Bogotá: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m robot Tilføjer: sco:Bogotá
Almabot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: sh:Bogota
Linje 116: Linje 116:
[[scn:Bogotà]]
[[scn:Bogotà]]
[[sco:Bogotá]]
[[sco:Bogotá]]
[[sh:Bogota]]
[[simple:Bogotá]]
[[simple:Bogotá]]
[[sk:Bogota]]
[[sk:Bogota]]

Versionen fra 3. okt. 2010, 21:22

Udsigt over Bogotá
Bogotas beliggenhed i Colombia
Skabelon:Koord

Bogotá (Bogotá, D.C. er det officielle navn, hvor D.C. står for "Distrito Capital", der betyder "hovedstadsdistriktet". Byen kaldes også Santa Fe de Bogotá) er Colombias hovedstad, samt den arealmæssigt og befolkningsmæssigt største by i landet. Ved en folketælling i 2005 var befolkningstallet 6.776.009.[1] Det officielt definerede storbyområde, der indeholder kommunen Soacha, har et anslået befolkningstal på 7.881.156 (2005).[1] Byen ligger i 2.640 meters højde over havoverfladen og er dermed den tredjehøjest beliggende hovedstad i verden.

Historie

Navnet kommer fra et ordet Bacata i chibcha sproget. Bogotásletten var befolket af muiscanfolket før spanierne grundlage byen i 1538. Byens spanske navn var Santa Fe (hellig tro). Da der findes flere Santa Fe i USA kaldte byen "den Bogota", (i Bogota), efter sletterne.

I 1550 blev grundlage af den spanske kolonimagt flere institutioner i Colombia og den nuværende Santa Fe blev hovedstad i Ny Granada.

I 1810 startede et oprør mod den spanske kolonimagt. Santa Fe blev hovedstad i Republikken Ny Granada og senere til Republikken Colombia (Greater Colombia). Santa Fe blev omdøbt til Bogotá.

I 1948 blev byen ramt af de nok det værste optøjer i latinamerikas historie. Store dele af byen blev hærget af vrede menneskemængder efter mordet på den populære politiker Jorge Eliécer Gaitan. Dette er blevet et udtryk for de enorme sociale problemer, som også senere påvirket Bogota.

Referencer


Sydamerikansk geografiSpire
Denne artikel om sydamerikansk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Skabelon:Link GA