Hotdog: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
JAnDbot (diskussion | bidrag)
m robot Fjerner: sk:Párok v rožku Ændrer: eo:Kolbasobulko
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
[[Billede:hotdog_too.jpg|thumb|400px|right|En hotdog]]
[[Billede:hotdog_too.jpg|thumb|400px|right|En hotdog]]
En '''hotdog''' er traditionelt et halvt gennemskåret pølse[[brød]] med ristet (eller kogt) [[pølse]], rå eller ristede [[løg]], [[ketchup]] og [[sennep]], eventuelt også [[remoulade]], og [[syltede agurker]].
'''Hotdog''' er en dansk opfindelse. Den er et traditionelt halvt gennemskåret pølse[[brød]] med ristet (eller kogt) [[pølse]], rå eller ristede [[løg]], [[ketchup]] og [[sennep]], eventuelt også [[remoulade]], og [[syltede agurker]].


Hotdoggen fås i det meste af den vestlige verden, og er i Danmark gået hen og blevet noget nær en nationalspise, der indtages ved [[pølsevogn]]e og på grillbarer landet over.
Hotdoggen fås i det meste af den vestlige verden, og er i Danmark gået hen og blevet noget nær en nationalspise, der indtages ved [[pølsevogn]]e og på grillbarer landet over.

Versionen fra 13. dec. 2009, 19:09

En hotdog

Hotdog er en dansk opfindelse. Den er et traditionelt halvt gennemskåret pølsebrød med ristet (eller kogt) pølse, rå eller ristede løg, ketchup og sennep, eventuelt også remoulade, og syltede agurker.

Hotdoggen fås i det meste af den vestlige verden, og er i Danmark gået hen og blevet noget nær en nationalspise, der indtages ved pølsevogne og på grillbarer landet over.

Herhjemme skal pølsen helst være nogle centimeter længere end brødet, mens man blandt andet i USA helst ser at pølse og brød er lige lange.

En variant, den franske hotdog er også blevet ret populær herhjemme, måske fordi den er lettere at spise uden at spilde, eventuelt mens man laver noget andet med den anden hånd. En fransk hotdog består (oprindeligt) af et halvt flute (den ene ende), hvor man stikker et hul fra skærefladen mod enden, fylder ketchup, dressing eller lignende i og stikker en pølse i til sidst. I filmen Olsen-bandens sidste bedrifter fra 1974 ser man franske hotdogs, da banden er i Paris - på dette tidspunkt var varianten endnu ikke nået til Danmark.

Ordets oprindelse

Det oprindelige ord er fra engelsk, hvor det dog er i to ord, altså hot dog. En del mennesker siger fejlagtigt hotdogs om en hotdog i ental, uvist af hvilken grund. S'et er grammatisk korrekt som flertalsform på engelsk, og bruges også ofte i dansk flertalsform.

Der findes flere forklaringer på ordets gennemslag, men i den engelsksprogede verden har dog været et synonym for pølse fra sidste del af 1800-tallet, baseret på hentydninger til at der blev anvendt hundekød ved fremstilling af pølser[kilde mangler]. Da avistegneren Tad Dorgan engang i 1920'erne tegner ...en munter gøende og temmelig svedig pølse, der ligger og hygger sig i et aflangt brød, kan har ikke umiddelbart huske hvordan man staver til dachshund (gravhund) og han skriver i stedet hot dog under tegningen [1]

Noter og referencer

Eksterne links


Mad og drikkeSpire
Denne artikel om mad og drikke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.