Vor Frue Kirke (Kalundborg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Vor Frue Kirke. (Se også artikler, som begynder med Vor Frue Kirke)
Vor Frue Kirke
Vor Frue Kirke - blå time2.jpg
Vor Frue Kirke.
Generelt
Opført 1170
Geografi
Adresse Præstegade 18, 4400 Kalundborg
Sogn Vor Frue Sogn
Pastorat Vor Frue Pastorat
Provsti Kalundborg Provsti
Stift Roskilde Stift
Kommune Kalundborg Kommune
Eksterne henvisninger
vorfruesogn.dk
Oversigtskort

Vor Frue Kirke er sognekirken i Vor Frue Sogn og ligger midt i Kalundborgs gamle bydel, Højbyen. Kirken blev så vidt vides opført af Esbern Snare omkring 1170, men færdiggjort af hans datter Ingeborg og hendes mand Peder Strangesen i 1220. Kirken er enestående i verden: Dens grundplan er et græsk kors, hvor hver af de fire korsarme afsluttes med et tårn, og det femte tårn rejser sig, hvilende på fire granitsøjler, over kirkens midtpunkt. Kirkens borgagtige udseende skyldes ikke, at den har været led i byens forsvar, men det skal lede tanken hen på "Det himmelske Jerusalem", hvor Gud og mennesker ifølge Bibelen ved tidernes ende skal bo sammen. I Middelalderen forestillede man sig nemlig Det himmelske Jerusalem som en befæstet by med fem tårne.

Det midterste af de fem tårne styrtede sammen i 1827, men blev genopført ved en restaurering, der blev afsluttet i 1871 ved arkitekt Vilhelm Tvede.

I kirkegårdsmurens nordvestlige hjørne ligger præsteboligen fra omkring 1400, senere anvendt til rektorbolig, fattigskole og nu til ligkapel.

I populærkultur[redigér | rediger kildetekst]

Vor Frue Kirke spillede en central rolle i den danske dramaserie Rejseholdet i afsnit 18 "Assistancemelding A-3/01", hvor klimakset i opklaringen foregår. To mordere har taget gidsler i kirken, og specialtropper bliver sendt ind for at befri dem. Afsnittet blev sendt første gang d. 6. januar 2002.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]