Spring til indhold

PHP: Forskelle mellem versioner

497 bytes tilføjet ,  for 10 år siden
ingen redigeringsopsummering
No edit summary
{{Wikibooksom|Programmering:PHP}}
{{harflertydig}}
'''''PHP''''' er et [[OOP|objekt-orienteret]] [[server-side]] [[programmeringssprog]] anvendt til udvikling af dynamiske [[webapplikation]]er og [[hjemmeside]]r. Sproget blev grundlagt af [[Rasmus Lerdorf]] og udgivet første gang den [[8. juni]] [[1995]]. Projektet er [[open source]], hvilket basalt set betyder, at alle har adgang til den underliggende kildekode, der er skrevet i [[programmeringssprog]]et [[C]]. "PHP" er et [[rekursivt akronym]] for "PHP: Hypertext Preprocessor", men stod tidligere for "Personal Home Page Tools".
 
PHP er anvendt til at udvikle prominente services som [[Facebook]], [[Wikipedia]], [[Yahoo]], [[Digg]], [[Drupal]], m.fl. Det er det mest udbredte sprog til dynamiske webløsninger, fordi det har et stort fællesskab (''community'') i sit bagland. Det har gjort sproget interessant for nybegyndere såvel som øvede. PHP ligger i direkte konkurrence med [[Microsoft]]s [[.Net||.Net-framework]], [[Ruby]], [[Python (programmeringssprog)|Python]] og [[Perl]].
 
Til PHP findes der et udvidelsessæt af komponenter og hyppigt benyttede kodestykker - [[PEAR]] ('''P'''HP '''E'''xtension and '''A'''pplication '''R'''epository) - meget i stil med [[CPAN]] til [[Perl]].
 
=== Klassifikation ===
PHP er kategoriseret som dynamisk og svagt, når det drejer sig om datatyper. Det betyder dels, at man kan arbejde med variabler og funktioner der ikke er deklareret fra start af, og ydermere, at der ikke er et striks forhold mellem en variabel-type og den type data variablen indeholder. Dvs. at undervejs i en eksekvering kan den samme variabel godt have inholdt både tekststrenge, tal, objekter og ressourcer.
 
PHP er også [[imperativ programmering]].
 
== PHP kontra konkurrenterne ==
9.501

redigeringer