Film: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m lidt mere behagelig/tilgængelig læsning
sprogret
Linje 1: Linje 1:
{{harflertydig}}
{{harflertydig}}
[[File:Debbie Reynolds Auction - Bell & Howell 2709 camera.jpg|thumb|Filmkamera fra Bell & Howell på auktion over skuespillerinden [[Debbie Reynolds]]' samling af filmmemorabilia.]]
[[File:Debbie Reynolds Auction - Bell & Howell 2709 camera.jpg|thumb|Filmkamera fra Bell & Howell på auktion over skuespillerinden [[Debbie Reynolds]]' samling af filmmemorabilia.]]
'''Film''' er en samling [[billede]]r der bliver vist så hurtigt at det skaber en illusion af bevægelse. Ofte er billederne kombineret med lyd og er, skønt ikke meget ældre end et århundrede år, en central [[kunst]]form i nutidens samfund. Med et umiddelbart forståeligt billedsprog kan film opleves af stort set alle mennesker, og de kan underholde og oplyse publikum. Film skabes overalt på kloden og kan derfor hjælpe mennesker med at lære om og forstå andre kulturer end deres egen. Samtidig er film forretning, og markedsmekanismer spiller til tider ind på en films muligheder og skæbne.
'''Film''' er en række [[billede]]r, der bliver vist så hurtigt, at de skaber en illusion af bevægelse. Oftest er billederne kombineret med lyd og er, skønt ikke meget ældre end hundrede år, en central [[kunst]]form i nutiden. Med et umiddelbart forståeligt billedsprog kan film opleves af stort set alle mennesker, og film kan underholde og oplyse. De skabes overalt på kloden og kan lære mennesker at forstå andre kulturer end deres egen. Samtidig er film forretning, og [[markedsmekanisme]]r spiller ind på en films muligheder og skæbne.


Teknikken blev opfundet i slutningen af det [[19. århundrede]], læs også [[filmhistorie]]n. Film kan belønnes med priser til [[filmfestival]]er, for eksempel har [[Oscar]]uddelingen siden [[1929]] givet priser til film i forskellige kategorier.
Teknikken blev opfundet i slutningen af det [[19. århundrede]], læs også [[filmhistorie]]n. Film kan belønnes med priser til [[filmfestival]]er. Fx er [[Oscar]] siden [[1929]] uddelt til film i talrige kategorier.


== Produktion ==
== Produktion ==
Linje 9: Linje 9:


=== Idé og manuskript ===
=== Idé og manuskript ===
Et filmprojekt kan starteflere måder, men fælles for dem er at de underbygges af et manuskript der forklarer handling, dialog og miljø for producenter, skuespillere, mv. En amatør eller professionel [[manuskriptforfatter]] kan sende sit sit manuskript (i dette tilfælde kaldet et ''[[spec script]]'') til en producent og håbe på det bliver opkøbt, eller udviklere af en idé kan hyre en forfatter. Manuskripter kan undergå omskrivning af mindre eller større karakter, af alternative forfattere, men de skal som udgangspunkt have ændret en signifikant portion af scriptet for at blive officielt krediteret for deres arbejde.
Et filmprojekt kan begyndemange måder. Fælles for dem er, at de underbygges af et manuskript, der forklarer handling, dialog og miljø for producenter, skuespillere mv. En amatør eller en professionel [[manuskriptforfatter]] kan sende sit manuskript (i dette tilfælde et ''[[spec script]]'') til en producent og håbe på, det bliver købt. Eller idémænd kan engagere en forfatter. Manuskripter kan omskrives af andre forfattere, men de skal som udgangspunkt have ændret scriptet betydeligt for at blive krediteret for deres arbejde.


Manuskripter udfattes i en særlig formatering der kan variere i stil og elementer, men grundlæggende er det samme.
Manuskripter skrives i en særlig formatering, der kan variere i stil og elementer.


=== For Production ===
{{Tomt afsnit}}
=== Scenografi ===
=== Scenografi ===
Scenografien udarbejdes på baggrund af manuskriptet af en [[scenograf]] i samarbejde med instruktør og fotograf. Det laves moodboards, skitser, konceptuelle tegniger og arbejds tegninger som der bygges efter i et studie.
Scenografien udarbejdes af en [[scenograf]] på baggrund af manuskriptet i samarbejde med [[instruktør]] og fotograf. Det laves moodboards, skitser, konceptuelle tegninger og arbejdstegninger, som der bygges efter i et [[studie]].


=== Casting ===
=== Casting ===
{{hovedartikel3|Casting}}
{{hovedartikel3|Casting}}
Casting er den proces, hvor man finder de [[skuespiller]]e, der skal udfylde historiens roller. Det sker gennem auditions, hvor skuespillerne læser og opfører et lille udsnit af manuskriptet, eventuelt med hjælp fra en medskuespiller.
Casting er den proces, hvorved de [[skuespiller]]e findes, der skal spille historiens roller. Det sker gennem audition, hvor skuespillerne læser og opfører et lille udsnit af manuskriptet.


=== Optagelse ===
=== Optagelse ===
Når forarbejdet er gennemført starter optagelserne, enten på eksisterende lokaliteter, i konstruerede kulisser eller i en [[bluescreen]]opsætning. Enten anvendes et [[single-camera]]-setup eller [[multi-camera]], hvor adskillige filmkameraer optager begivenheder fra forskellige vinkler og afstande.
Når forarbejdet er gennemført, begynder optagelserne, enten på eksisterende lokaliteter, i kulisser eller i en [[bluescreen]]opsætning. Enten anvendes et [[single-camera]]-setup eller [[multi-camera]], hvor adskillige filmkameraer optager begivenheder fra forskellige vinkler og afstande.


=== Efterproduktion ===
=== Efterproduktion ===
{{Uddybende|Filmiske virkemidler}}
{{Uddybende|Filmiske virkemidler}}
Efterproduktion, internationalt kaldt "[[post production]]," er behandlingen og sammensætningen af det rå filmmateriale.
Efterproduktion ("[[post production]])" er behandlingen og sammensætningen af det rå filmmateriale.


==== Musik og lydeffekter ====
==== Musik og lydeffekter ====
Musik og lydeffekter er en meget vigtig del af en film. Lyd og musik kan give netop den følelse som instruktøren gerne vil have publikum skal have. Eller en hel forkert følelse. Lydeffekter gør filmen til en "rigtig" film, fordi man giver film dramatik, uhygge, romantik eller noget helt andet.
Musik og lydeffekter er en meget vigtig del af en film. Lyd og musik kan give netop den følelse, som instruktøren ønsker. Eller en hel forkert følelse. Lydeffekter gør filmen til en "rigtig" film, fordi de giver film dramatik, uhygge, romantik osv.


==== Billedbehandling ====
==== Billedbehandling ====
Er den optimering af filmen der foretages efter klipning. Før foregik det på film, hvor man justerede belysningen af biografkopien så den fremstod egal og flot.
Er den optimering af filmen der foretages efter klipning. Før foregik det på film, hvor man justerede belysningen af biografkopien så den fremstod egal og flot.
I dag foregår det stort set udelukkende digitalt i en colorcorrektor, hvor muligheder er betydelig større
I dag foregår det stort set udelukkende digitalt i en colorcorrektor med mange muligheder.


==== Klipning ====
==== Klipning ====
Under klipningen bliver optagelserne tilpasset, scener bliver sat sammen i rækkefølge og længde for at skabe den færdige film. Men klipning er ikke kun et spørgsmål om at sætte optagelser sammen, det er også en kunstform. Klipningen bruges til at skabe stemning og styre hastigheden og rytmen, den kan også øge dramatikken og skabe spænding.
Under klipningen bliver optagelserne tilpasset og scener sat sammen i rækkefølge og længde for at skabe den færdige film. Men klipning er også en kunstform. Den bruges til at skabe stemning og styre hastighed og rytme, og den kan også øge dramatikken.
Når klipningen er bedst lægger man ikke mærke til den, man lever sig ind i filmens univers, derfor kaldes klipning også den usynlige kunst. I kunstfilm kan man dog gøre klipningen synlig for at få modtageren til at tænke over handlingen.
Når klipningen er bedst, lægger man ikke mærke til den men lever sig ind i filmens univers: derfor kaldes klipning også den usynlige kunst. I kunstfilm kan man ligefrem gøre klipningen synlig for at få modtageren til at tænke over handlingen.


== Distribution ==
== Distribution ==
Film kan distribueres på mange måder. Tidligere var der blot en, nemlig i [[Biograf (filmteater)|biografen]]. I nyere tid har teknologien muliggjort [[lagring]] af film på kassettebånd ([[Video Home System|VHS-bånd]] især), [[dvd-video]] og i tv. Det giver mulighed for udlejning og køb af film, som kan afspilles i hjemmet. [[Internet]] har givet nye muligheder for simultandistribution af film, som strømmer fra et videocenter direkte via [[bredbånd]] til forbrugere i hjemmet. Film bruges også til at kommunikere med hinanden eller til at fortælle hvad der sker i verden.
Film kan distribueres på mange måder. Tidligere var der blot en, nemlig i [[Biograf (filmteater)|biografen]]. I nyere tid har teknologien muliggjort [[lagring]] af film på kassettebånd ([[Video Home System|VHS-bånd]] især), [[dvd-video]] og i tv. Det giver mulighed for udlejning og køb af film, som kan vises i hjemmet. [[Internet]] har givet nye muligheder for simultandistribution af film, som strømmer fra et videocenter via [[bredbånd]] til forbrugerne i hjemmet. Film bruges også til at kommunikere med eller til at fortælle, hvad der sker i verden.


== Filmkategorier ==
== Filmkategorier ==
Film kan inddeles i flere kategorier, for det meste bliver film inddelt efter deres handling f.eks. [[actionfilm]] eller [[dokumentarfilm]], men film kan også inddeles efter produktionsmetode:
Film kan inddeles i talrige kategorier. For det meste bliver film inddelt efter handling som [[actionfilm]] eller [[dokumentarfilm]], men film kan også inddeles efter produktionsmetode:


* [[Animationsfilm]]
* [[Animationsfilm]]

Versionen fra 24. nov. 2018, 05:36

For alternative betydninger, se Film (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Film)
Filmkamera fra Bell & Howell på auktion over skuespillerinden Debbie Reynolds' samling af filmmemorabilia.

Film er en række billeder, der bliver vist så hurtigt, at de skaber en illusion af bevægelse. Oftest er billederne kombineret med lyd og er, skønt ikke meget ældre end hundrede år, en central kunstform i nutiden. Med et umiddelbart forståeligt billedsprog kan film opleves af stort set alle mennesker, og film kan underholde og oplyse. De skabes overalt på kloden og kan lære mennesker at forstå andre kulturer end deres egen. Samtidig er film forretning, og markedsmekanismer spiller ind på en films muligheder og skæbne.

Teknikken blev opfundet i slutningen af det 19. århundrede, læs også filmhistorien. Film kan belønnes med priser til filmfestivaler. Fx er Oscar siden 1929 uddelt til film i talrige kategorier.

Produktion

Hovedartikel: Tv- og filmproduktion.

Idé og manuskript

Et filmprojekt kan begynde på mange måder. Fælles for dem er, at de underbygges af et manuskript, der forklarer handling, dialog og miljø for producenter, skuespillere mv. En amatør eller en professionel manuskriptforfatter kan sende sit manuskript (i dette tilfælde et spec script) til en producent og håbe på, det bliver købt. Eller idémænd kan engagere en forfatter. Manuskripter kan omskrives af andre forfattere, men de skal som udgangspunkt have ændret scriptet betydeligt for at blive krediteret for deres arbejde.

Manuskripter skrives i en særlig formatering, der kan variere i stil og elementer.

Scenografi

Scenografien udarbejdes af en scenograf på baggrund af manuskriptet i samarbejde med instruktør og fotograf. Det laves moodboards, skitser, konceptuelle tegninger og arbejdstegninger, som der bygges efter i et studie.

Casting

Hovedartikel: Casting.

Casting er den proces, hvorved de skuespillere findes, der skal spille historiens roller. Det sker gennem audition, hvor skuespillerne læser og opfører et lille udsnit af manuskriptet.

Optagelse

Når forarbejdet er gennemført, begynder optagelserne, enten på eksisterende lokaliteter, i kulisser eller i en bluescreenopsætning. Enten anvendes et single-camera-setup eller multi-camera, hvor adskillige filmkameraer optager begivenheder fra forskellige vinkler og afstande.

Efterproduktion

Uddybende Uddybende artikel: Filmiske virkemidler

Efterproduktion ("post production)" er behandlingen og sammensætningen af det rå filmmateriale.

Musik og lydeffekter

Musik og lydeffekter er en meget vigtig del af en film. Lyd og musik kan give netop den følelse, som instruktøren ønsker. Eller en hel forkert følelse. Lydeffekter gør filmen til en "rigtig" film, fordi de giver film dramatik, uhygge, romantik osv.

Billedbehandling

Er den optimering af filmen der foretages efter klipning. Før foregik det på film, hvor man justerede belysningen af biografkopien så den fremstod egal og flot. I dag foregår det stort set udelukkende digitalt i en colorcorrektor med mange muligheder.

Klipning

Under klipningen bliver optagelserne tilpasset og scener sat sammen i rækkefølge og længde for at skabe den færdige film. Men klipning er også en kunstform. Den bruges til at skabe stemning og styre hastighed og rytme, og den kan også øge dramatikken. Når klipningen er bedst, lægger man ikke mærke til den men lever sig ind i filmens univers: derfor kaldes klipning også den usynlige kunst. I kunstfilm kan man ligefrem gøre klipningen synlig for at få modtageren til at tænke over handlingen.

Distribution

Film kan distribueres på mange måder. Tidligere var der blot en, nemlig i biografen. I nyere tid har teknologien muliggjort lagring af film på kassettebånd (VHS-bånd især), dvd-video og i tv. Det giver mulighed for udlejning og køb af film, som kan vises i hjemmet. Internet har givet nye muligheder for simultandistribution af film, som strømmer fra et videocenter via bredbånd til forbrugerne i hjemmet. Film bruges også til at kommunikere med eller til at fortælle, hvad der sker i verden.

Filmkategorier

Film kan inddeles i talrige kategorier. For det meste bliver film inddelt efter handling som actionfilm eller dokumentarfilm, men film kan også inddeles efter produktionsmetode:

Se også

Ekstern kilde/henvisning

Wikimedia Commons har medier relateret til: