Kasan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Kazan)
Gå til: navigation, søg
Kazan collage big.jpg

Kasan (russisk: Казань, tr. Kazan) er en by i den Russiske føderation og hovedstad i Republikken Tatarstan. Byen er beliggende ved Volga-floden ca. 725 km øst for Moskva og har 1.143.535(2010) indbyggere.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Ifølge den seneste arkæologiske forskning menes Kasan at være grundlagt 1005 e.v.t. af Volga-bulgarerne, et tartarisk nomadefolk, der beboede området øst for det daværende Kievrige, som grænsefort mod Kievriget. Byen nævnes første gang i 1177 i russiske annaler.

Kasan voksede sig til en større by i anden halvdel af det 1200-tallet, hvor den tjente som et vigtigt handelscentrum for Den Gyldne Horde. I 1438 blev byen hovedstad i Kasan-khanatet.

I 1552 blev byen stormet og indlemmet i Rusland af zar Ivan den Grusomme. I dag er Kasan et vigtigt industri- og handelscentrum i den Russiske føderation.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Kasan er en etnisk smeltedigel med flere forskellige folkeslag og religioner. Byens kreml rummer både kirker og moskéer. Derudover har byen flere universiteter og har før i tiden været et centrum for teologi og videnskab.

De dominerende religioner er sunni-islam og russisk ortodoks kristendom.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Russisk geografi Stub
Denne artikel om russisk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 55° 47′ N, 49° 10′ Ø