Forn Siðr - Asa- og Vanetrosamfundet i Danmark: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Twid (diskussion | bidrag)
Forn Siðr - Asa- og Vanetrosamfundet i Danmark flyttet til Forn Siðr: Jeg kan ikke se nogen grund til den lange titel
 
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
'''Forn Siðr - Asa- og Vanetrosamfundet i Danmark''' (i daglig tale blot '''Forn Siðr''') er et dansk landsdækkende [[trossamfund]] for dyrkere af de [[nordiske guder]] og kræfter i den nordiske trosforestilling og [[folketro]]. Forn Siðr som officiel forsamling blev dannet den [[15. november]] [[1997]].
#redirect [[Forn Siðr]]

Organisation er ikke-[[mission]]erende og [[upolitisk]] (men tager dog afstand fra [[nazisme]]).

Forn Siðr blev den [[6. november]] [[2003]] godkendt som trossamfund af [[Kirkeministeriet]]. Det har blandt andet givet trossamfundet ret til at foretage juridisk gyldige [[vielse]]r for sine medlemmer, samt bedre muligheder for medlemmerne for at blive [[bisættelse|bisat]] under forrettelse af [[hedensk]]e [[ritual]]er.

Forn Siðr holder for alle sine medlemmer officielt [[blot|blót]] (gudsdyrkelse) fire til fem gange om året. Det drejer sig om de fire solhøjtidsblót ([[forårsjævndøgn]], [[sommersolhverv]], [[efterårsjævndøgn]] og [[vintersolhverv]]), samt et blót ved altinget.

Forn Siðrs højeste besluttende myndighed er ''Altinget'', der består af alle de medlemmer som er fremmødt.

Trossamfundet har sit eget medlemsblad – ''Vølse - organet for hedensk sæd'' – som udkommer fire gange om året.

== Historie ==
Der havde op [[1997]] til været en stigende interesse for dyrkelse af de [[nordiske guder]] specielt i [[viking]]egrupper (folk der optræder eller sælger [[smykke]]r ved vikingemarkeder). På [[Island]] var [[asatro]]en blevet ankendt af [[myndighed]]erne som [[tro]]ssamfund allerede i [[1973]], og i [[1996]] blev troen også anerkendt af myndighederne i [[Norge]]. I [[Danmark]] var interessen for asatroen spredt, og tidligere forsøg på at danne en [[forening]] var mislykkedes.

Den officielle grundlæggelse af '''Forn Siðr''' var den [[15. november]] 1997. Via forskellige kontakter knyttet bl.a. via [[internet]]tet, var et uformelt møde arrangeret i [[sommer]]en 1997, hvor syv [[person]]er mødtes i en [[park]] i [[Odense]], for at tale om mulighederne for at danne en forening for asedyrkere i Danmark. De syv var [[Morten Grølheim]], [[Viktoria Gotved]], [[Ole Nielsby]], [[Eirik]], [[Christine Fentz]], [[Bertil Dorch]] og [[Pelle Bull]]. Dette ledte til det stiftende alting den [[15. november]] 1997.

Den [[13. december]] [[1999]] blev ansøgningen om godkendelse afleveret til [[kirkeministeriet]]. Kirkeministeriets rådgivende udvalg vedrørende trossamfunds vurderede i [[2002]], at "Forn Siðr" ikke kunne opfattes som et trossamfund. Forn Siðr blev dog alligevel godkendt af [[minister]]en den [[6. november]] [[2003]] efter en omskrivning af vedtægterne.

Den [[7. februar]] [[2009]] indviede trossamfundet sin første [[grav]]plads på [[Assistens Kirkegård (Odense)]]<ref>[http://www.fornsidr.dk/dk/103 Hedensk gravplads i Odense] Forn Siðrs egen beskrivelse</ref><ref>[http://www.fyens.dk/article/965234:Indland-Fyn--Hedninge-faar-egen-gravplads-i-Odense Hedninge får egen gravplads i Odense], internetudgaven af ''Fyens Stiftstidende - Fyns Amts Avis'', 29. marts 2008 </ref>.

== Se også ==
* [[Asetro]]
* [[Nordisk mytologi]]

== Ekstern henvisning ==
*[http://www.fornsidr.dk/ Forn Siðrs hjemmeside]
{{DEFAULTSORT:Forn Sidr}}

== Kilder ==
{{Reflist}}

{{billedesavnes}}

[[Kategori:Asetro i Danmark]]
[[Kategori:Trossamfund]]

[[de:Forn Siðr - Asa- og Vanetrosamfundet i Danmark]]
[[fi:Forn Siðr – Asa- og Vanetrosamfundet i Danmark]]
[[sv:Forn Siðr - Asa- og Vanetrosamfundet i Danmark]]

Versionen fra 16. jul. 2011, 15:56

Forn Siðr - Asa- og Vanetrosamfundet i Danmark (i daglig tale blot Forn Siðr) er et dansk landsdækkende trossamfund for dyrkere af de nordiske guder og kræfter i den nordiske trosforestilling og folketro. Forn Siðr som officiel forsamling blev dannet den 15. november 1997.

Organisation er ikke-missionerende og upolitisk (men tager dog afstand fra nazisme).

Forn Siðr blev den 6. november 2003 godkendt som trossamfund af Kirkeministeriet. Det har blandt andet givet trossamfundet ret til at foretage juridisk gyldige vielser for sine medlemmer, samt bedre muligheder for medlemmerne for at blive bisat under forrettelse af hedenske ritualer.

Forn Siðr holder for alle sine medlemmer officielt blót (gudsdyrkelse) fire til fem gange om året. Det drejer sig om de fire solhøjtidsblót (forårsjævndøgn, sommersolhverv, efterårsjævndøgn og vintersolhverv), samt et blót ved altinget.

Forn Siðrs højeste besluttende myndighed er Altinget, der består af alle de medlemmer som er fremmødt.

Trossamfundet har sit eget medlemsblad – Vølse - organet for hedensk sæd – som udkommer fire gange om året.

Historie

Der havde op 1997 til været en stigende interesse for dyrkelse af de nordiske guder specielt i vikingegrupper (folk der optræder eller sælger smykker ved vikingemarkeder). På Island var asatroen blevet ankendt af myndighederne som trossamfund allerede i 1973, og i 1996 blev troen også anerkendt af myndighederne i Norge. I Danmark var interessen for asatroen spredt, og tidligere forsøg på at danne en forening var mislykkedes.

Den officielle grundlæggelse af Forn Siðr var den 15. november 1997. Via forskellige kontakter knyttet bl.a. via internettet, var et uformelt møde arrangeret i sommeren 1997, hvor syv personer mødtes i en park i Odense, for at tale om mulighederne for at danne en forening for asedyrkere i Danmark. De syv var Morten Grølheim, Viktoria Gotved, Ole Nielsby, Eirik, Christine Fentz, Bertil Dorch og Pelle Bull. Dette ledte til det stiftende alting den 15. november 1997.

Den 13. december 1999 blev ansøgningen om godkendelse afleveret til kirkeministeriet. Kirkeministeriets rådgivende udvalg vedrørende trossamfunds vurderede i 2002, at "Forn Siðr" ikke kunne opfattes som et trossamfund. Forn Siðr blev dog alligevel godkendt af ministeren den 6. november 2003 efter en omskrivning af vedtægterne.

Den 7. februar 2009 indviede trossamfundet sin første gravpladsAssistens Kirkegård (Odense)[1][2].

Se også

Ekstern henvisning


Kilder

  1. ^ Hedensk gravplads i Odense Forn Siðrs egen beskrivelse
  2. ^ Hedninge får egen gravplads i Odense, internetudgaven af Fyens Stiftstidende - Fyns Amts Avis, 29. marts 2008
Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.