Forskel mellem versioner af "Hvidbjerg Kirke (Struer Kommune)"

Spring til navigation Spring til søgning
Fortælling om kirkens bandlysning efter bispemordet, billeder.
m (Wiki)
(Fortælling om kirkens bandlysning efter bispemordet, billeder.)
[[Kirke (bygning)|Kirken]] er opført i sidste halvdel af [[1100-tallet]] og udvidet omkring [[1500]], da korsarmene og [[tårn]]et blev føjet til. En billed[[kvader]] sidder i muren til højre for kirkens indgang. Den forestiller en kriger med [[sværd]] i hånden. [[Dør]]en er fra [[1660]] og forsynet med [[Jesus|Jesu]], [[sognepræst]]ens og de to [[kirkeværge]]rs navnetræk.
 
== Interiør ==
I kirken hænger på nordvæggen et gammelt korbue[[krucifiks]] med [[apostel|apostlen]] [[Johannes (apostel)|Johannes]] og [[jomfru Maria]] ved korsets fod. En hængefigur fra ca. [[1750]], som forestiller profeten Jonas i hvalfiskens gab, er anbragt til venstre for indgangen.
[[Prædikestol]]en er fra [[1596]] og på dens seks sider er der [[maleri]]er, der forestiller de fire store og to af de små profeter. [[Døbefont]]en er forsynet med et [[dåbsfad]] fra [[Nürnberg]] omkring [[1575]]. [[Altertavle]]n er sammensat af dele fra forskellige perioder. Ældst er tre figurgrupper i [[terracotta]]. De stammer fra [[Holland]] omkring [[1500]].
 
Hvidbjerg Kirke er særlig kendt for, at [[biskop]] [[Oluf Glob]] fra [[Børglum kloster|Børglum]] blev dræbt af sin nevø, Jens, foran alteret i [[1260]]. Motivet var, at biskoppen efter sin broders død havde frataget enken og de to børn store jordbesiddelser. Der udviklede sig en rig [[sagn]]tradition om disse begivenheder, og [[H.C. Andersen]] skrev historien ''Bispen paa Børglum og hans Frænde'' om begivenhederne.
== Mordet på Børglum-bispen ==
<gallery>
Hvidbjerg Kirke er særlig kendt for, at [[biskop]] [[Oluf Glob]] fra [[Børglum kloster|Børglum]] blev dræbt af sin nevø, Jens, foran alteret i [[1260]]. Motivet var, at biskoppen efter sin broders død havde frataget enken og de to børn store jordbesiddelser. Kirken blev [[bandlysning|lyst i band]], og sagnet fortæller, at bandet kun kunne løses, hvis et menneske blev levende begravet ved kirken. Man lokkede da et forældreløst barn ned i en grav ved hjælp af sukkermad, og på den måde løstes bandet. Ved kirkeskibets nordvestlige hjørne på soklen ses et stenhoved, og det fortælles, at barnet blev lokket i graven hér. Der udviklede sig i det hele taget en rig [[sagn]]tradition om disse begivenheder, og [[H.C. Andersen]] skrev historien ''Bispen paa Børglum og hans Frænde'' om begivenhederne.
 
 
<gallery caption="Interiør">
Image:Hvidbjerg Kirke (Thyholm Kommune). Jonas og hvalfisken 1.JPG|Jonas i havdyrets gab
Image:Hvidbjerg Kirke (Thyholm Kommune). Korbuekrucifiks.JPG|Korbuekrucifiks
</gallery>
<gallery caption="Barnegraven ifølge sagnet">
 
Image:Hvidbjerg Kirke (Thyholm Kommune). Barnehoved 1.JPG|Stenhoved på soklen af ...
Image:Hvidbjerg Kirke (Thyholm Kommune). Barnehoved 2.JPG|... [[kirkeskib]]ets sydvestlige hjørne
</gallery>
{{Commons|Hvidbjerg Kirke (Thyholm Kommune)}}
==Ekstern henvisning==
*[http://www.struermuseum.dk/kirker/hvidbjer.htm Hvidbjerg Kirke]
*''[http://www.andersen.sdu.dk/studie/prosa/text/bisp.html Bispen paa Børglum og hans Frænde]'' &ndash; H.C. Andersens historie
 
{{Commons|Hvidbjerg Kirke (Thyholm Kommune)}}
 
[[Kategori:Kirker i Aalborg Stift]]
6.368

redigeringer

Navigationsmenu