Forskel mellem versioner af "Húsavík (Sandoy)"

Spring til navigation Spring til søgning
418 bytes tilføjet ,  for 4 år siden
udvidet artikel
m (konvering fra Skabelon:coor title d/dm/dms til Skabelon:Coord)
(udvidet artikel)
Húsavík er en bygd, sandsynligvis fra [[landnam]]stiden, og er første gang nævnt skriftlig i [[Fårebrevet|Hundebrevet]] fra slutningen af [[1300-tallet]], men har eksisteret siden [[vikingetiden på Færøerne]]. Den har to gamle bydele med mange gamle [[færøske huse]]. Et [[sagn]] siger, at bygden før lå i en fordybning, Kvíggjagil, vest for den nuværende hovedbygd. Der kan man påvise beboelsestomter, samt hvor der var kirke og kirkegård.
 
Midt i bygden ligger der stadig ruiner fra 1300-tallet af den store gård, som har tilhørt den rige og mæg­tige frue i Húsavík. Hun var den norske Guðrun Sjúrðar­dóttir, som også hav­de store besiddelser på [[Shetlandsøerne]]. Hun var en streng dame, der ejede al jord i Húsavík. Sagnet fortæller, at hun begravede 2 tjenestefolk levende, og at hun blev rig, efter at hun i en drøm fandt et guldhorn i jorden, som hun solgte til kongen. Stengærdet, som hun byggede omkring kirkegården, står endnu, og ligeledes stenvæggene i høladen og den stenbelagte gårdsplads omkring husene. I nærheden af ruinerne ligger det fredede "Jóannes á Breyts" hus, der er 130 år gammelt, som i nutiden er indrettet som lokalmuseum. Vest for bygden ligger der rester af ruiner og spor af en kirke og kirkegård.
 
Husevigsbrevene (Húsavíkarbrøvini), i den [[Arnamagnæanske Samling]], er seks bekræftede afskrifter af seks breve skrevet mellem 1403 og 1405 samlet i et diplom skrevet i 1407 i ][[Tórshavn]], omhandler en af Færøernes rigeste kvinder, Guðrun Sjúrðardóttir (eller Sigurðardóttir), og hendes arvegods. Da kvinden i Husevig (Húsavík) på Sandø (Sandoy) døde i 1405 efterlod hun ingen arving til sine ejendomme på Færøerne, Shetland og i Norge.
 
I nærheden af ruinerne ligger det fredede "Jóannes á Breyts" hus, der er 130 år gammelt, som i nutiden er indrettet som lokalmuseum. Vest for bygden ligger der rester af ruiner og spor af en kirke og kirkegård.
 
* [[1349]] Húasvík lægges øde af [[den sorte død]]. Senere genopbygges bygden på østsiden af åen
* [[1361]] sejler húsfrúgvin í Húsavík, som en af få færinger, i egen båd til [[Norge]]. I Húsavík påvises endnu resterne af et bådshus, der om vinteren kan have rummet et havgående skib på mindst 60 [[fod (længdeenhed)|fod]]
* [[14021405]] Húsfrúgvin í Húsavík, hendes mand og to børn dør (formodentlig af pesten), som landets rigeste familie. 6 af hendes bevarede breve fra 1403-1407 giver et indblik i, hvor meget en rig familie kan eje.
* [[1530]] driver normanden Heine Johnsen som eneste overlevende i en åben båd ind til bygden.
* [[1863]] får bygden en ny kirke.
</gallery>
 
== Eksterne henvisninger og kilder ==
* [http://www.faroeislands.dk/pages/Dk/HusavikIndex.htm faroeislands.dk]
* [http://haandskrift.ku.dk/motm/husevigsbrevene/ Husevigsbrevene]
 
{{commons|Húsavík}}
{{DEFAULTSORT:Husavik Sandoy}}

Navigationsmenu