Højbane

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Højbanen på Oberbaumbrücke i Berlin

Højbane er en jernbane-, metro- eller bybanestrækning der er anlagt over niveau, hvor anden trafik kan krydse under. I forbindelse med en højbane kan der lægges højbanestationer.

En højbane kan være anbragt enten på en stålkonstruktion eller piller (ligesom Københavns Metro i Ørestad), på en massiv bygningskonstruktion (ligesom højbanen på Nørrebro ved Nørrebro Station eller højbanen ved Nordhavn Station) eller på en jordvold.

Fordelen ved en højbane er at det er let at føre anden trafik under, uden at den skal krydse banen, og så koster den væsentligt mindre end en undergrundsbane. Ulempen er at den fylder meget i bymiljøet.

Højbane i Hamburg

Højbaner er eller har været en væsentlig del af metrosystemer mange steder i udlandet. Store og kendte metroer som i f.eks. New York, Chicago, Paris, Hamburg og Berlin har mange højbanestrækninger. De fleste af dem er bygget som stålkonstruktioner, f.eks. langs (over) større gader. Hamburgs U-Bahn (metro) hedder oprindeligt Hamburger Hochbahn – da en stor del af den var anlagt som højbaner.