William Gibson Sloan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
William Gibson Sloan
William sloan.jpg
William Gibson Sloan, som 73-årig.
Personlig information
Født 4. september 1838(1838-09-04)
Dalry, North Ayrshire, Skotland
Død 4. september 1914 (76 år)
Thorshavn, Færøerne

William Gibson Sloan (4. september 18384. september 1914) var skotsk evangelist, der i flere omgange tog til Færøerne som missionær.

Sloan, der på Shetlandsøerne fik kontakt med baptistkirken i Lerwick og blev døbt der i 1864, havde hørt de lokale fiskere berette om deres besøg på Færøerne og besluttede at tage derop i 1865.

Som deltidsbeboer havde han ikke megen succes med sine rejser rundt på øerne for at udbrede evangeliet. På Shetlandsøerne gik han senere i menigheden Plymouth-brødrene, en frikirkelig retning, der først var blevet etableret i Dublin i Irland omkring 1829. I 1879 bosatte han sig på Færøerne, og den første mødesal - 'Sloans salur' - blev bygget samme år. Han startede den første søndagsskole på Færøerne i 1880. Samme år blev fire færinger døbt. Der skulle dog gå yderligere hen ved 30 år, før bevægelsen fik nogen større udbredelse.

Da han døde i 1914 var bevægelsen solidt etableret på Færøerne under navnet Brøðrasamkoman (Brødremenigheden), og dens medlemstal voksede kraftigt i første halvdel af 19. århundrede takket være bl.a læreren Victor Danielsen, der også præsterede at udgive en komplet bibeloversættelse i 1949 (den første på færøsk), at skrive og oversætte ca. 20 opbyggelige bøger samt udgive en salmebog med over 1000 salmer, hvoraf han selv havde digtet eller oversat næsten 900. Han døde i 1961. Det anslås at mellem 10 og 12% af Færøernes befolkning i dag er tilsluttet Brøðrasamkoman.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Sigurd Berghamar: - men Gud gav vøkst – um William Sloan og fyrstu samkomurnar. Förlaget Afturljóð, Tórshavn, 1992.
  • Fred Kelling: Fisherman of Faroe: William Gibson Sloan. Leirkerid Publications, Gøta, 1993.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
ReligionStub
Denne religionsrelaterede biografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi