Per Højholt: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
522 bytes tilføjet ,  for 10 år siden
lille udvidelse om "Turbo"
m (→‎Eksterne links: kategorifix ved brug af AWB)
(lille udvidelse om "Turbo")
Højholt debuterede som 20-årig i [[1948]] med digtkredsen ''De nøgne'' i det litterære [[tidsskrift]] ''[[Heretica]]''. Året efter i [[1949]] udkom i bogform [[digtsamling]]en ''[[Hesten og Solen]]'', som var stærkt inspireret af miljøet omkring ''Heretica''. Han brød igennem til en modernistisk stil med ''[[Poetens Hoved]]'' i [[1963]], som blev efterfulgt af ''[[Provinser]]'' ([[1964]]), ''[[Show]]'' ([[1966]]), og ''[[Min hånd 66]]'' ([[1966]]). Senere fik han et stort folkeligt gennembrud med ''[[Gittes monologer]]''. Han er desuden kendt for sin ''Praksis''-serie og romanerne ''[[6512 (bog)|6512]]'' ([[1969]]), ''[[Auricula]]'' ([[2003]]) og den posthume og ufuldendte ''Hans Henrik Mattesen - En monografi'' (2007).
 
[[Digtsamling]]en ''Turbo'' er indspillet som noget af det tidligste danske elektroniske musik af radioproduceren [[Peter Kristiansen (radioproducer)|Peter Kristiansen]] og teknikeren Clemens Johansen som en radiomontage i ([[1968]]) og står som en [[milepæl]] i denne [[genre]], denne udsendelse udsendtes senere som en LP med navnet ''Turbo – en spacefiction'', senere er den genudgivet sammen med en ny fortolkning af ''Turbo'' på dobbelt cd'en ''Tilbage til TURBO'' ([[2001]]).
 
Senere samme år satte radioproduceren Peter Christiansen og teknikeren Clemens Johansen lyd til digtet i en radiomontage med samme navn som bogen. Kort efter radiomontagen blev sendt på DR, besluttede Det Schønbergske Forlag at udgive dele af montagen på en lp, som fik navnet Turbo – en spacefiction
 
Per Højholt har modtaget bl.a. [[Det Danske Akademi]]s Store Pris ([[1982]]), [[Modersmål-Prisen]] ([[1991]]), [[Kritikerprisen]] ([[1995]]), [[Holberg-medaljen]] ([[1997]]) og [[Livsvarig kunstnerydelse|Statens Kunstfonds livsvarige ydelse]].

Navigationsmenu