Nenets autonome okrug

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Nenets autonome okrug
Ненецкий автономный округ
[[Ruslands_føderale_enheder|Okrug]]
Flag of Nenets Autonomous District.svg
Coat of arms of Nenets Autonomous Okrug.svg
Land Rusland Rusland
Føderal distrikt Nordvestlige region
Officielle sprog Russisk og nenets
Hovedstad Narjan-Mar
Areal 176.700 km² (nr. [[Ruslands føderale enheder rangeret efter areal|]])
Indbyggertal 41,954 (nr. [[Ruslands føderale enheder rangeret efter befolkningsstørrelse|]])
Tidszone UTC+03:00
 - sommertid UTC+03.00
Nenets autonome okrug
Nenets autonome okrug


Nenets autonome okrug (russisk Ненецкий автономный округ) er et autonomt distrikt (okrug) som ligger som en stribe langs kysten af ishavet i Nordøsteuropa i Rusland. Administrativt ligger distriktet under Arkhangelsk oblast, men er samtidig en egen enhed i den Russiske Føderation.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Nenets okrug bliver afgrænset i vest af Hvidehavet, i nord af Barentshavet, i nordøst af Karahavet, i øst af Jamalo-Nenetsk, i syd af republikken Komi, og i vest af Arkhangelsk oblast. Foruden fastlandsområdet hører øerne Kolgujev og Vajgatsj til Nenets okrug. Karastrædet skiller Vajgatsj fra Novaja Zemlja, som hører til Arkhangelsk oblast.

Landskapet er stort set fladt. De største højdedrag er Uralbjergene i øst og den 300-400 meter høje Timan-ryggen i vest. Over 75% af Nenets okrug er dækket af tundra, kun længst i syd er der skov. Vigtige dyr er ren, fjeldræv, rødræv, isbjørn, sæler og hvalros. Den største flod er Petsjora som har et løb på 220 km inden for Nenets okrug. Der findes mange mindre søer og floder. Klimaet er arktisk. Årsnedbøren varierer mellom 280 og 420 mm.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Nenets okrug blev en del af Rusland i slutningen af 1400-tallet. Ved mundingen af Petsjora og bredden af Pustosøen blev byen Pustozersk, på komi Sar-dor grundlagt i 1499, denne by mistede den militære og kommercielle rolle i slutningen af 1700-tallet. Til byen flyttede i løbet af århundrederne både russere og komier.

Den samojediske nationale kreds (край) blev grundlagt i 1929 som et resultat af Stalins nationalitetspolitik. Narjan-Mar blev det administrative center i 1932. Statussen blev ændret til «område» (округ) i 1977.

Nenetserne er nomader, som lever ved rendrift, jagt og fiskeri. I 1930'erne blev de kollektiviserede i rendrifts- og fiskeri-kolkhoser, og russerne og komierne blev kollektiviserede til fiskeri- og landbrugskolkhoser. Nogen af nenetserne bosatte sig i tiden 1930-1950 i landsbyer omkring de nyopstartede kolkhoser og levede som fiskere og jægere for kolkhoserne. I 1960-erne blev der startet en aktiv politik for at gøre rendriftsnomaderne bofaste, familiene skulle bo i landsbyer, mens mændene var på tundraen og drev deres rener. Denne politik var kun delvis vellykket, for også i dag er det mange nenetsiske samfund, som lever på tundraen som nomader.

Fra og med 1920-erne blev der oprettet egne skoleinternater for nomadebørnene. Undervisningen har været på russisk, med et par timer om ugen på nenetsisk.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: