Forskel mellem versioner af "Bellevue Teatret"

Spring til navigation Spring til søgning
1.159 bytes tilføjet ,  for 8 år siden
m
udvider
m (udvider)
| billede_størrelse = 300px
| direktør = [[Jes Kølpin]]
| indviet = [[19371936]]
| by = [[Klampenborg]]
| hjemmeside = http://www.bellevueteatret.dk/
}}
'''Bellevue Teatret''' er et [[teater]] på [[Strandvejen (Nordsjælland)|Strandvejen]] i [[Klampenborg]] nord for [[København]], der årligt besøges af mere end 100.000 gæster.
 
Teatret blev indviet i juni [[1936]] som et sommerteater, hvilket ses ved det blå-hvid stribede [[lærred]] på væggene, ligesom scene og balkoner er beklædt med [[bambus]]. Bygningen er tegnet af [[Arne Jacobsen]] i [[funktionalisme (arkitektur)|funktionalistisk]] stil og er ud over at være et af hans hovedværker samtidig et af de fornemste eksempler på [[Bauhaus (skole)|Bauhaus-arkitektur]] herhjemme. Allerede efter et par sæsoner måtte teatret lukke, og fungerede derfor som biograf frem til 1980, hvor [[Jes Kølpin]], der stadig er direktør, genåbnede stedet som teater- og filmhus.
Ud over teaterforestillinger er teatret vært og medproducent for en sommerballet, som hvert år skabes af balletkompagniet [[Copenhagen International Ballet]] under ledelse af [[Alexander Kølpin]]
 
Siden [[1981]] har Bellevue atter haft teater på programmet, og i [[1989]] blev biograferne nedlagt og lagt sammen med teatersalen, der siden har haft plads til ca. 700 gæster. I perioden [[1980]]-[[1990]] og siden [[1995]] har Bellevue Teatret haft status af [[egnsteater]] i [[Gentofte Kommune]]. Teatret blev fredet af [[Kulturarvsstyrelsen]] i [[1988]]. En større istandsættelse blev gennemført i perioden maj 2001 til maj 2002.
== Arkitektur ==
 
Bygningen er i 1935 i [[Funktionalisme (arkitektur)|funkis-stil]] og regnes blandt [[arkitekt]]en [[Arne Jacobsen]]s absolutte hovedværker.
Repertoiret har de senere år været præget af moderne opsætninger med musikalsk indhold, særligt rockmusicals, samt nyere dansk dramatik og satire, eksempelvis ''[[Rytteriet]]''. Teatret opsætter næsten udelukkende egne produktioner.
 
Ud over teaterforestillinger er teatret vært og medproducent for en sommerballet, som hvert år skabes af balletkompagniet [[Copenhagen International Ballet]] under ledelse af [[Alexander Kølpin]].
 
=== Se også ===
30.589

redigeringer

Navigationsmenu