Fyrstbispedømmet Liège

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Fyrstbispedømmet Lièges våben

Fyrstbispedømmet Liège (fransk: Principauté de Liège, hollandsk: Prinsbisdom Luik) var mellem 980 og 1795 et lille, omtrent 8000km² stort, katolsk monarki i det, som i dag er Belgien og Holland. Sprogene som blev brugt var hollandsk og fransk, og dets hovedstad var Liège. Liège var en del af Det Hellige Romerske Rige af Tysk Nation, ikke den burgundiske rigskredsen som en del af de omliggende områder hørte til, men (fra 1500) den nederrhinsk-westfalske. Som navnet siger blev den ledet af en fyrstbiskop, en biskop som samtidig var verdslig hersker. Liège omfattede den største del af provinserne Liège og belgisk Limburg, og nogle eksklaver.

I det 10. århundrede fik biskoppen af Liège sekulær magt over dele af bispedømmet, og i årene som fulgte blev det stadig udvidet med nye landområder. For eksempel blev det i 1096 udvidet med hertugdømmet Boullion som blev overdraget til Frankrig i 1678. Fyrstbispedømmet blev opløst og fordelt i forskellige franske departementer, da det blev erobret af Frankrig i 1795.

Liéges vigtigste byer (fransk: bonnes villes) var Liège, Beringen, Bilzen, Borgloon, Bree, Châtelet, Ciney, Couvin, Dinant, Fosses-la-Ville, Hamont, Hasselt, Herk-de-Stad, Huy, Maaseik, Peer, Sint-Truiden, Stokkem, Thuin, Tongeren, Verviers, Visé og Waremme. Retten til byen Maastricht var delt mellem fyrstbiskoppen og hertugen af Brabant, hertugens rolle i dette blev senere overtaget av Nederlandenes Staten-Generaal.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Historie Stub
Denne historieartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.