Terapidyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Terapidyr er en betegnelse for dyr (fx hunde og heste), der bruges i terapeutisk behandling af børn og voksne.

Terapi med dyr er en målrettet intervention, hvor et dyr, som opfylder specifikke kriterier, anvendes som en del af en behandlingsproces. For eksempel anvendes terapihunde til at gøre børn med autisme bedre til at kommunikere og til at håndtere fysisk kontakt, mens samvær med heste er med til at opbygge selvtillid, empati og indlevelse hos kriminelle unge.

Dyrenes indflydelse på mennesker[redigér | redigér wikikode]

Kontakten mellem menneske og dyr rækker langt tilbage i tiden, hvor dyrene primært var brugsdyr og op til nyere tid, hvor mange har kæledyr i hjemmet. Mange undersøgelser peger på, at samvær med dyr har en positiv effekt på psyken. (Note: The Benefits of Human-Companion Animal Interaction: A review.)

  • Man ved, at menneskers samvær med dyr er gavnlig for det fysiske og psykiske velbefindende.
  • Hos nogle ejere af kæledyr reducerer samværet med kæledyret stress.
  • Andre kæledyrsejere får mere af den sundhedsgavnlige motion.
  • Ældre på plejehjem og mennesker med alzheimers og demens oplever sig som mindre ensomme og mere glade og har også lettere ved at finde og fastholde appetitten ved kontakt til terapidyr.
  • Visse psykiatriske patienter har også gavn af samværet med kæledyr eller terapidyr. Det gælder både mht. humør og sociale kompetencer.
  • Børn, der er knyttet til et dyr, fremviser større empatiske evner.

Man ved også, at fysisk berøring fra en hund kan stimulere kroppen til at sænke blodtrykket og frigive endorfiner, som er kroppens egne morfinlignende stoffer. Man har endvidere erfaring med, at følelsen af ansvar og kontrol samt kontakt til dyr giver selvtillid og højere selvværd, og at der knyttes sociale bånd mellem dyr og menneske.[1]

Samværet med fx en terapihund stimulerer mennesker både sprogligt, socialt og psykologisk. Via hunden får ensomme mennesker kontakt til omverdenen, og mennesker med sproglige vanskeligheder bliver motiveret til at kommunikere med hunde, ligesom hunden fremmer menneskers sociale egenskaber.

Behandling med terapidyr[redigér | redigér wikikode]

Professionelt har man fået øjnene op for dyrenes positive egenskaber som hjælp til mennesker i flere forskellige sammenhænge. For eksempel bruges hunde som hjælp til mennesker som førerhunde for blinde, epilepsihunde for epileptikere eller som servicehunde for handicappede. Men også inden for terapeutiske behandlinger anvendes samspillet mellem dyr og mennesker som redskab bl.a. til behandling af psykiske problemer eller som tilbud og aktivitet for børn med sociale vanskeligheder eller indlæringsproblemer.

Der er flere måder at arbejde med terapidyr. Behandlingen kan gå ud på at være sammen med et dyr under opsyn og kæle med det. Pasningen af dyr kan også være en del af terapien, hvor man fx skal ride på heste eller træne hunde. Sidst men ikke mindst kan dyr også bruges som en katalysator for samtale eller terapi, hvor dyrene medvirker aktivt i rollespil eller som aktør.

Selvom brugen af dyr i behandlinger er udbredt, mangler der endnu dokumentation for, hvad det præcis er ved kontakten til dyr, som giver en positiv effekt.

Forskning med terapidyr[redigér | redigér wikikode]

Terapidyr bliver anvendt i større og større grad i Danmark. Men det er endnu ikke klarlagt eller dokumenteret, hvordan og hvorfor kontakt og samvær med dyr virker positivt på mennesker. Viden om, hvilke dyr, der er mest effektive over for hvilke sygdomme, eller hvordan terapidyrene bliver påvirkede, er ligeledes mangelfuld.

Den forskningsmæssige interesse for terapidyr i Danmark er stigende, og der er på nuværende tidspunkt forskningsprojekter i gang for at afdække de mekanismer, der giver de positive effekter, som skal bidrage med viden, der kan optimere og målrette effekten af brugen af terapidyr.

Forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet er bl.a. ved at afdække, hvordan terapidyr, som fx terapihunde kan bruges i behandlingen af børn og voksne med adfærdsproblemer og psykiske lidelser.

Formålet er i første omgang at kortlægge udbredelsen og anvendelsen af dyr i terapi eller behandling, samt hvordan samspillet indvirker på både dyr og menneske. Projektet skal bidrage med en større viden og indkredse, hvor der især er brug for et dokumenteret grundlag, så man i fremtiden kan anvende de bedst egnede terapidyr til behandling og terapi af forskellige typer lidelser.

Et andet projekt, der undersøger den positive effekt af samvær mellem dyr og mennesker i mere uformelle rammer, er TrygFonden Besøgshunde[2], som er et korps af familiehunde og deres ejere, som besøger ældre og demente på udvalgte plejecentre i Danmark. Ordningen er et pilotprojektet, der løber fra 2010-2012, som skal dokumentere den positive effekt, som besøgshunde har på ældre og demente menneskers sociale, psykiske og fysiske velbefindende samt indsamle viden om, hvordan man bedst organiserer brugen af besøgshunde på plejecentre.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

http://www.agrsci.au.dk

http://www.besøgshunde.dk

http://www.deltasociety.org

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Handbook on animal assisted therapy – theoretical foundations and guidelines for practice, edited by Aubrey H. Fine, Academic press

Referencer[redigér | redigér wikikode]