Spring til indhold

Hinnerup: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Rmir2 (diskussion | bidrag)
→‎Historie: småret
Hinnerup-Søften link.
Linje 40: Linje 40:
|landiso = DK
|landiso = DK
}}
}}
'''Hinnerup''' er en [[stationsby]] i [[Østjylland]] med {{vis indbyggere DK|710-10117}}, der er det administrative centrum i [[Favrskov Kommune]] i [[Region Midtjylland]]. Byen er beliggende 12 km nordvest for [[Aarhus|Aarhus C]] og fungerer i praksis som en forstad til denne.<ref>[http://www.denstoredanske.dk/Danmarks_geografi_og_historie/Danmarks_geografi/Jylland/Hinnerup Hinnerup | Gyldendal - Den Store Danske<!-- Bot genereret titel -->]</ref>, idet en del beboere pendler ind til [[Århus Domkirke|domkirkebyen]]. Hinnerup er stort set vokset sammen med [[Søften]] i syd og de to [[byområde]]r har tilsammen ca. 10.000 indbyggere.
'''Hinnerup''' er en [[stationsby]] i [[Østjylland]] med {{vis indbyggere DK|710-10117}}, der er det administrative centrum i [[Favrskov Kommune]] i [[Region Midtjylland]]. Byen er beliggende 12 km nordvest for [[Aarhus|Aarhus C]] og fungerer i praksis som en forstad til denne.<ref>[http://www.denstoredanske.dk/Danmarks_geografi_og_historie/Danmarks_geografi/Jylland/Hinnerup Hinnerup | Gyldendal - Den Store Danske<!-- Bot genereret titel -->]</ref>, idet en del beboere pendler ind til [[Århus Domkirke|domkirkebyen]]. Hinnerup er stort set vokset sammen med [[Søften]] i syd og de to [[byområde]]r har tilsammen 10.438 indbyggere i 2017.<ref>http://favrskov.viewer.dkplan.niras.dk/2666.aspx</ref>


Hinnerup ligger i [[Favrskov Kommune]] og hører til [[Region Midtjylland]]. Den er desuden beliggende i [[Haldum Sogn]].
Hinnerup ligger i [[Favrskov Kommune]] og hører til [[Region Midtjylland]]. Den er desuden beliggende i [[Haldum Sogn]].

Versionen fra 23. apr. 2017, 22:15

Hinnerup
Hinnerup Bibliotek og Kulturhus
Hinnerup Bibliotek og Kulturhus
Overblik
LandDanmark Danmark
RegionRegion Midtjylland
KommuneFavrskov Kommune
SognHaldum Sogn
Postnr.8382 Hinnerup
Demografi
Hinnerup by8.464[1] (2024)
Kommunen49.377[1] (2024)
 - Areal539,36 km²
Andet
TidszoneUTC +1
Hjemmesidewww.favrskov.dk
Oversigtskort
Hinnerup ligger i Midtjylland
Hinnerup
Hinnerup
Hinnerups beliggenhed

Hinnerup er en stationsby i Østjylland med 8.464 indbyggere (2024)[1], der er det administrative centrum i Favrskov Kommune i Region Midtjylland. Byen er beliggende 12 km nordvest for Aarhus C og fungerer i praksis som en forstad til denne.[2], idet en del beboere pendler ind til domkirkebyen. Hinnerup er stort set vokset sammen med Søften i syd og de to byområder har tilsammen 10.438 indbyggere i 2017.[3]

Hinnerup ligger i Favrskov Kommune og hører til Region Midtjylland. Den er desuden beliggende i Haldum Sogn.

Historie

Hinnerup bestod oprindeligt af 5 gårde og et mindre antal huse. Den lille by blev sandsynligvis oprettet af udflyttere fra Grundfør. Hinnerup havde sin egen lille middelalderkirke som blev revet ned omkring år 1600. Året 1862 markerer fødslen af det moderne Hinnerup, da den blev en station på den jyske hovedjernbane oprettet ganske tæt på Gl. Hinnerup. Stationen kom til området på initiativ af greven af Frijsenborg som ville have sin egen jernbanestation med selskabslokaler i sin nærhed. Han lavede en aftale med statsbanen som så byggede en station på den grund han skænkede.

I 1879 beskrives forholdene således: "Hinnerup Jernbanestation; 2. Kjøbmandshandler".[4]

Omkring århundredeskiftet blev byen beskrevet således: "Hinnerup-Broby, Stationsby med Skole, Realskole (opr. 1886), Lægebolig, Dyrlægebolig, Maskinfabrik, Ølbryggeri, flere Handelsetablissementer, Haandværkere, Kro, Jærnbane-, Telegraf- og Telefonst. samt Postekspedition; ved Stationen et Mindesmærke (Broncebuste, modell. af Bissen) for Fr. VII, rejst 1869."[5]

I årene frem mod 1900 blev Hinnerup by langsomt bygget op på grundlag af grevens cellulosefabrik og anden industri. Byen grænser op til Frijsenborgskovene. Omkring midten af 1950erne begyndte Gl. Hinnerup og stationsbyen Hinnerup at smelte sammen. Siden 1960'erne er der løbende blevet udstykket store arealer til parcelhusgrunde.

Byen var tidligere hovedby i Hinnerup Kommune, Århus Amt.

Skuespilleren og komikeren Lars Hjortshøj er født i Hinnerup [6].

Se også

Kilder

Galleri