Bellahøj

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Højhusene Ved Bellahøj.

Bellahøj er et område i Københavns Kommune, der blandt andet er kendt som hjemsted for Danmarks første højhusbyggeri. Stedet har 1938-67 haft et årligt dyrskue for hele Vestegnens landbrugere. Dette område er nu opdelt i en campingplads, hvor der udenfor sæsonen afholdes et årligt kræmmermarked. Resten af området udgøres af sportscenteret Grøndal MultiCenter, der oprindeligt blev bygget af Københavns Kommune i 1965 til brug som kongrescenter og fungerede under navnet Bella Center, indtil kommunen i 1975Amager havde en ny og større centerbygning klar til at overtage funktionen og navnet.

Bellahøj er også kendt for sine gode kælkebaner. En af bakkerne, der blev bygget af overskudsjord fra højhusbyggeriet, kaldes for Vaskebrættet. Det er en kælkebakke der ikke er særlig stejl, men den er lang og man kan under de rigtige forhold opnå en høj fart. I 50'erne, 60'erne og 70'erne blev der kørt med dødssejlere på Vaskebrættet. Dødssejlere var store hjemmelavede kælke, der blev styret ved hjælp af en lang stok/pind. De store mængder overskudsjord blev også benyttet til amfiteateret Bellahøj Friluftsscene.

Højhusene blev opført inspireret af den franske arkitekt Le Corbusier i 1950'erne.

Politistationen (Station Bellahøj) har været scene for bl.a. tv-serien Anna Pihl og var hovedkvarter for Politiets Efterretningstjeneste. Det grønne område lige syd for stationen er stedet hvor Cirkus Arena starter og slutter sæsonen.

Bellahøj er et betydeligt trafikalt knudepunkt, dels i kraft af de krydsende veje, dels Frederikssundsvejstunnelen samt busforbindelserne.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Vægmaleri på Bellahøj Skole over Carlstad.

Den ældre Danmarkshistorie er repræsenteret ved fire fredede gravhøje.

Det var på Bellahøj, at svenske soldater slog lejr (Carlstad 1658-1660 under Københavns belejring) da der fra Bellahøj var et godt overblik over det København.

Bellahøjs navn stammer fra 1700-tallet, da handelsmanden Moses Levin Martin Leopold Mariboe lod opføre en lystgård her og opkaldte den efter sin hustru, Bella Henriques.[1][2] Siden var den ejet af kontreadmiral Magnus Lütken og gik i arv til dennes søn, marineminister Otto Hans Lütken, og dernæst til marineministerens søn, højesteretsassessor Anton Lütken. Gården er nu restaurant og selskabslokalerne Restaurant Bellahøj.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Peder Bundgaard: København – du har alt, forlaget Borgen, København 1996, ISBN 87-21-00499-4
  2. ^ http://bing.dk/WC01/WC01_181.HTM samt http://henriks.as/stamtraehenriques/

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°42′5″N 12°30′40″Ø / 55.70139°N 12.51111°Ø / 55.70139; 12.51111