Skovhvidvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Skovhvidvinge ?
Skovhvidvinge.Foto: Clemens M. Brandstetter, 2003
Skovhvidvinge.
Foto: Clemens M. Brandstetter, 2003
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Arthropoda (Leddyr)
Klasse: Insecta (Insekter)
Orden: Lepidoptera (Sommerfugle)
Familie: Pieridae (Hvidvingefamilien)
Slægt: Leptidea
Art: sinapis
Videnskabeligt artsnavn
Leptidea sinapis
Linnaeus 1758

Skovhvidvinge (Leptidea sinapis) tilhører en helt speciel underfamilie og slægt: Leptidea. Arterne under denne slægt findes kun i Europa og Asien. Det har i de senere år vist sig at være 3 forskellige arter som henholdsvis hedder reali, sinapis og juvernica. Sinapis hedder på dansk Skovhvidvinge; den uddøde i Danmark i 1976. Reali har vi aldrig haft i Danmark, og den findes kun fast i sydeuropa. Juvernica hedder Enghvidvinge på dansk og den fandtes på Bornholm inden den forsvandt derfra og dermed uddøde i Danmark. Det sidste eksemplar blev set i 2004, og da den ikke blev observeret i 2005 og 2006 blev denerklæret uddød i 2006. Hannen har en helt speciel parringsadfærd, når han finder en uparret hun. Han opfører næsten en hel lille dans, med specielle bevægelsesmønstre af antenner og snabel. Skovhvidvingen flyver fra midten af maj til juli. Sommerfuglen er specielt knyttet til ekstensivt drevne og lysåbne skove med meget bundvegetation f.eks. stævningsskove. Sommerfuglen fandtes til sidst kun fast på Bornholm i Almindingen, hvor den især holder sig til lysninger. Bestanden her er meget lille – omkring 100 individer, men skoven bliver drevet med specielt hensyn til sommerfuglen, så artens sidste tilholdssted i Danmark ikke blev ødelagt. Men den udødde alligevel, formentlig pga. af nedfald af kvælstof og tilgroning. Skovhvidvingen burde være mere udbredt i Danmark, eftersom den er ganske almindelig både nord og syd for os, manglen på egnede levesteder kan være årsagen til dens tilbagegang.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

Skovhvidvingen ligner lille kålsommerfugl. Men skovhvidvingen har smallere vinger med grå aftegninger på undersiden af bagvingerne. Vingefanget er omkring 37-43 mm. Hunnen er noget større end hannen, hun har rundere vinger og en svagere farvet plet på forvingen i forhold til hannens tydelige mørke plet. Der er også en forskel mellem 1. og 2. generation af sommerfuglen, da 2. generation har mest udtalt forskel mellem kønnene.

Livscyklus[redigér | redigér wikikode]

En uge efter ægget er lagt klækkes det. Efter 3-4 uger er larven udvokset og forpupper sig. Hvis det er varmt i vejret klækkes puppen samme år og 2. generation kommer frem, men oftest overvintrer puppen til næste år, hvor den klækkes i midten af maj efter ca. 10 måneder.

Foderplanter[redigér | redigér wikikode]

Fladbælg, musevikke, viol og tusindfryd.

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]