Wikipedia:Landsbybrønden/Fejl i wikidata

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Fejl i wikidata[rediger kildetekst]

Jeg har arbejdet lidt med min huskeliste for at sikre, at de artikler, som jeg har arbejdet meget på, er opdaterede. Et par stykker er så opdaterede med oplysninger fra wikidata i infoboksen - men desværre er de klart fejlagtige. Hvad mener I andre? Støder I på det samme og hvad gør en gtennemsnitsdansker ved dette problem?--Ramloser (diskussion) 30. dec 2018, 16:38 (CET)
Kan du se om det er hærværk fra ip-adr. på Wikidata? (Jeg har før foreslået, at kun registrerede bruger har adgang til Wikidata). --Villy Fink Isaksen (diskussion) 30. dec 2018, 16:52 (CET)
En umiddelbar løsning er at redigere den danske artikel og så indsætte de korrekte oplysninger der. Men det bedste vil selvfølgelig være at få rettet oplysningerne på Wikidata. Ved de oplysninger, der hentes fra Wikidata i infoboksene, er det et blyantssymbol og ved at trykke på det, kommer man til det relevante sted på Wikidata-siden, hvor oplysningen kan ændres. Man skal dog være forberedt på, at Wikidata er en database og derfor har en anden opbygning end den kendte fra Wikipedia. Men når man først har fanget de grundlæggende principper, er det sådan set nemt nok at have med at gøre. Informationen om brug af Wikidata i de danske infobokse er imidlertid skrevet med en mikroskopisk tekst, og henvisningen dertil er nok heller ikke helt logisk. Så her kunne der godt forbedres noget. En egentlig dansk vejledning, udover det jeg har skrevet på Wikipedia:Wikidata, vil sikkert også være gavnligt.
I øvrigt skal man huske, at der også er risiko for fejl ved manuelle angivelser i infoboksene. Og ved oversættelser risikerer man, at fejl følger med, eller at der ikke bliver opdateret bagefter. Noget der desværre også er en risiko ved Wikidata, da en del oplysninger er indsat med bot fra forskellige sprog. Det sparer arbejde, men botten kan selvsagt ikke tjekke for andre fejl, end dem den er programmeret til. Men til gengæld står det så også enhver frit for at rette bagefter. --Dannebrog Spy (diskussion) 30. dec 2018, 17:24 (CET)
Bemærk, at det kan anbefales at indsætte kilder til informationerne i Wikidata. Jeg har nogle gange rettet informationer der og så for en sikkerheds skyld indsat "reference-URL" (tror jeg den hedder) med disse ændringer. —Arne (Amjaabc) (diskussion) 30. dec 2018, 19:15 (CET)
I alt fald i et af tilfældene er fejlen indsat af en bruger, der har engelsk som modersmål. Og så bliver man overfaldet fra nær og fjern, hvis man som dansker forsøger at ændre noget.--Ramloser (diskussion) 30. dec 2018, 22:58 (CET)
Æh, hvor er du eller andre blevet overfaldet? Der kan selvfølgelig opstå vrøvl i forbindelse med kendte eller kontroversielle emner, hvor alt for mange har en mening og vil bidrage. Men til dagligt sker langt de fleste redigeringer, uden at nogen for alvor bemærker. Men er der problemer, så bør man altid starte med en høflig henvendelse. Forklar hvordan tingene er og henvis til kilder. Nøjagtig ligesom hvis der var problemer med en artikel her på dansk Wikipedia. --Dannebrog Spy (diskussion) 30. dec 2018, 23:29 (CET)