Forskel mellem versioner af "Produktion"

Spring til navigation Spring til søgning
2.008 bytes tilføjet ,  for 6 år siden
tilføjet afsnit om produktion i nationalregnskabet
m (Bot: Migrerer 24 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q739302)
(tilføjet afsnit om produktion i nationalregnskabet)
'''Produktion''' er fremstilling af et [[produkt (marketing)|produkt]] gennem en eller flere [[proces]]ser med henblik på [[salg]].<br />Man snakker også om produktion inden for frembringelse af [[film]], her kaldet en '''filmproduktion'''.
 
Man snakker også om produktion inden for frembringelse af [[film]], her kaldet en '''filmproduktion'''.
 
'''Produktion''' kan foregå i private hjem ([[køkkenbord]] og [[garage]]) over mindre [[værksted]]er til meget store [[fabrik]]ker.
'''Produktion''' kan deles op efter produktionstype.
 
== Produktion i Nationalregnskabet ==
 
På samfundsplan opgøres værdien af den samlede produktion i [[Nationalregnskab]]et. Her defineres et lands produktion som den samlede værdi af al (markedsmæssig samt ikke-markedsmæssig) aktivitet i landet. Med markedsmæssig aktivitet tænkes på [[vare]]r og [[tjeneste]]r, der fremstilles med salg på et [[marked]] for øje. Ikke-markedsmæssige aktiviteter er f.eks. landmænds forbrug af egne produkter i hjemmet, den løbende brugsværdi ([[lejeværdi]]en) af [[ejerbolig]]er og produktionen af offentlige tjenester som [[undervisning]] og hospitalsbehandlinger, der typisk ikke sælges, men stilles gratis til rådighed for borgerne.<ref>[http://www.dst.dk/pukora/epub/upload/16253/sttiaar2012.pdf Danmarks Statistik: Statistisk Tiårsoversigt 2012. S. 183.]</ref>
 
Produktionsværdien i Nationalregnskabet inkluderer værdien af de [[råvare]]r og [[halvfabrikata]], som er indgået i produktionsprocessen (kaldet "forbrug i produktionen"). Trækker man værdien af disse fra produktionsværdien, fås ''værditilvæksten''. Afhængigt af, hvordan [[indirekte skatter]] medregnes i regnestykket, betegnes værditilvæksten som [[bruttonationalprodukt]]et (BNP), [[bruttoværditilvækst]]en (BVT) eller [[bruttofaktorindkomst]]en (BFI).
 
Den samlede produktion i samfundet er altså et større tal end bruttonationalproduktet, da råvareforbruget indgår i førstnævnte, men ikke i sidstnævnte. I 2013 udgjorde produktionsværdien i Danmark således 3.371 mia. kr. (målt i basispriser). Heraf udgjorde værdien af forbrug i produktionen imidlertid over halvdelen, nemlig 1.767 mia. kr. Selve bruttoværditilvæksten var dermed "kun" 1.604 mia. kr., og bruttonationalproduktet (som er lig med bruttoværditilvæksten tillagt produktskatter fratrukket produktsubsidier) var 1.858 mia. kr.<ref>[http://www.statistikbanken.dk/NATIO4N Danmarks Statistik, Statistikbanken: Tabel NATHO02. Hentet 5. juni 2014.]</ref>
 
== Produktionstyper ==
 
*[[Håndværkeri]]
*[[Industriel produktion]]
*[[Fabrikation]]
*[[Virksomhed]]
* [[Nationalregnskab]]
*[[Ikke-destruktiv prøvning]]
 
== Kilder ==
{{Reflist}}
 
 
{{Navboks økonomi}}
 
[[Kategori:ErhvervslivMakroøkonomi]]
[[Kategori:Erhverv| ]]
8.438

redigeringer

Navigationsmenu