Teoderik den Store

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mursten med Teoderik den Stores navnetræk, fundet ved Vestatemplet i Rom

Teoderik den Store (454 - 30. august 526), kendt hos romerne som Flavius Theodoricus, var en østgotisk konge, som regerede fra 474 til sin død i 526. Han blev også konge af Italien fra 493 og de facto konge over vestgoterne som regent for sit barnebarn Amalarik fra 511.

Teoderik blev sendt til Konstantinopel som gidsel, da han var barn, af sin far Teodemir som sikkerhed for, at en traktat mellem den gotiske konge Teodemir og den romerske kejser Leo I ville blive overholdt. Teoderik benyttede denne periode til at knytte stærke venskabsbånd til kejser Leo og hans efterfølger Zeno. Han blev tilmed udnævnt til consul. Samtidigt opnåede han stor indsigt i både romersk militærtaktik og administration.

Da han var blevet 20 år gammel i 488, vendte han tilbage til østgoterne som deres konge. Og kejser Zeno bad Teoderik om at tage hånd om situationen i Italien, hvor Odoaker havde afsat den vestromerske kejser og var begyndt at opføre sig truende mod de romerske interesser i området. Østgoterne levede som foederati i Romerriget, men der opstod ofte uroligheder blandt dem, og de var vanskelige at kontrollere, da de stadig manglede land, hvor de kunne bosætte sig. Teoderik og kejseren lavede derfor en gensidig aftale om, at østgoterne fik Italien, hvis de besejrede Odoaker.

Teoderik invaderede Italien i 488, og i 493 indtog han Ravenna, (Italiens hovedstad), og fik Odoaker henrettet. Teoderik placerede derefter sig selv på den italienske trone. Han vedblev formelt at være vasal under den romerske kejser, men var i praksis en uafhængig monark.

Gennem størstedelen af sin regeringstid var Teoderik var allieret med Frankerriget gennem sit ægteskab med den frankiske prinsesse Audofleda, men frankerkongen Klodevig 1.’s ambitioner om også at herske over goterne førte til en langvarig krig, uden at det dog lykkedes for en af parterne at få overtaget.

Teoderiks mausoleum i Ravenna


Italiens historie Stub
Denne artikel om Italiens historie er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Italiens historie