Ragnar Frisch

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Ragnar Frisch
Nobel prize medal.svg Nobelprisen i økonomi
1969

Ragnar Anton Kittil Frisch (født 3. marts 1895 i Kristiania, død 31. januar 1973 sammesteds) var norsk økonom.

Frisch var en fremtrædende norsk økonom, blandt andet er han kendt for at have grundlagt disciplinen økonometri, og for i 1933 at have skabt det almindelige brugte begrebspar makroøkonomi/mikroøkonomi.

Frisch begyndte oprindelig at gå i lære som sølvsmed som sin far, og blev lærling hos David Andersen. Ved siden af lærlingepraksisen studerede han socialøkonomi, fordi det i følge ham selv var det korteste og letteste studiet ved universitetet. Frisch aflagde embedseksamen i økonomi i 1919, og studerede i Paris og England før sin doktorgrad i matematisk statistikk i 1925. Han blev udnævnt førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo i 1925, docent i 1928 og professor i 1931. I 1932 grundlagde han Økonomisk institut ved Universitetet i Oslo som var finansieret af Rockefeller, og blev dets første forskningsdirektør.

På Frisch' tid var Alfred Marshalls principles of economics standardværket og blev benyttet i al undervisning. Frisch kom med flere og flere rettelser, kommentarer, udvidelser og noter til dette værk. Til slut var det klart at fagets indhold måtte omskrives.

Han modtog Premio Feltrinelli fra Accademia Nazionale dei Lincei i 1961 og Sveriges Riksbanks økonomipris til minne om Alfred Nobel i 1969 (sammen med Jan Tinbergen) for sine analyser av økonomiske processer og udvikling af dynamiske økonomiske modeller.

Han bidrog med flere betydelige fremskridt inden økonomi, og introducerede nye ord inden feltet som økonometri (af fransk économétrie). Hans afhandling i 1926, Sur un problème d’économie pure, om forbrugerteori hjalp for at sætte op ny walrasiansk forskning. Han formaliserede produktionsteori (1965). Inden økonometri arbejdet han med tidsserier (1927) og lineær regressionsanalyse (1934).

Hans arbejde fra 1933 om impuls-udbredende konjunkturcykler var et af principperne bag den moderne realkonjunkturteori.

Han spillede også en vigtig rolle med at introducere økonometrisk modellering til statslig økonomisk planlægning og regnskab. Han var en av grundlæggerne af Econometric Society og redaktør av Econometrica i mere end 20 år.

I 1995 blev det udgivet en artikelsamling med nogle af Frischs mest kendte artikler: Troen på nøkken. Artiklerne var udvalgt og havde indledning ved Jens Chr. Andvig, Olav Bjerkholt og Tore S. Thonstad. De første kapitler er populærvidenskabelige. (ISBN 82-00-03994-3)

I tillæg til sin omfattende videnskabelige virksomhed, søgte Frisch at forankre faget i politik udformning. Han var en af strategerne bag det såkaldte jerntrianglet.

Han er bedstefar til programlederen Nadia Hasnaoui.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]