Thailands politiske krise 2005-2006

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Den Thailandske politiske krise 2005-2006 omfatter en serie af begivenheder, som havde til formål at afslutte den kontroversielle premierminister Thaksin Shinawatras politiske karriere.

Thaksin Shinawatra

Krisens oprindelse[redigér | redigér wikikode]

Premierminister Thaksin Shinawatra havde været indblandet i flere kontroversielle affærer siden han overtog magten ved valget i 2001. Disse indbefattede bl.a. beskyldninger om modstridende interesser, da hans familie har store interesser i firmaet Shin Corporation og en meget hård kurs mod narko pushere. Alligevel har ingen af disse været nok til at skade hans popularitet hos store dele af befolkningen og han blev den første valgte premierminister der sad perioden ud og blev genvalgt med en jordskredssejr ved valget i januar 2005. Der var imidlertid store strukturelle komplikationer i opbakningen til premierminister Thaksin og hans parti Thai Rak Thai. Mens opbakningen fra landdistrikterne var massiv, var det samme absolut ikke tilfældet fra byområderne, og i særdeleshed ikke fra hele hovedstadsregionen. Gennem en periode blev det nærmest en fast norm med ugentlige demonstrationer.

En hemmelig plan om at afsætte Thaksin ved et statskup tog sin begyndelse i februar 2006, cirka samtidig med at Thaksin opløste parlamentet og udskrev nyvalg til parlamentet 2. april 2006. Oppositionen boycottede valget med en så massiv opbakning, at der flere steder blev afleveret flere blanke stemmesedler end udfyldte. Forfatningskommissionen erklærede senere valget for ugyldigt og der opstod en dyb konflikt mellem forfatningskommissionen og valgkommissionen, da der blev udskrevet et nyvalg 19. oktober 2006, som oppositionen tilkendegav, at de ville deltage i.

Statskup 19. september 2006[redigér | redigér wikikode]

Den 19. september 2006 mens premierminister Thaksin var i New York for at tale til FN, gennemførte militæret og oppositionspartiet et statskup og aflyste det planlagte parlamentsvalg. Lige siden har Thaksin opholdt sig i eksil uden for Thailand. Hans parti Thai Rak Thai er kendt ugyldigt som følge af magtmisbrug og vil først igen kunne deltage i Thailandsk politik fra 2013.

HistorieStub
Denne historieartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.