Hejlsminde: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
m →‎Intro: Sønderjylland
Linje 11: Linje 11:
}}
}}
[[Fil:Hejlsminde.JPG|thumb|Vue mod Hejlsminde]]
[[Fil:Hejlsminde.JPG|thumb|Vue mod Hejlsminde]]
'''Hejlsminde''' ligger i [[Sydjylland]] og er en lille turist- og badelokalitet, beliggende i [[Hejls Sogn]] ved udløbet af [[Hejls Nor]] hvor det munder ud i [[Lillebælt]]. Stedet var oprindeligt et gammelt [[fiskerleje]], men består i dag hovedsageligt af sommerhusområder, et badehotel, en campingplads og en lille havn. En slusebro fører over [[nor]]ets udløb til den sydlige del af bebyggelsen, der hører til [[Aller Sogn]] i [[Sønderjylland]]. Hejlsminde ligger i [[Kolding Kommune]] og tilhører [[Region Syddanmark]].
'''Hejlsminde''' ligger i [[Sønderjylland]] og er en lille turist- og badelokalitet, beliggende i [[Hejls Sogn]] ved udløbet af [[Hejls Nor]] hvor det munder ud i [[Lillebælt]]. Stedet var oprindeligt et gammelt [[fiskerleje]], men består i dag hovedsageligt af sommerhusområder, et badehotel, en campingplads og en lille havn. En slusebro fører over [[nor]]ets udløb til den sydlige del af bebyggelsen, der hører til [[Aller Sogn]] i [[Sønderjylland]]. Hejlsminde ligger i [[Kolding Kommune]] og tilhører [[Region Syddanmark]].


== Stedets historie ==
== Stedets historie ==

Versionen fra 3. maj 2014, 19:44

Hejlsminde (Region Syddanmark)
Hejlsminde
Hejlsminde
Hejlsmindes beliggenhed
Vue mod Hejlsminde

Hejlsminde ligger i Sønderjylland og er en lille turist- og badelokalitet, beliggende i Hejls Sogn ved udløbet af Hejls Nor hvor det munder ud i Lillebælt. Stedet var oprindeligt et gammelt fiskerleje, men består i dag hovedsageligt af sommerhusområder, et badehotel, en campingplads og en lille havn. En slusebro fører over norets udløb til den sydlige del af bebyggelsen, der hører til Aller Sogn i Sønderjylland. Hejlsminde ligger i Kolding Kommune og tilhører Region Syddanmark.

Stedets historie

I slutningen af 1500-tallet lod Kong Frederik den 2., bygge en dæmning med to sluser foran fjorden ind mod noret. Derudover blev en vejforbindelse bygge henover, så der var vejforbindelse fra Hejls til Meng. Vejen og broen hen over slusen kaldes Søndermanns bro, efter en herredsfoged i Tyrstup Herred. Udløbet fra de to sluser til Lillebælt,lå under landevejsdæmningen mellem Hejls og Meng. Vandet i noret blev derved ferskt, så kongen her kunne opdrætte ferskvandsfisk til fortæring ved hoffet på Haderslevhus og Koldinghus. Kolding Kommunes første inddæmning var Hertug Hans den yngre's afsnøring af Hejls Nor omkring 1600.

Det betød at noret reelt fungerede som ferskvandssø, indtil begyndelsen af 1700-tallet hvor havet brød igennem dæmningen og ødelagde forbindelsesvejen. Først i 1843 kom der egentlig bebyggelse til Hejlsminde, og de følgende år blev lokaliteten gjort til udskibningssted for korn og der blev bygget et pakhus til formålet. Efterhånden kom fiskere, teglværksarbejdere samt handelsmænd til stedet, og alt tydede på en fredelig udvikling indtil Nederlaget til Tyskland i 1864 og afståelsen af Sønderjylland.

Med tabet af de sønderjyske landsdele, var Hejlsminde med ét blevet et grænsested. Den dansk-tyske grænse gik lige igennem sluseudløbet og man oprettede toldsteder med bevogtning på begge sider af landegrænsen. I 1911 etablerede Kolding Sydbaner jernbanelinjen Kolding-Hejlsminde, hvilket betød at fiskerlejet efterhånden blev et yndet ferie- og udflugtsmål pga. dets beliggenhed ved havet i den sydøstligste danske del af Jylland. Hejlsminde Badehotel blev opført i 1912 og regnes i dag som et vartegn for stedet.

Der var en sejlrute med postbåd mellem Hejlsminde og Assens via Brandsø og Bogø med to daglige afgange. Den sidste færge Turisten blev minesprængt i i 1946.

Efter Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920 konstruerede man en bro over sluseudløbet i 1923. Broen indviedes af Christian d. IX. Hejlsminde havde igen fået et sønderjysk opland mod syd. Denne bro erstattedes af en nyere i 1973. Jernbanelinjen til Kolding blev nedlagt i 1948 og stedet mistede efterfølgende sin handelsmæssige betydning. I løbet af 1950´erne, 60´erne og 70´erne skød en række sommerhusområder op omkring det gamle fiskerleje, og lokaliteten har siden hovedsageligt ernæret sig ved turisme.

Administrative forhold

Hejlsminde lå ligesom Hejls i den sydlige del af Gl. Vejle Amt indtil Kommunalreformen i 1970, hvorefter fiskerlejet og Hejls Sogn hørte til Christiansfeld Kommune i Sønderjyllands Amt, selvom det meste af lokaliteten ikke ligger i Sønderjylland.

Eksterne henvisninger

Kilder

KoldinghusSpire
Denne artikel om geografi i Kolding Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

55°22′14.51″N 9°36′15.41″Ø / 55.3706972°N 9.6042806°Ø / 55.3706972; 9.6042806