Spring til indhold

Adolf 8. af Holsten: Forskelle mellem versioner

m
→‎Liv og gerning: clean up, replaced: [[File: → [[Fil:
m (→‎Liv og gerning: clean up, replaced: [[File: → [[Fil:)
Lige efter våbenstilstandet 1435 blev modviljen mod unionskongen Erik så stor, at planer formedes for at drive ham ud af riget. Adolf deltog sammen med danske stormænd i denne sammensværgelse, og ved en aftale i [[Lübeck]] 1439 enedes man om at indkalde [[Christoffer af Bayern]], som skulle forpligtes til at forlene Adolf arveligt med hertugdømmet Slesvig. Denna forlening skete også i [[Kolding]] [[1440]], og dertil kom nu Haderslev og [[Ærø]] som hørende til Adolfs hertugdømme, mens [[Ribe]] som tidligere forblev under Kronen.
 
[[FileFil:Hertug Adolf afslår tilbuddet om den danske trone. Kopi efter C. W. Eckersberg, KMS8676.jpg|thumb|''Hertug Adolf afslår tilbuddet om den danske trone''. Maleri fra [[1800-tallet]] af [[Martinus Rørbye]] efter [[C.W. Eckersberg]]. Fra [[Statens Museum for Kunst]].]]
Efter, at den yngste broder Gerhard var død i 1433, var Adolf det eneste resterende mandlige medlem af den gamle greve [[Gerhard 3. af Holsten|Gert "den Stores"]] slægt. Således forenede han hele [[Holsten]] fraset et mindre område ved [[Elben]] ([[Pinneberg]]). Efter Christoffers død afslog han tilbuddet om den danske krone, men overførte valget på sin søstersøn, [[Christian 1.]], [[Greve (rang)|greve]] af [[Oldenburg]]; han tog dog af denne det løfte, at han i henhold til den såkaldte ''[[Constitutio Valdemariana]]'' aldrig ville forene hertugdømmet med [[kongeriget Danmark|kongeriget]].
 
3.646

redigeringer