Nyre: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Patchfinder (diskussion | bidrag)
m Fjernede Kategori:Fysiologi; Tilføjede Kategori:Nyre ved hjælp af Hotcat
højre med lille bogstav
Linje 2: Linje 2:
'''Nyren''' (lat. ''renes'', græsk. ''nephros'', deraf [[nefrologi]]) er en livsnødvendig del af [[kroppen]] og dennes [[urin]]vej (processen hvor kroppen renser [[blodet]] mm.).
'''Nyren''' (lat. ''renes'', græsk. ''nephros'', deraf [[nefrologi]]) er en livsnødvendig del af [[kroppen]] og dennes [[urin]]vej (processen hvor kroppen renser [[blodet]] mm.).


En nyre kan veje omkring 150 til 175 [[gram (enhed)|gram]]. Nyren ligger bag det nederste [[ribben]], en i hver side af [[rygsøjle]]n. Foran venstre nyre ligger [[milt]]en mens den højre ligger bag ved [[lever]]en. Den Højre nyre er tilmed placeret længere nede (mere kaudalt) end venstre.
En nyre kan veje omkring 150 til 175 [[gram (enhed)|gram]]. Nyren ligger bag det nederste [[ribben]], en i hver side af [[rygsøjle]]n. Foran venstre nyre ligger [[milt]]en mens den højre ligger bag ved [[lever]]en. Den højre nyre er tilmed placeret længere nede (mere kaudalt) end venstre.
Nyrens vigtigste funktion er at holde [[kroppen]]s [[balance]] i stand.
Nyrens vigtigste funktion er at holde [[kroppen]]s [[balance]] i stand.



Versionen fra 10. nov. 2015, 19:07

Nyren
1.Nyremarv (lat. medulla renalis)
2.Interlobulære arterier
3. Nyrearterien (lat. a. renalis)
4. Nyrevene (v. renalis)
5. Nyreåbning (lat. hilum renale)
6. Nyrebækken (lat. plevis renalis)
7. Urinleder (ureter)
8. Calices minores
9. Nyrekapsel (lat. capsula fibrosa)
10.Nedre nyrepol
11. Øvre nyrepol
12. Interlobulære vener
13.Nyrebarken (lat. cortex renalis)
14. Interlobære arterier og vener (lat. aa. et vv. interlobares)
15. Nyrepyramidepapil (lat. papilla renalis)
17. Columna renalis

Nyren (lat. renes, græsk. nephros, deraf nefrologi) er en livsnødvendig del af kroppen og dennes urinvej (processen hvor kroppen renser blodet mm.).

En nyre kan veje omkring 150 til 175 gram. Nyren ligger bag det nederste ribben, en i hver side af rygsøjlen. Foran venstre nyre ligger milten mens den højre ligger bag ved leveren. Den højre nyre er tilmed placeret længere nede (mere kaudalt) end venstre. Nyrens vigtigste funktion er at holde kroppens balance i stand.

Nyrens basale funktioner er, at den skal filtrere samt rense blodet for affaldstoffer fra kroppens stofskifte, opretholde væskebalanceen (der ændres idet man drikker), holde balance i kroppens saltbalance og opretholde kroppens syre og base balance. Alle overskydende væsker udledes efterfølgende som urin.

Nyren gennemstrømmes af mere end 1 liter blod per minut og på et døgn Ca. 1700 liter hvor af 180 filtreres fra og gennemgår adskillige processer, før det bliver til urin og udskilles fra kroppen. En person udskiller Ca. 1 eller 1½ liter urin om dagen, men det kan variere ved personens væskeindtag, sygdom og diverse fysiske aktiviteter.

Nyrerne har herudover en endokrin funktion idet de producerer hormonerne 1,25-dihydroxyvitamin D og erythropoetin (EPO) samt enzymet renin. Renin produceres i det juxtaglomerulære apparat og har en regulerende effekt på blodtrykket. Erythropoetin produceres af interstitialcellerne i nyrernes cortex og har en funktion i forbindelse med dannelsen af rødeblodlegemer (erythrocytter). 1,25-dihydroxyvitamin D regulerer absorptionen af calcium i tyndtarmen.

Transplantation

Kroppen har to nyrer, men er fuldt i stand til at fungere med blot en enkelt. Der er således tale om et dobbeltsikret kredsløb, der gør kroppen i stand til at overleve i tilfælde af at en nyre sætter ud.

Dette åbner mulighed for, at en rask donor kan afgive en nyre til en patient, hvis egne nyrer ikke længere fungerer tilstrækkeligt, hvad enten det er som følge af sygdom, eller om patientens nyrer er blevet beskadiget gennem et traume. Denne proces kaldes transplantation. Af hensyn til forligelighed mellem donor og patients blod- og vævstyper, er det almindeligt at familiemedlemmer til patienten donerer deres ene, raske nyre.

Se også