Spring til indhold

Stor kærguldsmed

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Stor kærguldsmed
L. pectoralis, han
L. pectoralis, han
Videnskabelig klassifikation
RigeAnimalia (Dyr)
RækkeArthropoda (Leddyr)
UnderrækkeHexapoda (Seksbenede dyr)
KlasseInsecta (Insekter)
OrdenOdonata (Guldsmede)
UnderordenAnisoptera
FamilieLibellulidae
SlægtLeucorrhinia
ArtL. pectoralis
Videnskabeligt artsnavn
''Leucorrhinia pectoralis''
Charpentier, 1825
Hjælp til læsning af taksobokse

Stor kærguldsmed (Leucorrhinia pectoralis) er en lille guldsmedeart der tilhører slægten Leucorrhinia i familien Libellulidae.

Den er 32- 39 mm lang [1] og er det største medlem af sin slægt i Europa.[2] Den er let at identificere ved det store gule syvende led af dens bagkrop.[3] Stor kærguldsmed ses flyvende fra sidst i maj til starten af juli.[4]

Den lever i udkanten af sumpe og foretrækker mindre surt vand end sin nære slægtning, den lille kærguldsmed, (Leucorrhinia dubia).[2]Den forekommer fra det vestlige Sibirien til dele af Frankrig.

Den er sjælden i Danmark, men er også gået tilbage i løbet af de sidste hundrede år. Efter tilbagegang i 1900-tallet fandtes den kun ved nogle få søer eller vandhuller på Sjælland og Falster.[5] Den er dog i fremgang i både Skåne og Tyskland og har bredt sig østover de seneste år, idet arten også er fundet på velundersøgte steder i eksempelvis Østjylland,[6] og Nordsjælland[4]

L. pectoralis han

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Libellennet: gevlekte witsnuitlibel (Leucorrhinia pectoralis)" (nederlandsk). Hentet 18. august 2010.
  2. ^ a b Dijkstra, Klaas-Douwe B. (2006). Field Guide to the Dragonflies of Britain and Europe. British Wildlife Publishing. ISBN 978-0953139941.
  3. ^ "Yellow-Spotted Whiteface (Leucorrhinia pectoralis)". DragonflyPix.com. Arkiveret fra originalen 2. januar 2013. Hentet 18. august 2010.
  4. ^ a b
  5. ^ Stor kærguldsmed Arkiveret 17. december 2021 hos Wayback Machine på mst.dk
  6. ^ Stor kærguldsmedDen danske rødliste