Hedenskab

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 30. okt. 2014, 12:10 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)

Hedenskab er betegnelsen for en hedning, som er en person med hedensk overbevisning, dvs. en person, som ikke er kristen, jøde eller muslim. Dog bliver Buddhisme, Hinduisme, Shintoisme ofte ikke anset som værende hedenske.

Ordet bliver ofte betragtet som synonymt med vantro. Det bruges efterhånden mest nedsættende om folk af en anden tro.

Etymologi er usikker, men det danske ord stammer fra angelsaksisk Hæðen, med den nuværende betydning Hedning. En rimelig formodning er at en Hæðen, betyder en (forbryder) som bor på ude på heden, modsat normale mennesker som bor i huse og landsbyer. Det vil i så fald henvise til den skik at man begraver forbrydere uden for kirkegården, fordi de er hedninge. En anden forklaring lyder, at ved overgangen til Kristendommen var det ofte på landet (på heden) at folk var bagud, dvs. troede på de ældre religioner. På samme måde kommer det engelske ord for hedenskab "paganism" af latin "paganus", der betyder en, der bor på landet.

  1. Hedensk er således en betegnelse for religioner, der ikke bekender sig til den ene Gud som jøderne, de kristne og muslimerne (abrahamiske religioner) dyrker. Hedensk er en betegnelse, der hæftes på de traditionelle religioner af de missionerende monoteistiske religioner, der betragter de ældre religioner som et afgudsdyrkeri, der skal fordrives. Ordene hedning og hedensk (engentlig "en der bor i uopdyrket land") betegner egentlig en bagstræberisk landbo (ligesom det latinske pagānus) og opfattes nedsættende.
    • Græsk-romersk hedenskab. De olympiske guder var genstand for aktiv dyrkelse gennem hele antikken, selv om de dannede og filosofferne var tilbøjelig til at tage de gamle myter (som hos Homer) alt for bogstaveligt. Kejser Theodosius forbyder i 394 e. Kr. hedenskaben inden for Romerrigets grænser.
    • Keltisk hedenskab. Druidernes religion, der praktiseredes i Vest- og Mellemeuropa og på de Britiske Øer i oldtiden (ca. 600 f. Kr. - 400 e. Kr.). De romerske myndigheder bekæmpede druidernes hemmelighedsfulde og politisk aktive samfund.
    • Germansk hedenskab kan inddeles i: 1) Kontinental hedenskab (i Tyskland, Nederlandene, Belgien, osv.), 2) angelsaksisk hedenskab (England) og 3) skandinavisk hedenskab eller asetro. Sidstnævnte forsvinder i løbet af det 10.-13. århundrede, selv om mange levn lever videre indtil vor tid i folkereligionen.
    • Hinduisme. Indernes hedenskab, der går tilbage til den vediske religion, er stadig en levende religion på trods af buddhismens og islams intense mission i Sydasien.
  2. "Neopaganisme". I nyere tid er hedenskaben blevet genoplivet i bevidst opposition til kristendommen, og tilhængere har dannet forskellige organiserede trossamfund, f.eks. det danske Forn Siðr.

Se også

Links

Wikimedia Commons har medier relateret til: