Sovjetrepublik: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Robot: Konverterer nøgne referencer, ved hjælp af ref navne for at undgå dubletter, se FAQ
m Korrektur (at skrive fællesnavne med stort blev afskaffet for lige knap 70 år siden med retskrivningsreformen 1948).
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Grand Kremlin Palace, Moscow.jpg|thumb|Sovjetunionens øverste sovjet sammentrådte i Det Store Kremlpalads i [[Moskva]].]]
[[Fil:Grand Kremlin Palace, Moscow.jpg|thumb|Sovjetunionens øverste sovjet sammentrådte i Det Store Kremlpalads i [[Moskva]].]]
[[Fil:Марка СССР ЦФА 1715.jpg|thumb|Frimærke fra Sovjetunionen med sovjetrupublikkernes flag]]
[[Fil:Марка СССР ЦФА 1715.jpg|thumb|Frimærke fra Sovjetunionen med sovjetrupublikkernes flag]]
En '''Sovjetrepublik''' ({{lang-ru|Советская республика}}, {{Lit|Sovetskaja respublika}}) er en styreform, hvor den samlede statsmagt er placeret hos en ''Sovjet''; et arbejderråd. Selvom begrebet oftest er forbundet med styreformen i [[socialisme|socialistiske]] stater, er begrebet ikke oprindeligt knyttet til socialisme, men derimod til beskrivelse af en form for [[demokrati]] og repræsentation.
En '''sovjetrepublik''' ({{lang-ru|Советская республика}}, {{Lit|Sovetskaja respublika}}) er en styreform, hvor den samlede statsmagt er placeret hos en ''sovjet''; et arbejderråd. Selvom begrebet oftest er forbundet med styreformen i [[socialisme|socialistiske]] stater, er begrebet ikke oprindeligt knyttet til socialisme, men derimod til beskrivelse af en form for [[demokrati]] og repræsentation.


== Demokratiske valg ==
== Demokratiske valg ==

Versionen fra 1. mar. 2018, 01:25

Sovjetunionens øverste sovjet sammentrådte i Det Store Kremlpalads i Moskva.
Frimærke fra Sovjetunionen med sovjetrupublikkernes flag

En sovjetrepublik (russisk: Советская республика, tr. Sovetskaja respublika) er en styreform, hvor den samlede statsmagt er placeret hos en sovjet; et arbejderråd. Selvom begrebet oftest er forbundet med styreformen i socialistiske stater, er begrebet ikke oprindeligt knyttet til socialisme, men derimod til beskrivelse af en form for demokrati og repræsentation.

Demokratiske valg

Arbejderne i en by valgte deres lokale sovjet. Dette organ besad både lovgivende og udøvende magt i byen. Ideen er identisk med Pariserkommunen. De lokale sovjetter valgte delegerede til distriktssovjetten. Distriktssovjetterne valgte provinssovjetten, og provinssovjetterne valgte delegerede til den regionale sovjet. Hver sovjet havde lovgivende-udøvende magt over det område sovjetten regulerer.

Udvælgelses processen, hvor en gruppe af sovjetter valgte sovjetten over dem fortsætter indtil den nationale sovjet, som var det øverste ledelsesorgan i staten. Indtil 1936 blev den nationale sovjet (dengang sovjetkongressen) valgt af distriktssovjetterne. Hver distriktssovjet sendte et antal delegerede til den nationale sovjet, der repræsentere befolkningen.[1] Efter 1936, hvor den sovjetiske forfatning blev ændret, blev den Øverste Sovjet valgt på grundlag af universelle, lige og direkte valgret ved hemmelig afstemning.

Alle store sovjetter (herunder nogle større lokale) valgte et forretningsudvalg. Foretningsudvalget, der var underordnet sovjetten og fungerede som daglig ledelse mellem sovjettens møder.[2] Forretningsudvalget skulle sikre overensstemmelse med den sovjetiske lovgivning, og var underlagt sovjetten. Strukturen var sandsynligvis lånt fra det athenske demokrati.

Fortalere hævder, at denne form for regering er en metode, hvorigennem proletariatets diktatur kan udøves i et land med store befolkningsgrupper. Teoretisk var det Sovjetiske demokrati et repræsentativt demokrati hvor medlemmerne af sovjetterne var tæt på vælgerne eller de lavere sovjetters medlemmer, repræsentanterne kunne således umiddelbart lade vælgernes ønsker få indflydelse på lovgivningen, og være mere lydhøre end et centraliseret parlamentarisk demokrati. I sidste ende var det sovjetiske demokrati baseret på direkte demokrati, især med vælgernes ret til enhver tid at afsætte sovjetternes delegerede.

Øverste Sovjet havde magt til at ændre forfatningen med 2/3 flertal,[3] ændre regeringen, ekspropriere ejendom, og udpege embedsmænd med simpelt stemmeflertal. Den øverste sovjets præsidiums udøvende magt blev uddelegeret til forskellige statsorganer, der administrativt gennemføre beslutningerne.

Andre sovjetrepublikker

Sovjetunionen bestod af en union af sovjetrepublikker. Sovjetrepublikker har ligeledes været kendt fra flere andre lande, herunder den Kinesiske sovjetrepublik (1931-37), de tyske Alsace Sovjetrepublik (1918) og Bayerns sovjetrepublik (1919), Finlands socialistiske arbejderrepublik (1918) og den irske Limerick Sovjet.

I dag regeres folkerepublikkerne Donetsk og Lugansk af folkevalgte Sovjetter.

Se også

Kilder

SamfundSpire
Denne samfundsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.