Theresa May

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
The Right Honourable
Theresa May
MP
Theresa May UK Home Office.jpg
Premierminister i det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland
Nuværende
Overtaget embede
13. juli 2016
Monark Dronning Elizabeth II
Foregående David Cameron
Medlem af Parlamentet
Nuværende
Overtaget embede
1. maj 1997
Valgkreds Maidenhead
Personlige detaljer
Født 1. oktober 1956 (61 år)
Eastbourne, England
Fulde navn Theresa Mary May
Nationalitet Storbritannien Britisk
Politisk parti Konservativ
Ægtefælle(r) Philip May (siden 1980)
Uddannelses­sted University of Oxford
Beskæftigelse Politiker, Premierminister
Religion Church of England
Underskrift Signature of Theresa May.svg
Links
Theresa Mays hjemmeside
(Engelsk) Biografi på parliament.uk

Theresa Mary May (født Brasier, 1. oktober 1956) er en britisk politiker, som har været premierminister og leder af Det Konservative Parti siden juli 2016. May identificeres som torydemokratisk konservativ og er karakteriseret som liberalkonservativ, og har været medlem af parlamentet (MP) for valgkredsen Maidenhead siden 1997.

Fra 1977 til 1983 arbejdede May for centralbanken, Bank of England, og fra 1985 til 1997 var hun ved Association for Payment Clearing Services, mens hun samtidig var byrådsmedlem i London-kommunen Merton (som omfatter Wimbledon) for distriktet Durnsford Ward. Efter to mislykkede forsøg på at blive valgt til Underhuset i 1992 og 1994, blev hun valgt som MP for Maidenhead ved parlamentsvalget i 1997. May havde en række poster i skyggekabinettet under William Hague; Iain Duncan Smith, Michael Howard og David Cameron, herunder skyggeleder af Underhuset og skyggeminister for arbejde og pension. May var partisekretær for Det Konservative Parti fra 2002 til 2003.

Efter valget i 2010 blev May udnævnt som indenrigsminister og minister for kvinder og ligestilling i koalitionsregeringen mellem Det Konservative Parti og Liberaldemokraterne, sidstnævnte post trådte hun tilbage fra i 2012. Efter den konservative sejr ved valget i 2015, blev hun atter udnævnt som indenrigsminister, og nåede at blive den længst siddende indenrigsminister siden James Chuter Ede 60 år tidligere. Hun fortsatte efter valget en reform af politiet, indførte en hårdere linje over for narkotika og indførte restriktioner på immigration.

Efter David Cameron trådte tilbage den 24. juni 2016, meldte May sit kandidatur til posten som leder af Det Konservative Parti og blev hurtigt favorit. Hun vandt den første afstemning blandt de konservative parlamentsmedlemmer med klar margin til den næste. To dage senere fik hun opbakning fra 199 parlamentsmedlemmer, og stod over for et formandvalg mod Andrea Leadsom. Leadsom trak sig fra kapløbet den 11. juli, hvilket førte til Mays udnævnelse som leder samme dag. Hun blev udnævnt som premierminister to dage senere. May er efter Margeret Thatcher den anden kvindelige premierminister i Storbritannien.

Valget af David Camerons efterfølger[redigér | redigér wikikode]

Posten som Det Konservative Partis leder blev ledig, da David Cameron den 24. juni 2016 varslede, at han ønskede at gå af som partileder og premierminister senere på året.

Fristen for at tilmelde sig som kandidat blev fastsat til den 30. juni 2016. Ved fristens udløb var der opstillet fem kandidater: Stephen Crabb, Liam Fox, Michael Gove, Andrea Leadsom og Theresa May. Ret hurtigt trak de øvrige kandidater sig, hvorved vejen var åben for May. Hun blev derved premierminister i Regeringen Theresa May.[1]

Indenrigsminister[redigér | redigér wikikode]

Theresa May var skyggeminister i 1998-2010. Hun blev medlem af statsrådet i 2003.

Hun har været indenrigsminister siden David Cameron dannede regering i maj 2010. I 2010-2012 var hun også minister for kvinder og ligestilling.

Noter[redigér | redigér wikikode]