Hjælp:Artikeludvidelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Wikipedia:Udvide en stub)
Gå til: navigation, søg
Wikipedia-logo-question.png Denne side er en hjælpeside på den danske Wikipedia.
Siden indeholder basal eller avanceret information om dansk Wikipedia og eventuelt tekniske vejledninger til brug på denne. Brugere anbefales at læse vejledninger, men intet af indholdet skal tages for en norm. Du må gerne ændre denne side, efterhånden som det bliver nødvendigt, men sørg for at være mere varsom end normalt, da vi ønsker at holde vores vejledninger pålidelige. Annoncér gerne større ændringer, før du indsætter dem, på denne sides diskussionside.

Nogle af Wikipedias artikler er omfattende fra starten af, men de fleste begynder som stubbe og skulle helst efterhånden vokse til velskrevne og omfattende artikler.

Denne side beskriver stadierne i en artikels "liv" og viser de måder hvorpå du kan hjælpe en artikel med at vokse ind i det næste stadie. At springe stadier over er ikke bare tilladt – det anbefales! De følgende kategorier burde give dig en ide om hvordan artikler normalt vokser på Wikipedia.

Vejen til en fremragende artikel
  1. Hvad artiklen skal indeholde
  2. Start en ny artikel
  3. Udvid artiklen
  4. Få artiklen udnævnt til lovende artikel
  5. Nominer artiklen til god status
  6. Få artiklen udnævnt til god artikel
  7. Få evalueret artiklen
  8. Nominer artiklen til fremragende status
  9. Fremragende artikler


En artikels stadier[redigér | redigér wikikode]

Uoprettede artikler[redigér | redigér wikikode]

Enhver artikel begynder med en idé inde i hovedet på en bruger. Du kan oprette artikler om hvad end du er interesseret i, så længe de hører til på Wikipedia. Hvis du ser et rødt link som du finder interessant så opret artiklen! (se evt. her).

Før du begynder kan det godt betale sig at læse nogle gode råd og læse vores guide om hvordan man opretter nye artikler for at få en idé om hvad du bør overveje – for eksempel omfanget, formatet, kilder og neutralt synspunkt i en Wikipedia-artikel.

Gode steder at finde artikler at oprette:

Stubbe[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Hjælp:Stub

Hvis du ikke har tid til at skrive en hel artikel, så overvej i det mindste at skrive en "stub". Stubbe er meget korte artikler – ofte kun nogle få sætninger. Disse er Wikipedias "grimme ællinger", som forhåbentligt med møje vil kunne vokse og blive til smukke svaner.

Gode måder at finde stubbe at udvide på:

Udvidelse af artikler[redigér | redigér wikikode]

Når først en stub har reelt indhold, er det en rigtig artikel. De kan have svagheder og du opfordres til at rette dem til – hvis du har den nødvendige viden om emnet.

Gode måder at finde og udvide artikler på:

Artikler efter kvalitet[redigér | redigér wikikode]

Dette tegn symboliserer lovende artikler på Wikipedia.
Dette tegn symboliserer gode artikler på Wikipedia.
Dette tegn symboliserer fremragende artikler på Wikipedia.
Dette tegn symboliserer anbefalede emner på Wikipedia.

De fremragende artikler er hvad vi synes er de bedste artikler på Wikipedia. Før artikler får status af fremragende artikel gennemgår de forskellige procedurer og går her op igennem hierarkiet, først som lovende og dernæst som god, hvorefter de gennemlæses på Wikipedia:Kandidater til fremragende artikler for korrekt skrivestil, faktuel korrekthed, neutralitet og omfattende beskrivelse af emnet, i henhold til vores kriterier for fremragende artikler. Wikipedianere er ofte stolte af artikler med særlig status, som de har bidraget til, og kan blære sig med deres bidrag på deres brugerside hvis de lyster.

Fremragende artikler viser vores bedste artikler frem til folk som muligvis ikke kender noget til Wikipedia. Dette er en god måde at rekruttere nye wikipedianere og skaffe flere donationer, hvilket begge ville hjælpe Wikipedia utrolig meget.

Fremragende artikler er flotte, men der kan næsten altid foretages små forbedringer. Vær aldrig bange for at rette fejl eller opdatere information, når du har mulighed for det; meget få artikler er perfekte, selvom fuldkommenhed altid er vort mål.

Artikler med særlig status kan i fald de indgår som en række af mærkede artikler blive en del af et anbefalet emne.

Hvordan man udvider en artikel[redigér | redigér wikikode]

Hvis nu du skulle ønske at skrive en første-klasses, eller måske endda en perfekt Wikipedia-artikel som fortjener at være blandt vore anbefalede artikler (dem som udvælges gennem konsensus som Wikipedias bedste artikler), er dit mål at lave en artikel som overholder kriterierne for anbefalede artikler. Her er en guide til at gøre dette.

Research[redigér | redigér wikikode]

Når først du har udvalgt et emne så kan du søge på Wikipedia for at finde ud af hvilket lignende materiale vi allerede har. På den måde finder du ud af hvad der allerede eksisterer og kan senere lave gode links til og fra andre relevante artikler.

Medmindre du er en anerkendt ekspert på emnet, er yderligere research nødvendig for at kunne skrive en god artikel. En god artikel skal kunne verificeres og angive pålidelige kilder som allerhelst bør medtage bøger eller anerkendte tidsskriftsartikler . Overvej eventuelt at besøge et universitet eller offentligt bibliotek for at finde og studere de bedste kilder. Overvej at søge på Wikipedia på andre sprog, se på hvad søgemaskiner som Google kan finde, og læse de relevante artikler i andre encyklopædier for at give dig en ide om hvilke emner der bør dækkes, og hvor dybt, for at lave en tilpas fyldig artikel. De følgende engelske sider kan muligvis hjælpe dig: Encyclopedia.com (gratis), AllRefer Reference (gratis), Factmonster, Encyclopaedia Britannica School & Library Site (gratis i de fleste biblioteker).

Søgning efter relevante artikler[redigér | redigér wikikode]

Der er flere måder hvorpå man kan finde artikler online, uden at forlade hjemmet. Google Scholar er en udmærket kilde til at finde frie online artikler; bemærk at de frie artikler er nemme at genkende på deres "View as HTML" link på siden med resultater.

Søgning efter relevante bøger[redigér | redigér wikikode]

Hvis du laver dybdegående research på et komplekst eller kontroversielt emne, bør du, udover artikler, også få fat i relevante bøger. Hvis emnet er af historisk interesse skal du muligvis til biblioteket for at finde artikler som blev udgivet før 1980, da meget få onlinedatabaser indeholder så gamle artikler.

For at finde bøger eller tidsskrifter samlet i bind er det bedste sted at starte kataloget i dit lokale bibliotek. Hvis du har søgt på flere lokale biblioteker uden held, kan du prøve at søge på Bibliotek.dk, som kan vise hvor i landet bestemte bøger eller tidsskrifter kan findes på alle landets biblioteker og kan i de fleste tilfælde bestille dem hjem til dit lokale bibliotek. Det største fælleskatalog er OCLC WorldCat, som påstår at dække hele verden, selvom de fleste af deres biblioteker er i USA.

Kun ved at angive de bedste kilder på et område kan en Wikipedia-artikel tages seriøst af dens kritikere. For mere information om dette problem, se Wikipedia:Troværdighed .

Hvis du opretter en helt ny artikel er der nogle regler om navngivning som du bør følge.

Skrivning[redigér | redigér wikikode]

Start din artikel med en kortfattet indledende sektion eller introduktion som forklarer emnet og beskriver de vigtigste pointer. Læseren bør være i stand til at få et godt overblik blot ved at læse introduktionen, som bør være mellem et og tre afsnit lang, afhængig af artiklens længde. Læs mere i Wikipedia:Stilmanual .

Husk på at selvom du kender emnet du skriver om meget godt, gør Wikipedias læsere det ikke nødvendigvis, så det er vigtigt at etablere din artikels kontekst meget tidligt.

Begynd derefter den egentlige artikel. Se vores hjælp til redigering for det format vi bruge til at lave links, tydeliggøre tekst, lister, overskrifter osv. Vær sikker på at henvise til andre relevante Wikipedia-artikler. Og hvis det er muligt også henvise til din artikel fra andre artikler.

Du kan ikke bare kopiere og sætte ind fra en af de eksterne ressourcer nævnt ovenfor. Se Wikipedia:Ophavsret for yderligere detaljer herom.

Det er ofte en god ide at adskille din artikels store sektioner med overskrifter. For mange emner kan en historie-sektion, hvori man beskriver hvordan konceptet har udviklet sig over tid, være meget relevant.

Hvis forskellige folk har forskellige meninger om dit emne så karakterisér debatten fra et neutralt synspunkt.

Prøv at stave rigtigt. Wikipedia har ikke en stavekontrol, men du kan skrive og stavekontrollere din artikel i et tekstbehandlingsprogram først (hvilket også er meget mere behageligt end Wikipedia tekstboksen) og derefter sætte den ind i denne tekstboks. En anden mulighed er en udvidelse (som SpellBound til Mozilla og Firefox) som kan installeres på din webbrowser og bruges som stavekontrol i tekstbokse.

Sørg for at artiklen forbliver encyklopædisk: tilføj etymologi eller proveniens (når det er muligt), led efter analogier og eventuelle sammenligninger. Vær objektiv: undgå personlige kommentarer (medmindre de udtrykker en generel mening, men så skal de også fremstå som en sådan!), brug ikke personlige talemåder (Jeg fandt ud af at...). Stilmanualen kan hjælpe dig med, hvordan du formulerer din artikel på en encyklopædisk måde, og hvis ikke kan du altid spørge en mentor eller stille spørgsmål på Wikipedia:Landsbybrønden

Prøv at undgå eufemismer, som "gik bort" i stedet for "døde", eller "elskede" i stedet for "havde samleje".

I slutningen bør du opremse de henvisninger du brugte samt de bedste tilgængelige eksterne links om emnet. Det er disse henvisninger som vil sikre at Wikipedia er så troværdig en kilde som muligt.

Finpudsning[redigér | redigér wikikode]

Slut artiklen af med et godt, relevant billede eller grafisk illustration. Der findes mange frie billedekilder på den engelske Wikipedias liste over billeder som er offentlig ejendom. Du skal helst ikke linke til billeder på andre servere; læg i stedet billedet op.

En måde at få en god artikel på er at smide den frem og tilbage mellem flere wikipedianere. Brug deres diskussionssider til at beskrive emnet, bede om deres mening, bemærk deres kommentarer: det er ofte interessant at opdage at efter lidt tid kan nogle andre brugere tjekke andre kilder eller foreslå ændringer. Sammensætningen af en alment accepteret fortolkning er den vigtigste ingrediens i en seriøs Wikipedia artikel.

Det kan også være en god ide at gennemse de fremmedsprogede udgaver af Wikipedia – f.eks. den engelske, norske eller tyske – for emnet. Selv hvis dine sproglige egenskaber ikke er særlig gode kan du muligvis stadig finde vigtig information i de artikler, f.eks. fødselsdato, statistikker, bibliografier eller navne på personer som der henvises til på siden. Hvis du har indarbejdet det ekstra information så husk at lave interwikilinks i slutningen af din artikel.

Forsøm ikke sektionerne med Eksterne links og Henvisninger. Det mest brugbare og akkurate materiale du har fundet som led i din research på Internettet kan også være gode links til en interesseret læser. Og somme tider er der et centralt værk som nævnes flere gange i forbindelse med dit emne. Nævn det, med dets forfatter og udgivelsesdato – eller endnu bedre: Få fat i en udgave og brug den til at tjekke materialet i artiklen.

Evaluering[redigér | redigér wikikode]

Du opfordres til at bede om kommentarer til artiklens kvalitet når som helst. Bed de andre brugere om deres mening, skriv tydelige problemer og områder som kan forbedres på artiklernes diskussionssider, få andre brugere med i foretagendet. At finde wikipedianere med de samme interesser er et af de vigtige (og underholdende) aspekter ved projektet. Det er bedst at have en nogenlunde veludviklet artikel før du gør dette, så dem som evaluerer artiklen rent faktisk har noget at analysere. Wikipedia:Evaluering er stedet hvor de fleste evalueringer finder sted.


Guides til at skrive artikler
Guide til at skrive bedre artikler Guide til Wikipedia Artikeludvidelse Den perfekte artikel Stilmanualen
Råd til hvordan man skriver Wikipedia artikler Hvordan man strukturerer Wikipedia artikler En artikels udvikling fra stub til anbefalet artikel og måder at forbedre artikler på Bestandele nødvendige for at lave en "perfekt" artikel Omfattende stilmanual til Wikipedia artikler