Spring til indhold

Van Morrison

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Van Morrison
22. februar 2007
Information
PseudonymVan Morrison Rediger på Wikidata
FødtGeorge Ivan Morrison Rediger på Wikidata
31. august 1945 (78 år) Rediger på Wikidata
Belfast, Storbritannien Rediger på Wikidata
StatsborgerStorbritannien Rediger på Wikidata
ÆgtefælleMichelle Rocca Rediger på Wikidata
BørnShana Morrison Rediger på Wikidata
SprogEngelsk Rediger på Wikidata
GenreJazz fusion, rock, keltisk musik med flere Rediger på Wikidata
BeskæftigelseSaxofonist, sanger, musikproducer, komponist, pianist, singer-songwriter, digter, pladeartist, sangskriver, guitarist Rediger på Wikidata
Medlem afThem Rediger på Wikidata
Aktive år1968 -
PladeselskabMercury Records,
Bang Records,
Decca Records,
Warner Bros. Records Rediger på Wikidata
Instrumenter
Vokal, akustisk guitar, altsaxofon, mundharmonika, klaver, guitar, Tolvstrenget guitar, elektrisk guitar, klaviatur, saxofon Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Van Morrisons hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Sir Van Morrison (født 31. august 1945 i Belfast som George Ivan Morrison) er en nordirsk sanger, musiker og sangskriver. Han blev adlet for sin musikalske karriere samt sin indsats for turismen og velgørenhed i Nordirland.

Van Morrison blev kendt som "Van the Man" og indledte sin professionelle musikkarriere i slutningen af 1950'erne, hvor han spillede en række forskellige instrumenter som guitar, mundharmonika, tangentinstrumenter og saxofon for forskellige irske showbands, en orkesterform der spillede dansemusik med kopinumre af tidens hits. Han blev kendt i midten af 1960'erne som sanger i det nordirske r&b-band Them, med hvilket han indspillede det klassiske garagerock-nummer "Gloria". Han indledte herefter en solokarriere med støtte fra den pop-orienterede sangskriver og producer Bert Berns og udgivelsen af "Brown Eyed Girl" i 1967. Efter Berns' død overtog Warner Bros. Records hans kontrakt, og han udgav albummet Astral Week i 1968. Den var ikke nogen stor kommerciel succes i kølvandet på udgivelsen, selv om den senere har fået mere medvind. Til gengæld blev Morrison med udgivelsen af Moondance (1970) etableret som en stor kunstner,[1] og han øgede sin position i løbet af 1970'erne med en række roste album og koncerter. Morrison er fortsat med at indspille musik og turnere, for det meste med både anmeldermæssig og kommerciel succes. Han har i tidens løb også samarbejdet med andre kunstnere som The Chieftains og Georgie Fame.

Det meste af Morrisons musik er struktureret efter konventionerne inden for soul- og r&b-musikken, eksemplificeret i sange som "Brown Eyed Girl", "Jackie Wilson Said (I'm in Heaven When You Smile)", "Domino" og "Wild Night". En anden side af hans musikalske virke består af lange, løst sammenhængende, spirituelt inspirerede musikalske rejser, der viser en indflydelse fra den keltiske tradition, jazz og stream-of-consciousness som albummet Astral Week og de mindre kendte Veedon Fleece og Common One.[2][3] De to stilarter i forening er ind imellem blevet betegnet som keltisk soul[4] Van Morrison har modtaget seks Grammy-priser, Brit Award i 1994 for fremragende bidrag til musikken, og han er optaget i både Rock and Roll Hall of Fame samt Songwriters Hall of Fame.

George Ivan Morrison blev født i Belfast, Nordirland, og forlod skolen allerede som 15-årig for at danne sin første gruppe The Monarchs. Inden da havde han nået at spille et par år i et skiffle-band. Det blev dog i 1965, at Van Morrison fik sit internationale gennembrud med gruppen Them.

Them spillede aggressiv R&B (oprindelig form) med Van Morrisons markante vokal, og de indspillede hitsangene "Here Comes the Night" og "Gloria" (sidstnævnte skrevet af Morrison). Them gik i opløsning i 1966, og siden da har Van Morrison arbejdet som solist i varierende samarbejde med andre musikere, ligesom han genremæssigt har bevæget sig rundt i stort set alle de afkroge af rockmusikken, han kunne finde. Han har siden 1967 udgivet omkring 35 album i eget navn og medvirket som gæst på talrige compilations og støtteplader, oftest med gæsteoptræden.

Hans andet album under eget navn Astral Weeks (1968) er af en hel generation rockskribenter og -historikere fremhævet som en at de allerbedste rockplader, der nogensinde er lavet.[5][6] Her manifesterede han sig som album-musiker, selvom han året forinden havde haft et top-ti-singlehit i USA med "Brown Eyed Girl".

I 1970 kom albummet Moondance, hvor især titelnummeret og "Crazy Love" har opnået meget spilletid.

Han medvirkede i filmen The Last Waltz om The Bands sidste koncert.

Mellem 1980 og 1983 boede Morrison i en fjerdesals lejlighed i Vanløse sammen med sin danske kæreste, Ulla Munch. Albummet Beautiful Vision fra 1982 indeholder bl.a. sangen "Vanlose Stairway", der handler om trapperne op til kærestens lejlighed.

  1. ^ Eskow, Gary (1. april 2005). "Van Morrison's "Moondance"". mixonline.com. Arkiveret fra originalen 19. april 2005. Hentet 7. juni 2017.
  2. ^ Ballon, John (3. oktober 2008). "Astral Weeks". musthear.com. Hentet 7. juni 2017.
  3. ^ Ballon, John (28. december 2008). "Veedon Fleece". musthear.com. Hentet 7. juni 2017.
  4. ^ Light, Alan (26. januar 2010). "Astal Weeks". time.com. Hentet 7. juni 2017.
  5. ^ "Mojo: The 100 greatest albums ever made". Mojo. august 1995. Hentet 6. juli 2017.
  6. ^ "500 Greatest Albums of All Time". Rolling Stone Magazines. 31. maj 2012. Arkiveret fra originalen 3. marts 2014. Hentet 7. juni 2017.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
MusikSpire
Denne britiske musikrelaterede biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi