Forskel mellem versioner af "Naturfredning i Danmark"

Spring til navigation Spring til søgning
m
→‎Historie: wikilink
m (sætter ''Se også'' før de eksterne henv.)
m (→‎Historie: wikilink)
 
==Historie==
I 1917 blev den første naturfredningslov vedtaget og det har siden været et centralt instrument i naturbeskyttelsen i Danmark. Allerede inden da blev et antal naturområder fredet ved lov. Det første område var [[Gammelmose (Vangede)|Gammelmosen]] ved [[Vangede]] som blev fredet i 1844 med det formål at kunne studere dannelsen af [[tørv]] (en vigtig [[naturresurse]] i samtiden) i en uforstyrret mose. I 1902 opkøbte staten [[Råbjerg Mile]] og i 1903 et område på 3000 [[Tønde land|tdr. land]] i [[Borris Sønderland]]. Initiativtager til fredningerne af [[Råbjerg Mile]] og [[Borris Hede]] udgik fra et i 1906 nedsat udvalg af tre foreninger, [[Dansk Botanisk Forening]], [[Dansk Naturhistorisk Forening]] og [[Dansk Geologisk Forening]]. På [[Bornholm]] var [[Foreningen Bornholm]] (stiftet 1906) aktiv i at sikre statens opkøb af arealer af væsentlig interesse for [[almenvellet]], fx [[Hammershus]] slotsruin.
Med 1917-loven oprettedes [[Fredningsnævn]] i alle [[amt]]er, et [[Naturklagenævnet|Overfredningsnævn]] som ankeinstans, en ''taksationskommission'' til at beslutte omerstatningsstørrelse og et uvildigt ekspertorgan [[Naturfredningsrådet]].
Naturfredningsloven blev revideret i 1937, i alt væsentligt på initiativ af [[statsminister]] [[Thorvald Stauning]]. Nye elementer i naturbeskyttelsen var byggelinjer langs kysten og nær skove. Endvidere fastsattes offentlighedens adgang til skov og strand. Stauning overflyttede naturfredningsloven fra [[justitsministeriet]] til [[statsministeriet]].
7.837

redigeringer

Navigationsmenu