Andreas du Plessis de Richelieu

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Andreas du Plessis de Richelieu

Andreas du Plessis de Richelieu.jpg

Personlig information
Født 24. februar 1852 Rediger på Wikidata
Danmark Rediger på Wikidata
Død 25. marts 1932 (80 år) Rediger på Wikidata
Hørsholm Rediger på Wikidata
Gravsted Holmens Kirke Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Forretningsperson, militærperson, politiker Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Æreslegionen Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Andreas du Plessis de Richelieu (født 24. februar 1852 i Løjt ved Aabenraa, død 25. marts 1932) var en dansk søofficer og forretningsmand, der kom til Siam i 1875 og avancerede til admiral og en tid marineminister. Ved siden af sin militære karriere tjente han en formue i Siam. Han var bror til Louis August du Plessis de Richelieu.

Andreas du Plessis de Richelieu blev født den 24. februar 1852 som søn af præst L.A.E.S. du Plessis de Richelieu og hustru født Ulstrup. Han blev gift med Dagmar, født 21. april i Hillerød, datter af overretssagfører F. Lerche og hustru Marie, født Gulstad.

Han var til søs 1867-71, gennemgik Søværnets Reserveløjtnantsskole, sejlede i dansk dampskibsfart til 1874, gik i siamesisk tjeneste og avancerede først til generaladjudant 1883 og siden til admiral 1890 og marineminister 1899-1902. I 1902 vendte han hjem til Danmark på grund af malaria og blev dansk viceadmiral. Han lejede Kokkedal Slot indtil han i 1910 købte det.

Dagmar og Andreas du Plessis de Richelieus sarkofager i Holmens Kirke

Fra 1903 til 1929 var admiralen bestyrelsesformand for Aktieselskabet Kjøbenhavn-Slangerup Banen, som han ønskede forlænget til industribyen Frederiksværk og havnebyen Hundested, så disse kunne kobles sammen med storbyen København til fælles gavn – og til gavn for ØK, DFDS og jernbanen – alle tre selskaber, som han havde aktier i.

1915-18 og 1919-20 sad han i Landstinget, hvor han særligt beskæftigede sig med børs- og erhvervsspørgsmål. 1919-23 var han formand for Danmarkssamfundet.

Admiralen var i øvrigt bestyrelsesformand i Landmandsbanken og DFDS 1908-22 og i Burmeister og Wain 1919-20. Han var medlem af bestyrelserne for De kjøbenhavnske Sporveje, ØK og Aluminia og Københavns Havn og i bestyrelsesrådet for Den danske Handelsflådes skoleskib for befalingsmænd. Han blev udnævnt til kammerherre og Storkorsridder af Dannebrogordenen og var tillige dekoreret med en række udenlandske ordener: Æreslegionen, Græske Frelserens Orden, Italienske Krone Orden, Preussiske Krone Orden, Russiske Skt. Stanislaus Orden, Siamesiske Chulah Chaum KI'ow, Siamesiske Hvide Elefant Orden, Siamesiske Krone Orden, Siamesiske Ratana Pon Orden, Svenske Sværd Orden, Tyrkiske Medjidieh Orden, Østrigske Franz Joseph Orden.

Han var broder til kommandør Louis August du Plessis de Richelieu.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]