Remoulade

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Paneret fiskefilet og pommes frites med remoulade.

Remoulade eller remulade er en kold gul sovs af mayonnaise tilsat fx pickles, gulerødder, kapers og små stykker syltet agurk.

Det hævdes undertiden[hvor?] at remoulade er en dansk opfindelse, men den er en dansk variation over en sauce der findes i forskellige udgaver verden over, f.eks. en fransk, der oftest indeholder selleri.

Ordet optræder første gang på skrift i Danmark i 1853. Der er flere teorier om ordet remoulades oprindelse; men ordet stammer sandsynligvis fra fransk "rémola", en slags radise.[1] På fransk optræder formen "remolade" første gang skriftligt i 1740, og som "remoulade" i 1746, mens en tidligere form "ramonache" går helt tilbage til det 16. århundrede.[2]

Skønt remoulade ikke har dansk oprindelse, anses det af mange for at være en del af dansk madkultur, specielt i forbindelse med de danske pølsevogne, samt som dyppelse til pommes frites. Men rent faktisk er remoulade en relativt ny ting i Danmark, og så sent som i 1964 blev der givet afslag fra myndighederne til salg af remoulade i danske pølsevogne, alene som grundlag at man ikke anså det som tilbehør til pølser[3]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Mad og drikkeSpire
Denne artikel om mad eller drikke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.