Gratian: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Fjerner filen 158_Gratianus.jpg, som er blevet slettet fra Commons af Sealle med begrundelsen: per c:Commons:Deletion requests/Files in Category:PD-Coins-Krenzer
m sprogret
Linje 1: Linje 1:
'''Gratian''' (latin: ''Flavius Gratianus''), [[romersk kejser]] [[4. august]] [[367]] – [[25. august]] [[383]]. Som den første kejser favoriserede han [[kristendommen]] på bekostning af den [[Romersk religion|traditionelle religion]], han afviste alle hedenske titler som kejseren normalt havde, fx [[pontifex maximus]], og forbød alle religiøse ceremonier i [[Det romerske Senat|senatet]].
'''Gratian''' (latin: ''Flavius Gratianus''), [[romersk kejser]] [[4. august]] [[367]] – [[25. august]] [[383]]. Som den første kejser favoriserede han [[kristendommen]] på bekostning af den [[Romersk religion|traditionelle religion]], han afviste alle hedenske titler som kejseren normalt havde, fx [[pontifex maximus]], og han forbød alle religiøse ceremonier i [[Det romerske Senat|senatet]].
[[Fil:Gratian Solidus.jpg|thumb|Gratian]]


== Levned ==
== Levned ==
Gratian var søn af den romerske kejser [[Valentinian I]] og Marina Severa, han blev født 18. april i [[Sirmium]] [[Pannonien]], og blev opkaldt efter sin bedstefar Gratianus d. ældre. Som dreng blev Gratian udnævnt til medkejser (''Augustus'') af sin far, Valentinian I, i 367, faderens bror [[Valens]] var ligeledes medkejser. Da Valentinian I døde i [[375]] var det dog Gratians yngre halvbroder [[Valentinian II]], som i første omgang blev udnævnt til vestromersk kejser af tropperne i Pannonien. Gratian accepterede afgørelsen og overlod den formelle kejserværdighed til Valentinian II, han beholdt selv overhøjheden over de [[Gallien|galliske]] provinser, mens Valentinian fik de øvrige provinser. Reelt forblev magten over det [[vestromerske rige]] dog i Gratians hænder, og de [[Det østromerske rige|østlige]] forblev under onkelen Valens’ kontrol.
Gratian var søn af den romerske kejser [[Valentinian 1.]] og Marina Severa, han blev født 18. april eller 23. maj [[359]] i [[Sirmium]] [[Pannonien]], og blev opkaldt efter sin bedstefar Gratianus d. ældre. Som dreng blev Gratian udnævnt til medkejser (''Augustus'') af sin far, Valentinian 1., i [[367]] blev faderens bror [[Valens]] ligeledes medkejser. Da Valentinian I døde i [[375]] var det dog Gratians yngre halvbroder [[Valentinian 2.]], som i første omgang blev udnævnt til vestromersk kejser af tropperne i Pannonien. Gratian accepterede afgørelsen og overlod den formelle kejserværdighed til Valentinian 2., han beholdt selv overhøjheden over de [[Gallien|galliske]] provinser, mens Valentinian fik de øvrige provinser. Reelt forblev magten over det [[vestromerske rige]] dog i Gratians hænder, og de [[Det østromerske rige|østlige]] forblev under Valens' kontrol.


I august [[378]] døde Valens i et [[Slaget ved Adrianopel (378)|slag ved Adrianopel]], da han ikke ville vente på at Gratian nåede frem med forstærkninger, resultatet blev at to tredjedele af den østromerske hær blev udslettet af [[Goter|goterne]]. Gratian sad nu også med magten over de østromerske provin-ser, men følte at det ikke var muligt for én mand at regere hele riget, derfor udnævnte han 19. januar [[379]] [[Theodosius I]] til østromersk kejser, og sammen besejrede de goterne på Balkan i den [[Goterkrigen (377–382)]].
I august [[378]] døde Valens i et [[Slaget ved Adrianopel (378)|slag ved Adrianopel]], da han ikke ville vente på at Gratian nåede frem med forstærkninger, resultatet blev at to tredjedele af den østromerske hær blev udslettet af [[Goter|goterne]]. Gratian sad nu også med magten over de østromerske provinser, men han følte, at opgaven med at regere hele riget var for stor, derfor udnævnte han 19. januar [[379]] [[Theodosius I]] til østromersk kejser, og sammen besejrede de goterne på Balkan i [[Goterkrigen (377–382)]].


Efter nogle år mistede Gratian den energi hvormed han havde begyndt sin regering, han forsømte sine pligter som regent og kom med tiden under stærk indflydelse af sin [[Franker|frankiske]] general Merobaudes og biskoppen af [[Milano]], [[Skt. Ambrosius|Ambrosius]]. Hans popularitet var stærkt faldende i den romerske befolkning, især da ansatte en gruppe [[alaner]] som sin livvagt og offentligt optrådte klædt som en [[Skyter|skytisk]] kriger; i en periode med hyppige invasioner af barbarer var det ikke populært. En romersk general Magnus Maximus udnyttede utilfredsheden til at starte et oprør i [[Romersk Britannien|Britannien]], hvorfra han invaderede Gallien med en stor hær. Gratian som opholdt sig i [[Lutetia]] ([[Paris]]) blev svigtet af sine mænd og flygtede til [[Lugdunum]] ([[Lyon]]), her blev han af byens guvernør udleveret til oprørene som henrettede ham den 25. august 383.
Efter nogle år mistede Gratian den energi hvormed han havde begyndt sin regering, han forsømte sine pligter som regent og han kom med tiden under stærk indflydelse af sin [[Franker|frankiske]] general Merobaudes og biskoppen af [[Milano]], [[Skt. Ambrosius|Ambrosius]]. Hans popularitet var stærkt faldende i den romerske befolkning, især da han ansatte en gruppe [[alaner]] som sine livvagter og offentligt optrådte klædt som en [[Skyter|skytisk]] kriger; i en periode med hyppige invasioner af barbarer var det ikke populært. En romersk general Magnus Maximus udnyttede utilfredsheden og startede et oprør i [[Romersk Britannien|Britannien]], hvorfra han invaderede Gallien med en stor hær. Gratian som opholdt sig i [[Lutetia]] ([[Paris]]) blev svigtet af sine mænd og flygtede til [[Lugdunum]] ([[Lyon]]), her blev han af byens guvernør udleveret til oprørene, som henrettede ham den 25. august [[383]].


== Favorisering af kristendommen ==
== Favorisering af kristendommen ==
For kristendommen blev Gratians regering en vigtig epoke for udviklingen frem den moderne kirke, idet den for første gang blev den helt dominerede religion i hele [[Romerriget]]. Under Ambrosius’ indflydelse forbød Gratian den offentlige dyrkelse af den traditionelle hedenske religion, han fjernede Sejrsaltret fra Senatet, trods protester fra flere medlemmer og konfiskerede dets indtægter, og han inddrog vestalindernes ejendom og fratog dem og de øvrige præsteskaber alle deres privilegier. Samtidigt nægtede han at bære titlen Pontifex maximus, men overlod den til paven. Trods disse tiltag besluttede senatet, som det var blevet [[Kejserkulten i Romerriget|tradition]], alligevel at [[deificering]] ham efter hans død.
For kristendommen blev Gratians regering en vigtig epoke for udviklingen frem den moderne kirke, idet den for første gang blev den helt dominerede religion i hele [[Romerriget]]. Under Ambrosius' indflydelse forbød Gratian den offentlige dyrkelse af den traditionelle hedenske religion, han fjernede Sejrsalteret fra Senatet, trods protester fra flere medlemmer, og konfiskerede dets indtægter, og han inddrog vestalindernes ejendom og fratog dem og de øvrige præsteskaber alle deres privilegier. Samtidigt nægtede han at bære titlen Pontifex maximus, men overlod den til paven. Trods disse tiltag besluttede senatet, som det var blevet [[Kejserkulten i Romerriget|tradition]], alligevel at [[deificering|deificere]] ham efter hans død.


Gratian udstedte et [[edikt]], som påbød alle kristne, at de skulle bekende sig til biskopperne af Rom og Alexandrias tro, (dvs. følge Nikæa), dette rettede sig primært mod [[arianer]]ne, men mindre sekter, som afveg fra den ortodokse kirke blev også ramt.
Gratian udstedte et [[edikt]], som påbød alle kristne, at de skulle bekende sig til biskopperne af Rom og Alexandrias tro, (dvs. følge Nikæa), dette rettede sig primært mod [[arianer]]ne, men mindre sekter, som afveg fra den ortodokse kirke blev også ramt.
Linje 16: Linje 17:




{{Arvefølge|[[Romerske kejsere]]|[[Valens (kejser)|Valens]]<br />[[Valentinian I]]| [[Theodosius I]]<br />[[Valentinian II]]}}
{{Arvefølge|[[Romerske kejsere]]|[[Valens (kejser)|Valens]]<br />[[Valentinian 1.]]| [[Theodosius 1.]]<br />[[Valentinian 2.]]}}


{{FD|Ukendt|383}}
{{FD|Ukendt|383}}
Linje 22: Linje 23:


[[Kategori:Kejsere fra Romerriget]]
[[Kategori:Kejsere fra Romerriget]]
[[Kategori:Tjek fødselsår]]
[[Kategori:Henrettede Romerske kejsere]]
[[Kategori:Henrettede Romerske kejsere]]

Versionen fra 29. okt. 2017, 12:38

Gratian (latin: Flavius Gratianus), romersk kejser 4. august 36725. august 383. Som den første kejser favoriserede han kristendommen på bekostning af den traditionelle religion, han afviste alle hedenske titler som kejseren normalt havde, fx pontifex maximus, og han forbød alle religiøse ceremonier i senatet.

Gratian

Levned

Gratian var søn af den romerske kejser Valentinian 1. og Marina Severa, han blev født 18. april eller 23. maj 359 i Sirmium Pannonien, og blev opkaldt efter sin bedstefar Gratianus d. ældre. Som dreng blev Gratian udnævnt til medkejser (Augustus) af sin far, Valentinian 1., i 367 blev faderens bror Valens ligeledes medkejser. Da Valentinian I døde i 375 var det dog Gratians yngre halvbroder Valentinian 2., som i første omgang blev udnævnt til vestromersk kejser af tropperne i Pannonien. Gratian accepterede afgørelsen og overlod den formelle kejserværdighed til Valentinian 2., han beholdt selv overhøjheden over de galliske provinser, mens Valentinian fik de øvrige provinser. Reelt forblev magten over det vestromerske rige dog i Gratians hænder, og de østlige forblev under Valens' kontrol.

I august 378 døde Valens i et slag ved Adrianopel, da han ikke ville vente på at Gratian nåede frem med forstærkninger, resultatet blev at to tredjedele af den østromerske hær blev udslettet af goterne. Gratian sad nu også med magten over de østromerske provinser, men han følte, at opgaven med at regere hele riget var for stor, derfor udnævnte han 19. januar 379 Theodosius I til østromersk kejser, og sammen besejrede de goterne på Balkan i Goterkrigen (377–382).

Efter nogle år mistede Gratian den energi hvormed han havde begyndt sin regering, han forsømte sine pligter som regent og han kom med tiden under stærk indflydelse af sin frankiske general Merobaudes og biskoppen af Milano, Ambrosius. Hans popularitet var stærkt faldende i den romerske befolkning, især da han ansatte en gruppe alaner som sine livvagter og offentligt optrådte klædt som en skytisk kriger; i en periode med hyppige invasioner af barbarer var det ikke populært. En romersk general Magnus Maximus udnyttede utilfredsheden og startede et oprør i Britannien, hvorfra han invaderede Gallien med en stor hær. Gratian som opholdt sig i Lutetia (Paris) blev svigtet af sine mænd og flygtede til Lugdunum (Lyon), her blev han af byens guvernør udleveret til oprørene, som henrettede ham den 25. august 383.

Favorisering af kristendommen

For kristendommen blev Gratians regering en vigtig epoke for udviklingen frem den moderne kirke, idet den for første gang blev den helt dominerede religion i hele Romerriget. Under Ambrosius' indflydelse forbød Gratian den offentlige dyrkelse af den traditionelle hedenske religion, han fjernede Sejrsalteret fra Senatet, trods protester fra flere medlemmer, og konfiskerede dets indtægter, og han inddrog vestalindernes ejendom og fratog dem og de øvrige præsteskaber alle deres privilegier. Samtidigt nægtede han at bære titlen Pontifex maximus, men overlod den til paven. Trods disse tiltag besluttede senatet, som det var blevet tradition, alligevel at deificere ham efter hans død.

Gratian udstedte et edikt, som påbød alle kristne, at de skulle bekende sig til biskopperne af Rom og Alexandrias tro, (dvs. følge Nikæa), dette rettede sig primært mod arianerne, men mindre sekter, som afveg fra den ortodokse kirke blev også ramt.


Wikimedia Commons har medier relateret til:


Foregående: Romerske kejsere Efterfølgende:
Valens
Valentinian 1.
Theodosius 1.
Valentinian 2.