Ajanta Caves

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
UNESCO Verdensarvsområde
Ajanta Caves
Ajanta Caves, detailbillede med klippehuler
Land Indien
Type Kultur
Kriterium i, ii, iii, vi
Reference 242
Region UNESCOs Verdensarvsliste (Asien-Australasien)
Ajanta Caves, oversigtbillede over klippefacaden

Ajanta Caves i den indiske delstat Maharashtra er en række svært tilgængelige klippehuler udhugget i klipperne omkring en hesteskoformet bugtning på floden Waghur nær landsbyen Ajintha og godt 100 km fra den større by Aurangabad. Hulerne, der er rigt udsmykket med vægmalerier og skulpturer, daterer sig tilbage til det 2. årh. samt de efterfølgende århundreder anses som mesterværker inden for buddhistisk arkitektur og kunst, og hulerne har siden 1983 været på UNESCOs liste over Verdens Kulturarv.

Komplekset omfatter 29 hule-templer og -klostre, hvoraf den senest genfundne hule først blev afdækket i 1956.

Hulerne, der ligger fra 10 til 40 meter over flodlejet anses for at være bygget i 3 faser. De ældste i det 2.-3. årh., næste gruppe fra omkring det 5.-6. årh. og dem tredje og yngste gruppe fra det 7. årh. Skønt nyere forskning sår tvivl om dele af denne periodisering, så er der ikke uenighed om deres anvendelse som åndeligt og filosofisk uddannelsessted samt refugium for åndelig fordybelse.

En af datidens mest kendte rejsende, den kinesiske buddhististiske munk og pilgrim Hsuan Tsang (ca. 602-664), der rejste rundt i Indien gennem 17 år, omtaler flere steder de religionsfilosofiske studier i Ajanta.

Godt 100 km syd for Ajanta Caves findes en gruppe lidt yngre udhuggede klippetempler i nærheden af landsbyen Verul (Ellora Caves). De er lidt yngre end hulerne i Ajanta og er fra den periode hvor buddhismen mistede sin dominerende position i Indien, mens Ajanta Caves er fra buddhismens glansperiode.

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:

20°32′01″N 75°44′59″Ø / 20.53361°N 75.74972°Ø / 20.53361; 75.74972