Virum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Virum
Storkøbenhavn
Overblik
Bydel: Virum
Postnr.: 2830 Virum
Kommune: Lyngby-Taarbæk Kommune
Indbyggertal kommune: 55.097[1] (2016)
Indbyggertal bydel: 15.200[2] ()
Sogn(e): Virum Sogn
Herregården Frederiksdal
Herregården Frederiksdal
Oversigtskort

Virum er en bydel i Storkøbenhavn, beliggende i Lyngby-Taarbæk Kommune,[3] med postnummeret 2830 Virum. Virum ligger ud til Furesøen, Furesøparken, Geelskov og Mølleådalen, hvilket udgør de store landskabelige værdier i området.[2] Kommunen har 15.200 indbyggere.[2] Bydelen afgrænses af Furesøen og Brede ved Kongevejen. Virums centrum ligger omkring Virum Torv og Geels Plads, der består af en række butikker. Der er offentlig transportforbindelser fra Virum Station, hvor der går S-tog på B-linjen mellem Hillerød og Køge. Desuden går der busser til Holte, Brede og Lyngby. Afstanden til København Centrum er knap 18 kilometer.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Navnet Virum (første gang nævnt i pavebreve 1186 Vigerum, 1193 Wigarum) er en afledning af "Vígi", som betyder "åben plads, der egner sig til at forsvare", hvilket kan sigte området ved Mølleåens udløb fra Furesøen, hvor Hjortholm lå. Stednavneendelsen -rum i betydningen "åben plads fremkommet ved rydning"[4] viser, at bebyggelsen stammer fra middelalderen.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Det formodes, at der har ligget en landsby på omtrent samme sted i ca. 1.000 år. De tidligste marker mellem volde til markskel er fra omkring år 0 og ligger i Geels Skov.

Virum var blandt de landsbyer, som blev givet til biskop Absalon i det 12. århundrede og nævnes første gang i et brev fra paven i 1186. Absalon gav Virum til bispen i Roskilde, og bispedømmet opførte omkring 1250 borgen Hjortholm i det område, som menes at have givet navn til landsbyen.

Borgen Hjortholm blev skudt i grus under Grevens Fejde i 1535. Frederik 3. overtog i 1668 Hjortholm, som han omdøbte til Frederiksdal, og opførte en mindre jagt- og lystejendom, der er rester af i dag.

I 1682 havde landsbyen Virum 13 gårde, 3 huse med jord og 14 huse uden jord. Det samlede dyrkede areal udgjorde 514,2 tønder land skyldsat til 121,23 tdr. hartkorn.[5] Dyrkningsformen var trevangsbrug.[6]

Eksisterende bygninger[redigér | redigér wikikode]

Det eksisterende Frederikdal Slots hovedbygning blev opført i 1744-45 som sommerresidens for udenrigsministeren, geheimeråd Johan Sigismund Schulin, som fik området med tilhørende mølle og skov af Christian 6.. Det er stadig Schulin-familien, som ejer godset.

Der findes stadig en del bygninger fra dengang, Virum var en landsby. Det gamle Virum begyndte i Virum Stræde og bredte sig til Virumgade, hvor der er et gadekær.

Resterne af Hjortholm Voldsted, en middelalderfæstning ved Mølleåen.

Ekspansion af Virum[redigér | redigér wikikode]

Da Nordbanen blev indviet i 1864 førte det ikke – i modsætning til mange andre steder – til en udbygning af landsbyen, selv om der var stationer i både Lyngby og Holte. Det var først, da S-banen kom med stationer i Sorgenfri og Virum, at forstaden begyndte at tiltrække et større antal indbyggere.

Transport[redigér | redigér wikikode]

Virum Station er en S-togsstation, hvor S-togslinje B kører mellem Hillerød og Høje Taastrup.

Busser forbinder Virum med blandt andet Lyngby og DTU.

Uddannelsesinstitutioner[redigér | redigér wikikode]

Virum rummer folkeskolerne Fuglsanggårdsskolen, Humletofteskolen, Virum Skole og Kongevejens Skole, samt det almene gymnasium, Virum Gymnasium.

Idræt og sport[redigér | redigér wikikode]

Virum rummer som en del af Lyngby-Taarbæk Kommune adskillige foreninger, hvis aktiviter er idræt samt sport. Foreninger med høje medlemsantal er eksempelvis Virum-Sorgenfri Boldklub, der er har hjemsted ved Virum Stadion, hvor der er plads til 1.200 tilskuere. Øvrige foreninger med høje medlemsantal er blandt andet Virum-Sorgenfri Bordtennis Klub og Virum Basketball Klub, der har hjemsted i Virumhallerne.

Desuden eksisterer der flere idrætsforeninger, hvis medlemsantal er af mindre omfang.

Tidligere eksisterede Virum-Sorgenfri Håndboldklub, der gik økonomisk konkurs i år 2002. Foreningen havde talenter som Klavs Bruun Jørgensen, Camilla Andersen og Rikke Hørlykke. Den konkursramte klub blev erstattet af VSH 2002 i samme årstal.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1
  2. ^ a b c Lyngby-Taarbæk Kommune - Bydel Virum. Hentet den 1. juli 2014.
  3. ^ Lyngby-Taarbæk Kommune - Nøgletal. Hentet den 10. september 2014.
  4. ^ Hald, Kristian (1950) Vore Stednavne. Udgivet af Udvalget for Folkeoplysningens Fremme. København: C. E. Gads Forlag, s. 152.
  5. ^ Pedersen, s. 2
  6. ^ Frandsen, bilagskort

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Karl-Erik Frandsen: Vang og tægt. Studier over dyrkningssystemer og agrarstrukturer i Danmarks landsbyer 1682-83 (Bygd 1983);
  • Henrik Pedersen: De danske Landbrug fremstillet paa Grundlag af Forarbejderne til Christian V.s Matrikel 1688 (København 1927; reprotryk for Landbohistorisk Selskab, København 1975);

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]