Volodymyr Zelenskyj

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Volodymyr Zelenskyj
Володимир Зеленський
Russia's decision on mobilization is an admission that their regular army did not withstand and crumbled - address by the President of Ukraine. (52377495913) (cropped).jpg

(22. september 2022)
Ukraines 6. præsident
Nuværende
Overtaget embede
20. maj 2019
Premierminister Volodymyr Hrojsman
Oleksij Hontjaruk
Denys Sjmyhal
Foregående Petro Porosjenko
Personlige detaljer
Født 25. januar 1978 (44 år)
Kryvyj Rih, Ukraine
Nationalitet Ukrainsk
Politisk parti Folkets Tjener
Ægtefælle(r) Olena Zelenska (g. 2003)
Børn Kirill Vladimirovitsj Zelenskij Rediger på Wikidata
Mor Rimma Zelenskaja
Far Oleksandr Zelenskyj
Uddannelses­sted Økonomisk institut i Kryvyj Rih
Det nationale økonomiske universitet i Kiev
Profession Jurist, komiker, skuespiller og præsident
Religion Jødedom
Udmærkelser Štátna cena Alexandra Dubčeka[1] (2022)
*Teletriumf
*Ronald Reagan Freedom Award (2022)
*Tallinns byvåbens medalje (2022)
*Storkors af Den Hvide Løves Orden (2022)
*Fyrstinne Olgas orden[2] (2022)
*Storkors med kæde af Vytautas den Stores orden (2022)
*æresdiplom fra Ukraines Ministerkabinet (2003) Rediger på Wikidata
Underskrift Autograph-VolodymyrZelensky.png
Links
Volodymyr Zelenskyjs hjemmeside
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Volodymyr Oleksandrovytj Zelenskyj (ukrainsk: Володимир Олександрович Зеленський (tr. Volodomyr Oleksandrovytj Zelenskyj), russisk: Владимир Александрович Зеленский (tr. Vladimir Aleksandrovitj Zelenskij); født 25. januar 1978 i Kryvyj Rih, Den Ukrainske SSR)[3][4][5] er Ukraines præsident siden 20. maj 2019, jurist og tidligere komiker og skuespiller.

Baggrund og uddannelse[redigér | rediger kildetekst]

Volodymyr Oleksandrovytj Zelenskij blev født af jødiske forældre i Kryvyj Rih i den daværende Ukrainske Socialistiske Sovjetrepublik.

Hans far, Oleksandr Zelenskyj, er professor og leder af instituttet for kybernetik og computerhardwareKryvyj Rih statsuniversitet for økonomi og teknologi. Hans mor, Rymma Zelenska, er uddannet ingeniør. Hans farfar, Semjon (Simon) Ivanovytj Zelenskyj, tjente under Anden Verdenskrig i Den Røde Hær i den 57. motoriserede riffelgarderdivision. Semjons far og hans tre brødre blev alle myrdet under holocaust.

I Volodymyr Zelenskyjs barndom boede familien i en periode i Erdenet i Mongoliet på grund af faderens arbejde.

Som 16-årig bestod Volodymyr Zelenskyj Test of English as a Foreign Language (TOEFL) og blev tildelt et stipendium i Israel. Rejsen blev dog ikke til noget, da hans far forbød ham at tage afsted.

I stedet blev han jurist ved Kryvyj Rih statsuniversitet.

Underholdningskarriere[redigér | rediger kildetekst]

I stedet for at forfølge en karriere inden for jura drev han i en årrække medievirksomheden Kvartal 95, hvor han selv medvirkede som komiker. Virksomheden producerede bl.a. underholdningsprogrammer med politisk satire i et ugentligt show af samme navn samt tv-serien Sluha narodu ("Folkets tjener") fra 2010'erne.

Serien handlede om en gymnasielærer i historie, der får et raserianfald over sine arbejdsforhold, og en hemmelig video af dette går viralt på internettet. Hans elever presser ham til at stille op til præsidentvalget, hvorefter han bliver valgt uden at have gjort meget for det. Den samvittighedsfulde lærer, nu præsident, skal styre et helt land og tackle alle de problemer, som seriens publikum kender fra ukrainsk politik: overforbrug af offentlige ressourcer, luksus og korruption. Det sker under brug af pædagogisk snusfornuft og viser også hvordan man ikke skal løse problemerne.

Politisk karriere[redigér | rediger kildetekst]

Zelenskyj og andre med baggrund i medievirksomheden Kvartal 95 stiftede i marts 2018 det politiske parti Folkets tjener med samme navn som tv-serien.

I løbet af 2018 var Zelenskyj allerede blevet populær som politisk outsider i meningsmålingerne til præsidentvalget i 2019. Han annoncerede sit kandidatur nytårsaften 2018 i sammenhæng med med præsident Petro Porosjenkos nytårstale på tv-kanalen 1+1. Zelenskyj positionerede sig som en anti-establishment-kandidat, der ville bekæmpe korruption. Ligesom flere andre politiske ledere og partier i Ukraine er hans basis temmelig bred og populistisk, snarere end baseret på en klassisk ideologi. Han udtalte at han kun ville stille op til én valgperiode, men har dog i maj 2021 sagt at det vil komme an på den folkelige opbakning og hensynet til familien. Han ville arbejde for at afslutte Ukraines langvarige konflikt med Rusland og forsøge en dialog med den russiske præsident, Vladimir Putin.

Præsidentvalget 2019[redigér | rediger kildetekst]

I første valgrunde den 31. marts 2019 fik Zelenskyj 30 procent af stemmerne, mens de nærmeste konkurrenter var den siddende præsident Petro Porosjenko (16 %), tidligere premierminister Julija Tymosjenko (13 %) og den russiskvenlige Jurij Bojko (12 %). I anden valgrunde den 21. april 2019 fik Zelenskyj 73,2 %, mens Porosjenko fik 24,5 %.[6][7]

Han blev indsat som præsident den 20. maj 2019. Allerede i sin indsættelsestale udskrev han parlamentsvalg til den 29. juli 2019, som ellers skulle være holdt i oktober. Ved valget fik hans parti Folkets tjener en jordskredssejr med 43 % af stemmerne og 254 af 424 mandater. Det var første gang et parti fik absolut flertal i parlamentet, Verkhovna Rada.

Som præsident[redigér | rediger kildetekst]

Som præsident har Zelenskyj været fortaler for e-forvaltning og samling mellem landets ukrainsktalende og russisktalende indbyggere. Hans kommunikation bruger i høj grad sociale medier, bl.a. Instagram. Zelenskyjs administration har gennemført visse fremskridt med hensyn til at bekæmpe korruption, f.eks. ophævelse af juridisk immunitet for parlamentsmedlemmer mistænkt for korruption. Kritikere af Zelenskyj hævder, at ved at tage magten fra de ukrainske oligarker, har han søgt at centralisere autoritet og styrke sin personlige position. Andre problemer, som skulle håndteres, har været COVID-19 og den følgende økonomiske recession, men ikke mindst den russiskstøttede borgerkrig i Donbass, som har pågået siden 2014.

Den russiske invasion[redigér | rediger kildetekst]

Den altoverskyggende opgave har siden februar 2022 været at bekæmpe den russiske invasion af Ukraine og søge international støtte til dette.

Zelenskyjs administration stod over for en stigende russisk militær trussel i 2021, der kulminerede med et russisk angreb i fuld skala den 24. februar 2022. Under optakten til invasionen søgte Zelenskyj at berolige den ukrainske befolkning og forsikre det internationale samfund om at Ukraine ikke ville angribe Rusland. Mens spekulationer om krig optog medierne i februar 2022, lagde han afstand til advarsler om en forestående krig, herunder den konkrete dato 16. februar, som var blevet nævnt af USA og Storbritannien. Han opfordrede samtidig til sikkerhedsgarantier og militær støtte fra NATO og EU for at kunne modstå truslen. Efter invasionen erklærede Zelenskyj krigstilstand i hele landet og mobilisering.

Kildehenvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på bokmål og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Navnet er anført på bokmål og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  3. ^ "Зеленский Владимир" (russisk). Arkiveret fra originalen 2. januar 2019. Hentet 2. januar 2019.
  4. ^ Jewish comic who plays Ukraine president on TV leads Ukraine’s presidential race Arkiveret 31. marts 2019 hos Wayback Machine, The Times of Israel (13 March 2019).
  5. ^ Higgins, Andrew (24. april 2019). "Ukraine's Newly Elected President Is Jewish. So Is Its Prime Minister. Not All Jews There Are Pleased". The New York Times. ISSN 0362-4331. Hentet 25. april 2019.
  6. ^ Hummelmose, Josefine (20. april 2019), "Præsidentvalget i Ukraine er ikke som det plejer: Minder om et underholdningsshow", dr.dk, DR, hentet 29. april 2019
  7. ^ Hummelmose, Josefine (21. april 2019), "'Græsrodsromantisk' komiker vinder ukrainsk præsidentvalg", dr.dk, DR, hentet 29. april 2019

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Foregående: Ukraines præsident
2019-
Efterfølgende:
Petro Porosjenko
2014-2019

siddende
PolitikerSpire
Denne politikerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi