Sundarbans

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
UNESCO Verdensarvsområde
Sundarbans
Sun in Sunderbans.jpg
Land Bangladesh, Indien
Type Natur
Sted

Khulna (provins), Bangladesh

Vestbengalen, Indien
Kriterium ix, x
Reference 798
Region UNESCOs Verdensarvsliste (Asien-Australasien)
Gangesflodens delta, Bangladesh

Sundarbans er den største mangroveskov i verden. Den ligger ved mundingen af Gangesfloden og breder sig over arealer i Bangladesh. Sundarbans er på UNESCOs liste over verdens naturarv.[1] Sundarbans er gennemskåret af et komplekst netværk af tidevandsvandkanaler, mudderøer og små øer. Mangroveskoven består af en række træarter, som alle evner at vokse i saltvand, og hvis rødder to gange dagligt dækkes af vand, når tidevandet trænger ind og oversvømmer mangroveskoven. Mangrovetræerne udskiller salt gennem rødder, bark og blade.

Området er kendt for sin store biologiske mangfoldighed. Den mest berømte af disse er den bengalske tiger, men også adskillige arter af fugle og plettede hjorte, krokodiller og slanger lever her. Det estimeres, at der er 400 bengalske tigre og 30.000 plettede hjorte i området.

Mangrovetræernes vidtforgrenede net af rødder yder beskyttelse for et rigt dyreliv: Fisk, rejer, krabber snegle og havbørsteorme. Og mangroven er en vigtig 'børnehave' for mange koralrevsfisk, som opsøger mangroven, når de skal gyde.

Mod syd møder skoven Den Bengalske Bugt, mod øst afgrænses den af Baleswarfloden, mens der mod nord er der en skarp grænse mod opdyrket land. Det totale landareal er 4.143 km², vandarealet er 1.874 km².

Skoven bidrager med ca. 40 % af Bangladeshs totale indtægter på skove. En række industrier bruger dette træ, bl.a. en tændstiksfabrik, et bådværft og en møbelfabrik. Forskellige produktioner, der ikke bruger træ, samt plantager hjælper med at generere indkomst til mindst en halv million fattige kystbeboere. Ud over produktion fra skoven skaber den også beskyttelse mod noget af kraften fra de cykloner, som ofte rammer området.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Asiens geografiStub
Denne artikel om Asiens geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 21°56′N 88°51′Ø / 21.93°N 88.85°Ø / 21.93; 88.85