City Night Line

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Et City Night Line-tog mellem Lalden og Brig i Schweiz.
Liggevognskupe til seks personer

De tyske nattog er i dag samlet under navnet City Night Line. Toglinjerne varetages af DB Fernverkehr AG, som er en del af Deutsche Bahn.[1]

City Night Line anvendes nu som betegnelse for det, der tidligere hed UrlaubsExpress og DB Nachtzug.[2] Deutsche Bahn samarbejder med partnerne EuroNight og D-Nacht. EuroNight er nattog, der varetages af et fællesskab mellem jernbaneselskaberne i Polen, Østrig og Ungarn, mens D-Nacht forbinder City Night Line med primært Østeuropæiske lande.[3]

Der tilbydes tre forskellige komfortklasser:[4]

  • Sovevogn med op til tre senge og vaskefaciliteter. På nogle linjer tilbydes eget bad og toilet.
  • Liggevogn med to, fire eller seks senge. Enten reserveres en hel kupe, ellers deles den med andre.
  • Siddepladser i kupeer med seks pladser.

Linjer[redigér | redigér wikikode]

City Night Lines strækninger pr. 2010/2011

City Night Line har forbindelse til mange byer i Tyskland, Østrig, Schweiz, Norditalien, Tjekkiet og Holland. Ruterne til Frankrig udgår ved køreplan skiftet 2014/15.

I Danmark havde City Night Line en daglig afgang fra København om aftenen, som standsede i Roskilde, Odense, Kolding, Padborg, Flensburg, Neumünster og Hamburg inden toget deltes i to og kørte til hhv. Amsterdam, Frankfurt/Basel og Prag. Hver aften returnerede togene af samme rute. Sidste tur blev kørt den 2 November 2014.

Samlet har City Night Line følgende linjer:

Linje Rute
Pollux Amsterdam Centraal - München Hbf - Innsbruck
Kopernikus Amsterdam Centraal - Berlin Hbf - Prag
Pegasus Amsterdam Centraal - Zürich HB - Brig
Perseus Berlin Hbf - Paris
Sirius Berlin Hbf - Zürich HB
Andromeda Hamburg Altona - Paris
Komet Hamburg Altona - Zürich HB - Brig
Capella München - Berlin
Pyxis München - Hamburg
Lupus München Hbf - Rom
Pictor München Hbf - Venedig
Canopus Prag - Zürich HB

Historie[redigér | redigér wikikode]

CityNightLine-sovevogn i tidligere bemaling.

Det oprindelige CityNightLine (uden mellemrum) blev grundlagt i 1995 som et datterselskab af DB (Tyskland), ÖBB (Østrig) og SBB (Schweiz). Hele konceptet kunne ses som en prøveballon for fremtidens nattogsdrift. Til at starte med var driften og konceptet komplet adskilt fra moderselskabernes, med nytænkt indretning og nybygget og gennemrenoveret materiel. Materielparken var endvidere begrænset til fire vogntyper: Nybyggede dobbeltdækker-sovevogne 1./2. kl. og 2. kl., nyombyggede lounge/spisevogne og nyombyggede "Ruhesessel" hvilevogne.

Siden kom liggevogne af renoveret DB-type og flere andre standardtyper til. Driftsmæssigt opstod efterhånden flere fælles løb med DB Nachtzug. ÖBB trak sig ret hurtigt ud af samarbejdet, siden fulgte SBB, og i 2008 blev CNL sammenlagt med DB Nachtzug under navnet City Night Line. Med undtagelse af enkelte indlejede vogne og en håndfuld dobbeltdækker-sovevogne, der i dag tilhører ÖBB, er alt materiel overgået til det nye City Night Line.

Kilder[redigér | redigér wikikode]