Pave Johannes 1.

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Pave Johannes 1.
Papa Ioannes I.jpg
Født 470
Siena
Valgt 15. august 523
Død 20. maj 526
Ravenna
Festdag 18. maj
Emblem of the Papacy SE.svg

Johannes 1., med tilnavnet "den Hellige" (pave 523526), var fra Toscana. Hans helbred var skrøbeligt allerede da han blev valgt, men på trods af sine protester blev han i 525 sendt af østgoterkongen Teoderik den Store til Konstantinopel for at stemme kejser Justinus 1. mildere mod arianerne. Da han kom hjem uden noget resultat, blev han kastet i fængsel i Ravenna, hvor han døde.

Som basis for kalenderen havde man benyttet anno Diokletiani, helt til Johannes 1. gav den lærde abbed Dionysius Exiguus i opdrag at beregne det følgende års påske. Exiguus satte en tabel op for påsken i de følgende 95 år, men erklærede, at han ville bruge anno Domini (= det Herrens år) i stedet for anno Diokletiani, når Diocletian dog havde forfulgt de kristne. Dermed indførte Exiguus den tidsregning, der bruges i dag; men frem til hans tid var det Diocletians liv, man beregnede årstallene ud fra. Abbeden beregnede, at Kristus blev født 531 år tidligere, og kaldte det årstal 1. Nullet var dengang ikke kendt. Man ved ikke, hvordan Exiguus regnede sig frem til Kristi fødsel; og udregningen er helt sikkert forkert. Kristus blev født, mens Herodes den Store endnu var i live, og denne døde i år 4 f.Kr.[1]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Torbjørn Helle: "Kalenderen" (s. 184). forlaget Transit, Oslo 2006, ISBN 82-7596-161-0
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: