Syndebuk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
«Syndebukken» (The Scapegoat) malet af prærafaelit-ideologen William Holman Hunt i 1854
«Syndebukken sendes ud» av William James Webb (1830—1904) illustrerer israelitternes brug af en gedebuk som forsoningsoffer således beskrives skikken i Tredje Mosebog i Bibelen.[1]
Det tyske nazistparti gjorde jøder, både enkeltvis og som gruppe, til syndebukke for det tyske riges ulighedsproblemer efter nederlaget i 1. verdenskrig. Billedet viser de antisemitiske elitetropper i SS som i marts 1933 tvinger den tyskjødiske advokat Michael Siegel til at gå barfodet gennem Münchens gader med skiltet «Jeg vil aldrig mere klage til politiet» (Ich werde mich nie mehr bei der Polizei beschweren) som en offentlig ydmygelse.

En syndebuk (alternativt et offerlam) er et menneske eller en gruppe mennesker, der tildeles skyld og ansvar for fejl, fiaskoer eller andre konfliktfremkaldende forhold. Objektiv skyld for forholdet spiller ikke nødvendigvis en betydelig rolle.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Historien om syndebukken er beskrevet i både det gamle og nye testamente i Bibelen. I Tredje Mosebog kapitel 16 fortælles der om strenge regler for forsoningsoffer for israeliterne. De skulle blandt andet lægge alle deres synder på hovedet af en gedebuk, som derefter skulle drives ud i ødemarken. Disse syndofferbukke tog alle synderne med sig og alle synderne bort fra folket, således at befolkningsgruppen blev skyldfri.[1] I Brevet til Hebræerne kapitel 10 er syndebukken et billede af Jesus, som i lighed med syndebukken påtog sig alle folks synder.[2] Tilsvarende syndeofre har også forekommet i andre oldtidskulturer.

I dag[redigér | redigér wikikode]

Begrebet bruges i dag primært i overført betydning om en person eller en gruppe mennesker, der bliver tildelt skyld for en situation, katastrofe eller et problemer, som vedkommende ikke kunne påvirke.

At udpege syndebukke i moderne forstand har vist sig at være et vigtig propagandaredskab og politisk værktøj. For eksempel udpegede nazisterne jøderne som de ansvarlige for det økonomiske uføre og det politiske kollaps i Tyskland. Grupper som traditionelt er blevet udpeget som syndebukke i forskellige sammenhænge omfatter negre, indvandrere, kommunister, kapitalister, hekse, kvinder, fattige, jøder, spedalske, homoseksuelle, sigøjnere, handicappede, socialt udsatte og en lang række andre grupper, som oftest er minoritetsgrupper.

I postindustrialiserede samfund bliver det i stadig stigende grad fordømt at udpege minoritetsgrupper som syndebukke.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]