Højgaard & Schultz: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
mNo edit summary
Linje 2: Linje 2:


== Historie ==
== Historie ==
Efter en række mindre opgaver i Danmark fik Højgaard & Schultz en af [[Europa]]s største entreprenøropgaver: Byggeriet af havnen i [[Gdynia]], [[Polen]]. Arbejdet stod på i næsten 10 år – fra [[1925]] til [[1935]] og førte til mange nye opgaver såvel internationalt som nationalt.
Efter en række mindre opgaver i [[Danmark]] fik Højgaard & Schultz en af [[Europa]]s største entreprenøropgaver: Byggeriet af havnen i [[Gdynia]], [[Polen]]. Arbejdet stod på i næsten 10 år – fra [[1925]] til [[1935]] og førte til mange nye opgaver såvel internationalt som nationalt.


Under 2. verdenskrig var virksomheden involveret i flere forskellige byggeopgaver i Tyskland og det besatte Polen, hvor arbejdskraften var koncentrationslejrfanger og andre tvangsarbejdere <ref>[http://www.historisktidsskrift.dk/pdf_histtid/106_1/305.pdf Virksomhedshistorie kontra den nationale jubilæumshistorie] Steen Andersen historisktidsskrift.dk</ref> <ref>[http://www.business.dk/oekonomi/flsmidth-og-mt-hoejgaard-tier-om-kz-fanger FLSmidth og MT Højgaard tier om kz-fanger] Berlingske Business 28. januar 2011</ref>. Højgaard & Schultz oprettede i 2002 en fond med tre millioner kr til erstatninger til de overlevende tvangsarbejdere <ref>[http://politiken.dk/indland/ECE36749/erstatning-til-tvangsarbejdere-fra-hoejgaard--schultz/ Erstatning til tvangsarbejdere fra Højgaard & Schultz] politiken.dk 11. juli 2002 </ref>.
Under [[2. verdenskrig]] var virksomheden involveret i flere forskellige byggeopgaver i [[Nazityskland|Tyskland]] og det besatte Polen, hvor arbejdskraften var [[koncentrationslejr]]fanger og andre tvangsarbejdere <ref>[http://www.historisktidsskrift.dk/pdf_histtid/106_1/305.pdf Virksomhedshistorie kontra den nationale jubilæumshistorie] Steen Andersen historisktidsskrift.dk</ref> <ref>[http://www.business.dk/oekonomi/flsmidth-og-mt-hoejgaard-tier-om-kz-fanger FLSmidth og MT Højgaard tier om kz-fanger] Berlingske Business 28. januar 2011</ref>. Højgaard & Schultz oprettede i [[2002]] en fond med tre millioner kr til erstatninger til de overlevende tvangsarbejdere <ref>[http://politiken.dk/indland/ECE36749/erstatning-til-tvangsarbejdere-fra-hoejgaard--schultz/ Erstatning til tvangsarbejdere fra Højgaard & Schultz] politiken.dk 11. juli 2002 </ref>.


I [[1952]] blev [[Danish Arctic Contractors]], der i dag kendes som [[Greenland Contractors]], oprettet som et interessentskab af 7 entreprenørselskaber, Monberg & Thorsen og Højgaard & Schultz udgjorde de to. Arbejdet var især koncentreret omkring [[Thulebasen]] på [[Grønland]].
I [[1952]] blev [[Danish Arctic Contractors]], der i dag kendes som [[Greenland Contractors]], oprettet som et interessentskab af 7 entreprenørselskaber, Monberg & Thorsen og Højgaard & Schultz udgjorde de to. Arbejdet var især koncentreret omkring [[Thulebasen]] på [[Grønland]].


Højgaard & Schultz var også entreprenør på de nordlige [[højhus]]e på [[Bellahøj]], der stod klar til indflytning samme år. Bellahøj var blandt de første elementbyggerier i Danmark.
Højgaard & Schultz var også entreprenør på de nordlige [[højhus]]e på [[Bellahøj]], der stod klar til indflytning samme år. Bellahøj var blandt de første [[elementbyggeri]]er i Danmark.


I årene 1980-84 byggede Monberg & Thorsen og Højgaard & Schultz i samarbejde [[Farøbroerne]], der består af en lavbro plus en højbro med en samlet længde på 3.322 meter. Højgaard & Schultz stod for underbygningen, herunder de markante pyloner. Monberg & Thorsen stod for overbygningen.
I årene [[1980]]-[[1984|84]] byggede Monberg & Thorsen og Højgaard & Schultz i samarbejde [[Farøbroerne]], der består af en lavbro plus en højbro med en samlet længde på 3.322 meter. Højgaard & Schultz stod for underbygningen, herunder de markante pyloner. Monberg & Thorsen stod for overbygningen.


1989-98 og 1995-2000 samarbejdede de to virksomheder igen om henholdsvis [[Storebæltsbroen]] og [[Øresundsbroen]]. I 2000 blev [[Middelgrundens Vindmøllepark]] etableret.
[[1989]]-[[1998]] og [[1995]]-[[2000]] samarbejdede de to virksomheder igen om henholdsvis [[Storebæltsbroen]] og [[Øresundsbroen]]. I 2000 blev [[Middelgrundens Vindmøllepark]] etableret.
== Eksterne kilder/henvisninger ==
== Eksterne kilder/henvisninger ==
{{Reflist}}
{{Reflist}}

Versionen fra 31. jan. 2014, 14:03

Højgaard & Schultz var et dansk entreprenørfirma, der blev grundlagt 1918 af Sven Schultz og Knud Højgaard. Det indgår i dag i MT Højgaard efter fusionen med Monberg & Thorsen i 2001.

Historie

Efter en række mindre opgaver i Danmark fik Højgaard & Schultz en af Europas største entreprenøropgaver: Byggeriet af havnen i Gdynia, Polen. Arbejdet stod på i næsten 10 år – fra 1925 til 1935 og førte til mange nye opgaver såvel internationalt som nationalt.

Under 2. verdenskrig var virksomheden involveret i flere forskellige byggeopgaver i Tyskland og det besatte Polen, hvor arbejdskraften var koncentrationslejrfanger og andre tvangsarbejdere [1] [2]. Højgaard & Schultz oprettede i 2002 en fond med tre millioner kr til erstatninger til de overlevende tvangsarbejdere [3].

I 1952 blev Danish Arctic Contractors, der i dag kendes som Greenland Contractors, oprettet som et interessentskab af 7 entreprenørselskaber, Monberg & Thorsen og Højgaard & Schultz udgjorde de to. Arbejdet var især koncentreret omkring ThulebasenGrønland.

Højgaard & Schultz var også entreprenør på de nordlige højhuseBellahøj, der stod klar til indflytning samme år. Bellahøj var blandt de første elementbyggerier i Danmark.

I årene 1980-84 byggede Monberg & Thorsen og Højgaard & Schultz i samarbejde Farøbroerne, der består af en lavbro plus en højbro med en samlet længde på 3.322 meter. Højgaard & Schultz stod for underbygningen, herunder de markante pyloner. Monberg & Thorsen stod for overbygningen.

1989-1998 og 1995-2000 samarbejdede de to virksomheder igen om henholdsvis Storebæltsbroen og Øresundsbroen. I 2000 blev Middelgrundens Vindmøllepark etableret.

Eksterne kilder/henvisninger

  1. ^ Virksomhedshistorie kontra den nationale jubilæumshistorie Steen Andersen historisktidsskrift.dk
  2. ^ FLSmidth og MT Højgaard tier om kz-fanger Berlingske Business 28. januar 2011
  3. ^ Erstatning til tvangsarbejdere fra Højgaard & Schultz politiken.dk 11. juli 2002