Svend Aage Hasselstrøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Svend Aage Hasselstrøm
Svend aage hasselstrøm 1949.jpg
Svend Aage Hasselstrøm i maj 1949. Billede fra avisen Nationaltidende.
Personlig information
Født 1911Rediger på Wikidata
Død 1996Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Svend Aage Hasselstrøm (1911-1996) var en dansk automobilforhandler, men er mest kendt for sammen med møbelforhandler Johannes Linde at være manden bag den store del af den massive sortbørshandel i Danmark under og efter 2. verdenskrig, der i dag kendes under navnet Edderkopsagen.

Svend Hasselstrøm blev født i fattige omgivelser og startede sin kriminelle karriere som 13-årig. Efterhånden opbyggede han en virksomhed der udadtil bestod af lovlig handel med bl.a. biler, men som bag facaden lukrerede på sortbørshandel, smugleri, hæleri, narkotikasalg og anden kriminalitet. Hans indflydelse viste sig også at række langt ind i politiets rækker. Hans rolle som bagmand for en stor forbryderorganisation tog rigtig fart i 1942 hvor han stod bag et stort tyveri af rationeringsmærker til en sortbørsværdi af 200.000 kr i Gentofte. Han købte en liebhaverlejlighed i Dronningens Tværgade, hvor han ofte havde gæster både fra organisationen og politiet.

Efter journalisterne Anders B. Nørgaard og Poul Dalgaards afsløringer af Hasselstrøms organisation i dagbladet Social-Demokraten fra 1948 blev Svend Aage Hasselstrøm i 1950 idømt seks års fængsel.

Efter udstået straf levede Hasselstrøm et liv uden for mediernes søgelys, og han blev ikke siden dømt for nogen kriminalitet.

Han optræder flere gange i fiktionen, bl.a. i Hans Scherfigs Skorpionen (1953) og Ambro Kraghs Den Fede (1966). Tv-serien Edderkoppen (2000) omhandlede optrævlingen af Hasselstrøms organisation.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Danmark Stub
Denne biografi om en dansker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi