
Steven Bosustow,
med flereRediger på Wikidata
Filmmusik DumboRediger på Wikidata
Musik af Frank Churchill
Lance Husher
Distributør RKO Radio Pictures
Udgivelsesdato USA 23. oktober 1941
Danmark 25. juni 1948
Længde 64 minutter
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk/dansk
Budget $950.000 USD
DVD Ja
VHS Ja
Blu-ray Ja
Nomineringer og priser
Oscar for bedste originale musicalRediger på Wikidata
Links
på IMDb
i DFI's filmdatabase
i SFDbRediger på Wikidata
Dumbos hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Orginale biogragtrailer til Dumbo

Dumbo er en den 4. i rækken af Disneys klassikere af Walt Disney. Den er baseret på børnebogen af samme navn af Helen Aberson og blev holdt på et lavt budget, for studiet havde ikke mange penge efter den økonomiske fiasko med Fantasia[kilde mangler]. Den spiller kun en time, og den er ikke så teknisk overdådig som forgængerne.

Alligevel fungerer den, og den fik en pæn succes ved premieren og skaffede Disney-studierne de penge igen, der var tabt.[kilde mangler]

Hong Kong Disneyland 1367

Handling[redigér | redigér wikikode]

En regnfuld nat i Florida, flyver storke ind over et sovende cirkus. Alle mødre af enhver art, får en unge, undtagen elefanten Mrs. Jumbo, som bliver frygteligt skuffet. Men den næste dag, fanger storken, der skulle være kommet med en unge til Mrs. Jumbo, cirkustoget og præsentere hende for hendes nye baby. Ungen bliver mødt hjertelig velkommen, indtil hans enorme ører kommer frem efter et nys. De fire andre hunelefanter driller straks ungen med hans ører og en af dem kalder ham for "Dumbo". Navnet bliver hængende. I vrede smækker Mrs. Jumbo døren i hovedet på elefanterne og nusser om sin baby. Toget farer stadig videre og om natten når det en cirkusplads, hvor der sættes telte op.

Den efterfølgende dag bliver en af mange triste dage for Dumbo. Under en parade gennem byen, snubler Dumbo i sine lange ører og glider i noget mudder. Men hvad værre er, at senere da Mrs. Jumbo vasker sin unge, kommer der nogle drenge og driller Dumbo, hvilket selvfølgelig gør Mrs. Jumbo rasende og hun går amok inde i teltet. Cirkusdirektøren tror hun "bare" er gået amok uden grund og Mrs. Jumbo bliver sat i karantæne.

Dumbo bliver derved ladt alene og bliver hele tiden hakket på af de andre elefanter. Men så møder han den lille mus Timothy, der har set hvordan Dumbo bliver drillet. Timothy skræmmer de andre elefanter og bliver bedste venner med Dumbo. Hans plan er at (ved at snakke til direktøren, mens han sover) få Dumbo til at blive det næste store klimaks i forestillingen, men det giver bagslag, da Dumbo, igen, snubler i sine store ører og derved kommer til at skade alle elefanter, hvilket gør dem endnu mere vrede på ham.

Dumbo bliver øjeblikkeligt degraderet til klovn og bliver en stjerneattraktion. Publikum elsker Dumbo, men han hader sit job og savner sin mor og hans eneste ven er Timothy. For at opmuntre Dumbo, tager Timothy Dumbo med hen til hans indespærret mor og selvom hun ikke kan se eller rigtig røre ham på grund af lænker. Dumbo bliver ked af det, da han skal gå fra hende og får hikke.

For at kurere Dumbos hikke, siger Timothy at han skal drikke noget vand. Dumbo drikker vand fra en vaskebajle, uvidende om klovnene er kommet til at vælte en flaske champagne ned i den. Dumbo begynder at blive underlig og da Timothy ikke forstår hvorfor, drikker han også af vandet, hvilket gør at begge venner bliver fulde.

Næste morgen bliver Dumbo og Timothy vækket af en flok krager oppe i et træ. Lederen, Jim, griner og da han fortæller Dumbo og Timothy hvor de befinder sig, mister Dumbo balancen og falder ned. Mens Timothy og Dumbo går tilbage mod cirkusset, tænker Timothy på hvordan de kunne være havnet oppe i træet. Jim foreslår for sjov, at Dumbo havde fløjet derop. Kragene begynder at drille Dumbo med hans ører, men Timothy bliver vred og fortæller dem om Dumbo og hans mor og hvordan han hele sit liv er blevet drillet. Kragene bliver kede af at høre dette og begynder endda at græde for Dumbo.

Jim, der tydeligvis stadig er ked af det, siger at Dumbo måske godt kan flyve. Timothy og kragene giver Dumbo en fjer, de siger er magisk. Kragene overtaler Dumbo til at flyve fra en klippe og med den magisk fjer, flyver han tilbage til cirkusset.

Under en forestilling, taber Dumbo fjeren mens han falder ned fra en kulisse, men Timothy fortæller Dumbo, at fjeren var falsk og at den slet ikke var magisk. Dumbo får rettet op og imponere både publikum og cirkus. For første gang i hans liv, bliver han beundret for sine ører og ikke drillet.

Efter forestillingen bliver Dumbo en kæmpestjerne med Timothy som manager. Filmen ender med at toget har fået en ekstra luksus-togvogn kun til Dumbo og hans mor. Kragene synger sangen: "Hvis jeg så en elefant fløj", mens toget kører videre til næste stop.

Dumbo og Tim fik også tegneserier i bladene i kølvandet på filmen. De kan endda dukke op som bifigurer til de andre personer i tegneseriernes forskellige universer, enten hver for sig eller sammen.

Danske stemmer[redigér | redigér wikikode]

Priser og nomeringer[redigér | redigér wikikode]

Academy Awards

  • 1942: Vandt: "Best Music, Scoring of a Musical Picture" – Frank Churchill og Oliver Wallace
  • 1942: Nomineret: "Best Music, Original Song" – Frank Churchill (musik) og Ned Washington (tekst), for sangen "Baby Mine".

Cannes Film Festival

  • 1947: Vandt: "Award Best Animation Design" (Originalt award-navn: 'Prix du meilleur dessin animé')

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]