Wikipedia-diskussion:Wikipedia for kvinder

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Naive female icon.pngDette er Wikipedia for kvinders diskussionsside, hvor du kan diskutere indholdet på siden eller andet Wikipedia-kvinderelateret.
Generelle råd, når du bruger diskussionssiderne: Husk: indholdet på denne side kun er for kvinder, og al redigering af den er forbeholdt kvinder. Mandlige bidragsydere er velkomne til at komme med gode ideer her på diskussionssiden, men bedes venligst om at lade være med at redigere indholdssiden.
Denne Wikipedia-artikel er omtalt i følgende kilde(r):
  • Sebastian Gjerding (5. oktober 2013). "Menstruation giver ikke smerter på et herreværelse". Information.

Tillykke med jeres side. --
 •    Rodejong    ✉️ 👀 → 23. jun 2011, 13:25 (CEST)

Tilykke herfra også. --Pacx 23. jun 2011, 13:37 (CEST)

Nå, jeg har lavet et lille boks til jer. God fornøjelse!

Extracted pink rose.png
Denne bruger deltager i projektet
Wikipedia for kvinder


--
 •    Rodejong    ✉️ 👀 → 23. jun 2011, 13:44 (CEST)

Tak til jer begge. Dog hvad angår boksen er det ikke et projekt, men nærmere en informationsside - altså giver boksen ikke rigtigt mening. Hvis man gerne vil gøre opmærksom på, at man er kvinde, kan man jo bare skrive det, men det er nok noget meget få er interesserede i. --CarinaT 23. jun 2011, 14:49 (CEST)

Jeg kom til at starte en mindre storm..[rediger kildetekst]

På Facebook og Twitter er der lige nu en del, der diskuterer Wikipedia, kvinder og lyserødt. Det går ikke helt stille af. --Palnatoke 24. jun 2011, 10:35 (CEST)

Hvor?, Jeg ser ikke noget på Facebook?
I hvert fald ikke her! --
 •    Rodejong    ✉️ 👀 → 24. jun 2011, 10:45 (CEST)
På min væg. --Palnatoke 24. jun 2011, 11:13 (CEST)
Det var da pussigt, at det gav så negativ en reaktion. Måske skal vi arbejde lidt på formuleringen, for jeg anser da bestemt ikke mig selv som dum eller teknisk akavet. --Sabbe 24. jun 2011, 20:59 (CEST)

Kvinde-ting[rediger kildetekst]

Var det en ide med en kvindepotal eller kvinde Kategori?Dysse 24. jun 2011, 10:59 (CEST)

F.eks. noget i stil med Kategori:Kvinder? --|EPO| COM: 26. jun 2011, 15:20 (CEST)
Jeg er ikke helt sikker på jeg forståer spørgsmålet heller. Hvis man skulle lave en kvindeportal, skulle det jo kræve, at nogen interesserede sig for kendte kvinder eller feminisme eller noget i den stil, hvilket ingen af de to initiativtagere til denne infoside gør. Men hvis der er nogen, der interesserer sig for det og vil drive portalen, skal de være så velkomne. --Sabbe 26. jun 2011, 16:19 (CEST)

Ville bare påpege at jeg fandt denne her, lavet maj 2012; WikiProjekt Feminisme. TherasTaneel (diskussion) 20. aug 2013, 20:44 (CEST)

Fordomme og gamle kønsroller...[rediger kildetekst]

Da jeg første så denne side, blev jeg skuffet over Wikipedia, da jeg ikke synes, at man skal fastholde personer i de gamle kønsroller. Wikipedias danske side skriver jo bl.a., at denne side skulle sætte fokus på de lidt mere bløde værdier, der efter min mening ikke kan sættes ned over hovedet på alle kvinder. Der skal lige siges, at jeg personligt heller ikke mener, at en side som Wikipedia, skal have nogle meninger, da det jo er et online leksiskon, og ikke et ugeblad.(skrev 80.162.122.43 (disk. • bidrag) 28. jul 2011, 12:45. Husk at signére dine indlæg.)

Jeg håber du har ændret mening siden dit første kig på denne side. Jeg mener bestemt ikke at det giver udtryk for en mening fra Wikipedias side. Det er blot ment som en informationsside i et forsøg på at tiltrække flere kvinder til at redigere Wikipedia, da det er en kendsgerning, at der er en meget skæv kønsfordeling. Det er helt sikkert heller ikke et forsøg på at fastholde kønsroller, men jeg tror blot, at der er flere kvinder, der vil få gavn af denne informationsside omend jeg ikke selv hører til den del af den kvindelige befolkning, der har mest brug for bløde værdier. Hvis man som kvinde synes siden er noget fis, har man jo stadig alt mulig mulighed for at henvende sig på de "normale" nybegyndersider i forbindelse med nybegynderforummet. --Sabbe 28. jul 2011, 13:37 (CEST)
Det er også spørgsmål om ikke nogen af de gamle kønsroller opfylder et behov i kvinderne.Dysse 17. sep 2011, 23:36 (CEST)
Så længe man holder sig fra neofeminisme/third wave feminisme/genus feminisme, og ikke konkluderer, at når kønsfordelingen ikke er ca. 50/50, så skyldes det diskrimination og glaslofte og hvad ved jeg. Hvis der ikke er så mange kvinder som skriver på Wikipedia, så er det nok fordi at det ikke interesserer dem, eller at de ikke mener, at de har noget at bidrage med, eller begge dele. Og det er jo også fint nok. Det er jo sådan set ligegyldigt om det er mænd eller kvinder som skriver en encyklopædi. Hvis denne side blot er tiltænkt til at gøre tingene lidt mere pigede i håbet om at få flere kvinder til at skrive, så er det jo fint nok. Flere hænder er jo som regel bedre, og kønnet er underordnet. --Deleet (diskussion) 25. sep 2012, 12:05 (CEST)
Jeg må tilslutte mig koret her, jeg finder det beskæmmende at der findes sådanne fordomsfulde sider på den danske udgave af Wikipedia. Siden oser langt væk af kvindehad og underdanighed over for mænd. Selv om den er velment, så skyder man sig selv i foden med projektet, der er alt andet end neutralt tilsigtet. Den er stigmatiserende og med til at forstærke det eksisterende kønsrollehierarki (som ikke alle kvinder føler sig tilpasse i), og som jeg mener bør nedbrydes. Det bliver spændende at se den måske kommende presseomtale. Feministkredse er i hvert fald blevet opmærksomme på siden nu, så der skal nok blive skæg og løjer på den i den kommende tid indtil I ændrer jeres kvindefjendske praksis. --Karmus 29. sep 2013, 13:33 (CET)
Jeg vil bemærke, at siden faktisk er oprettet af en kvinde. I stedet for at udøve hærværk mod siden, så kom med konstruktive forslag og ændringer. --Cgtdk (diskussion) 29. sep 2013, 13:36 (CEST)

Jeg faldt netop over denne side og kom til at spekulere på, om projektets drivende kræfter kender til den - subsidiært om den måske kunne bidrage til projektet på en eller anden led? Nu er den her i hvert fald, hvis nogen skulle have lyst til at lade sig inspirere, oplyse eller andet... --Medic (Lindblad) 18. jan 2012, 17:21 (CET)

Jo Medic, jeg gætter på vi har været forbi alle relevante sider, men ellers tak. Jeg vil dog gerne lige endnu engang pointere, at dette ikke er et projekt men en informationsside. --CarinaT 19. jan 2012, 14:38 (CET)

Forslag til ændringer[rediger kildetekst]

hold da helt kæft det er en fordomsfuld side. Man antager at kvinder er dårlige til com at vi elsker lyserød og kaffeslabarads(Skrev 62.107.32.131 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

jeg har først opdaget siden i går, og jeg synes der er mange problemer med den, opfattede det mest som en dårlig vittighed, og kæben ramte vist tastaturet, men det er den vist ikke. Jeg tror, uden at vide det, at folkene bag er velmenende. --Kim Bach (diskussion) 6. dec 2012, 03:11 (CET)

Dér er et problem med en nedladende tone her synes denne side trænger til en redigerin (Skrev 62.107.26.175 (diskussion • bidrag) 21. mar 2012, 03:54‎. Husk at signere dine indlæg.)

Enig, hvad vil du foreslå der bliver ændret? Jeg synes f.eks. at ordet "bløde værdier" skal væk, og farvetemaet er noget pjat, men det er meget fint at påpege at der er en stor overvægt af mænd på dansk Wikipedia, og at vi gerne vil gøre noget ved det --Kim Bach (diskussion) 6. dec 2012, 03:11 (CET)

Ansvar for ændring af "Wikipedia for kvinder"?[rediger kildetekst]

Hej

Diskussionen herinde ser umiddelbart ikke ud til at have haft så stor indvirkning på udformningen af design, sprog og indhold af den nævnte side. Derfor bare lige et meget konkret spørgsmål: Hvem har handlings- og beslutningskompetence i forhold til ændringer af "Wikipedia for kvinder"?

Venlig hilsen Lærke Dalsgaard

Det er som næsten alle andre sider: Det står frit for enhver at ændre det. Hvis andre er uenige i ændringen, kan de lave den om eller rulle den tilbage. Derfor kan det være en god idé at etablere konsensus inden man laver større ændringer. --Palnatoke (diskussion) 30. apr 2013, 13:45 (CEST)
I praksis er der fortiden kun omkring to kvindelige superbrugere på dansk Wikipedia, som også er dem, der har udarbejdet siden. Der er nu også en hel andre kvinder, der bidrager på Wikipedia, men det er noget sporadisk. Nu er jeg ikke kvinde, men hvis man fjernede den lyserøde farve, der kan opfattes stereotypisk og flere forskellige kvinder med forskellige udgangspunkter arbejdede sammen om teksten, så tror jeg man når langt. --Patchfinder (diskussion) 30. apr 2013, 14:02 (CEST)
Som jeg også skrev på min diskussionsside, synes jeg, du skal komme med nogle konkrete forslag, Lærke. Jeg ville være rigtig ked af at fjerne den lyserøde farve, fordi jeg simpelthen bare synes, den er dejlig. Men hvis der er konsensus om det, så kan jeg jo (som alle andre sider på Wikipedia) ikke gøre så meget ved det. --CarinaT (diskussion) 30. apr 2013, 14:34 (CEST)


Diversity Conference[rediger kildetekst]

On the 9th and 10th of November 2013 Wikimedia Deutschland, together with Wikimedia UK, Nederlands and the Foundation, is organizing a Conference to discuss Diversity in Wikipedia and its sister projects. You find more information on this meta page: http://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_Diversity_Conference We are looking forward to your input! --MerleWMDE (diskussion) 9. aug 2013, 13:02 (CEST)


The registration process and the Call for Papers is now open. We are looking forward to your registration! You will find the registration form here: wmde.de/diversity_registration --Merle von Wittich (WMDE) (diskussion) 20. aug 2013, 16:32 (CEST)

Hvad med negerne???[rediger kildetekst]

Det er dejligt, at snotdumme kvinder nu har fået mulighed for at komme på wikipedia. Naturligvis skal de lige spørge deres mænd eller fædre om lov. Men så dejligt. Jeg synes dog der mangler LIDT mere lyserødt. Og måske nogle blomster-billeder. Og så har jeg lige et forslag. Der skal også laves wiki-sider KUN for negere, for de skal selvfølgelig også føle sig værdsatte. Og bøsserne skal også have en side. Og dværgene. Og de handicappede. Og jøderne. Sigøjnerne. Grønlænderne. Nisserne. Og de pædofile.

Det er nemlig MEGET vigtigt, at alle grupper bliver delt op. Ellers forstår man jo ikke hvad der står på wikipedia. Der er selvfølgelig de "smarte" der tror, at www.denstoredanske.dk er meget bedre end wiki. De taler så meget om kildekritik. Det er et svært ord, og det skal vi nok få lært de dumme dumme DUMME piger at kende til. Men nu synes jeg altså der skal mere lyserødt på siden. Ellers bliver I alt for forvirrede.

[Ironi kan forekomme] (Skrev 94.191.185.127 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Du kan finde lyserødt her. Og blomster her. Hvis der er nogle selv-identificerede medlemmer af andre grupper, der ønsker egne portaler, vil vi uden tvivl se velvilligt på det. Især, hvis disse grupper omfatter cirka halvdelen af befolkningen, men mindre end 10% af Wikipedias bidragydere. --Palnatoke (diskussion) 29. sep 2013, 13:33 (CEST)

Ændringsforslag[rediger kildetekst]

Efter diskussionen på Facebook er det måske meget relevant at få nogle konkrete ændringsforslag til siden på banen. Her er et par—forhåbentlig kan andre bidrage med flere. Siden her er indlysende velment, og ideen om at få flere kvinder med til at deltage på Wikipedia og skabe et kvindefællesskab med udgangspunkt heri er helt sikkert god. Måden, det gøres på, er i mine øjne ikke.

Først og fremmest er der naturligvis den lyserøde farve. Jeg kan forstå, det er CarinaT's præference, hvilket er fair nok, men på en side, der ser ud til at henvende sig til alle kvinder, ville det nok være en fordel ikke at benytte en farve, der ikke antyder en bestemt type kvindelighed, for at inkludere flest muligt fra starten. De fleste mennesker vil jo heldigvis gerne læse noget, selv om det ikke er en bestemt farve ;)

Dernæst er der sprogbruget på siden. Eksempelvis "Tekniske ting og andet bør ikke holde dig tilbage som kvinde - husk du kan en hel masse andre ting og har styr på mange andre emner; det tekniske skal du nok få hjælp til, hvis du har brug for det." lugter farligt meget af "Vi ved godt, at du nok ikke er så god til teknisk halløj—du er jo kvinde!". Det er nedladende, og det ville ikke overraske mig, hvis man som kvindelig besøgende bliver lidt tændt af på ideen om at deltage, hvis det er sådan, man bliver talt til. Det samme gælder hele ideen om, at hvis kvinder kan bidrage med noget til Wikipedia, så må det være til artikler om de bløde ting. "Det virker måske umiddelbart lidt tørt på Wikipedia, men der er masser af sociale aspekter. Det er faktisk ligesom enhver anden fritidsaktivitet, man kan gå til." antyder, at man som kvinde ikke deltager i det af samme grund som alle (eller nok i hvert fald de fleste) andre: at have lov at nørde den lidt og bidrage til en kæmpe vidensbank. Det er jo heller ikke alle mænd, der deltager hér på grund af det sociale. Og så er der selvfølgelig Women's WikiWednesday, hvor de kvindelige brugere angiveligt mødes for at drikke te og sladre om (bagtale?) de andre. Det billede, der skabes af kvinder som helhed her på siden, bliver vist ikke meget mere nedladende og stereotypt.

Det kan naturligvis sagtens være, at sidens skabere er den type kvinder, der er mest til de bløde værdier, ikke er så gode til teknik, og godt kan lide at sladre over en kop kaffe. Det ved jeg ikke, og det er også helt fint, hvis det er tilfældet. Men man må antage, at denne side er lavet for alle kvinder og for at få alle slags kvinder med på vognen. I så fald kommer administratorens præferencer vel i anden række.

Så her er et par mere eller mindre konkrete forslag:

  • Skift fra et lyserødt til et mere neutralt farveskema—måske bare Wikipedias default.
  • Ændr teksten i "Hold dig ikke tilbage!" til noget, der i højere grad handler om, at det helt generelt kan være besværligt at være ny på Wikipedia, med alle de gode links, som f.eks. til mentorordningen, bibeholdt. Boksen "Få et indblik" ser ud til at være et fint eksempel på, hvordan stilen kunne være.
  • Fjern "Sladre om de andre brugere".
  • Få flere kvinder med forskellig baggrund ind over redigeringen af siden. Jo mere diversitet, jo bedre.

Håber alle har/har haft en god weekend!

Hilsen Nikolaj

Mandfjols (diskussion) 29. sep 2013, 14:41 (CEST)

Ganske fine og konstruktive forslag. Jeg har netop gjort CarinaT opmærksom på diskussionen via hendes diskussionsside. Jeg vil dog bemærke, at CarinaT ikke længere er administrator (og ikke har været det i lang tid), og desuden at administratorers præferencer aldrig har forrang for andres. Konsensus er måden, hvorved beslutninger tages. Jeg synes, at ovenstående forslag er fornuftige, hvorfor jeg gerne støtter disse. Mvh. Cgtdk (diskussion) 29. sep 2013, 14:55 (CEST)
Enig i at det er gode forslag, og det er jo næsten sommer her i slutningen af september. Dejligt med noget konkret, tak Mandfjols --Kim Bach (diskussion) 29. sep 2013, 15:19 (CEST)

Wikipedia SKAL være kønsneutral[rediger kildetekst]

Wikipedia er den højeste velgørenhed her på planeten. Dens formål er at sprede summen af menneskets viden til samtlige af jordens individer, for på den måde at hæve menneskeheden som helhed. Wikipedia er vigtig, og jeg værner altid om den! Men for at Wikipedia kan fuldføre dette formål, må den være både neutral og uafhængig. Politisk neutral, økonomisk neutral, racemæssigt neutralt og KØNSMÆSSIGT neutral. Denne side er et angreb på Wikipedias kerneværdier, da den giver intern særbehandling til én bestemt gruppe mennesker. Det er ikke relevant for Wikipedia, om dens demografiske sammensætning lever op til bestemte menneskers idealer: hvad der er vigtigt er, at det der står i vores artikler er korrekt, og at den demografiske sammensætning ikke aftvinger en reaktion fra Wikipedia. Wikipedia MÅ og SKAL være neutral, og skal ikke have specielle holdninger til forskellige slags læsere og editorer. Denne side skal for Wikipedia og dens projekts skyld slettes, og det hurtigst muligt.

Qwernakus (diskussion) 29. sep 2013, 15:19 (CEST)

Jeg kan ikke se noget galt i at forsøge at rekruttere underrepræsenterede grupper. Grunden, til at diversitet er godt, er, at man således ikke ubemærket risikerer at ende med en gennemgående bias. Denne side er absolut ikke udtryk for særbehandling til kvinder, den er blot et forsøg på at få flere kvinder til at bidrage, grundet det faktum at kvinder er signifikant underrepræsenterede på dansk Wikipedia i forhold til andelen af dansktalende kvinder. Mvh. Cgtdk (diskussion) 29. sep 2013, 15:28 (CEST)
Jeg ser heller ikke problemet med positiv særbehandling til bestemte grupper. Det er et faktum at kvinder er underrepræsenterede her på sitet. Hvis idealet, som du skriver, er et kønsneutralt projekt, hvorfor så angribe projekter, der arbejder hen mod en mere ligelig kønsfordeling? Det er i øvrigt en gammelkendt sandhed at for at behandle folk lige, må man behandle dem forskelligt. Ikke alle har samme forudsætninger, interesse, forståelse, fokus, engagement og så videre. Hvis alle mødes med en fuldstændig ens tilgang vil størstedelen falde fra, fordi man tilfældigvis ikke ligger inden for netop den ramme, der præsenteres. Under en lignende tanke (men ellers uden sammenligning med denne portal) har dansk Wikipedia Wikipedia for børn og unge, der tager særhensyn til en anden gruppe brugere. Skal den så lukkes under samme argumentation - at der ikke må laves særbehandling til én bestemt gruppe mennesker? Med venlig hilsen, --Medic (Lindblad) (diskussion) 29. sep 2013, 16:28 (CEST)

Redigeringer i dag[rediger kildetekst]

Vi har nu til WikiWednesday snakket om denne side og Bruger:Twdk har omskrevet den (med input fra Bruger:HenrikKbh, Bruger:Steenth, Bruger:Charlotteshj og mig). Siden er nu mere fokuseret på deltagelse, men kan naturligvis stadig forbedres. --Palnatoke (diskussion) 2. okt 2013, 19:43 (CEST)

Looking good! Jeg vil stadig mene, den lyserøde farve kunne ændres, men alene med bedre indhold fungerer det langt bedre. Thumbs up herfra. -Mandfjols (diskussion) 3. okt 2013, 17:09 (CEST)
Enig med Mandfjols, jeg synes også det er meget bedre. Vil dog sætte spørgsmålstegn ved listen over emner fra kategorien kvinder nederst til højre. Listen er - naturligvis- ikke kønsneutral, det synes jeg er problematisk. --Kim Bach (diskussion) 4. okt 2013, 13:10 (CEST)
Pointen med listen er at lave en lille, "egoistisk" kobling mellem kvinderne som skribenter og kvinderne som emne. Vi overvejede også et link til WP:Feminisme, men det kom ikke på (jeg ved ikke helt hvorfor). --Palnatoke (diskussion) 4. okt 2013, 13:43 (CEST)
Skiftede logo og intro tekst til en neutral farve, men kunne ikke finde elementen hvor jeg kunne prøve at udskifte det pink. Jeg håber så, at fjernelse af pink farve, vil få diskussion væk fra udseende og tilbage til indholde - at få flere kvinder (og alle grupper der ikke er tilstrækkelige representerede) igang med at deltage i arbejdet på Wikipedia.--Twdk (diskussion) 13. okt 2013, 11:16 (CEST)
Den pink farve kommer fra Skabelon:Kvindeboks, som bruges på siden. --Cgtdk (diskussion) 13. okt 2013, 11:36 (CEST)
Det ser ud til at du skal ændre dette tal for pink: #fe70bd - evt. til default for Skabelon:Funkyboks
Se fe70bd (pink) og AFCCEB (blå)-- Mvh PHansen (diskussion) 13. okt 2013, 12:44 (CEST)
Tak for hjælpen til alle. Jeg fandte endelig skabelonen, og fik et par kloge ord på vej af Palnatoke (tak!). Så... jeg har et forslag på https://da.wikipedia.org/wiki/Bruger:Twdk/sandkasse hvor jeg har et link til den nuværende og et link til mit forslag, som er et undersite på min sandkasse. Jeg tænkte at nuancer af grå var lige lovlig farveløs, så (Skrev Twdk (diskussion • bidrag) 13. okt 2013, 13:42. Husk at signere dine indlæg.)
(Noget åd min opdatering!) ... så jeg brugte en bleggul farve istedet for. --Twdk (diskussion) 13. okt 2013, 14:04 (CEST)
Super forslag! Sikke en forbedring! Især er jeg begejstret for ændringen af overskriften, så der fokuseres på det, der forsøges opnået - flere kvindelige brugere - frem for det let misforståelige "for kvinder". --Rossil123 (diskussion) 15. okt 2013, 12:29 (CEST)
Kan vi ikke godt slippe for det lyserøde? Det er en generalisering af dimensioner, at halvdelen af DK/verdens befolkning skulle have en særlig forkærlighed for pink! --Rossil123 7. dec 2013, 13:29 (CEST)
Det er også nævnt i Ekstra Bladet engang i 2010: Kvinder vil hellere have gadgets end sex, at "kvinderne er vildere med elektronik end romantik -men det skal ikke være lyserødt!". Just saying; hvis færre farver kan få folk til at skrive og deltage - go for it. TherasTaneel (diskussion) 7. dec 2013, 14:40 (CET) Hmm, og må jeg i den forbindelse, igen, gøre opmærksom på WikiProjekt Feminisme, der har ligget nogenlunde død siden sin oprettelse. TherasTaneel (diskussion) 7. dec 2013, 14:53 (CET)