Alan Moore

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For trommeslageren af samme navn, se Alan Moore (trommeslager).
Alan Moore
Alan Moore (2).jpg
Område Engelsk litteratur
Nationalitet Storbritannien
Født 18. november 1953 (63 år)
Northampton, England
Ægtefælle(r) Melinda Gebbie
Beskæftigelse comics writer, romanforfatter, manuskriptforfatter, skribent, science fiction-forfatter
Genre(r): tegneserie
Kendt(e) værk(er) Batman: The Killing Joke, The League of Extraordinary Gentlemen, Lost Girls, V for Vendetta, Voice of the Fire, Vogterne, From Hell, Top 10, Promethea, Neonomicon, Providence, Tom Strong, Swamp Thing
Hædersbevisninger Prometheus Award - Hall of Fame, Inkpot Award
Webside http://www.dodgemlogic.com/

Alan Moore (født 18. november 1953 i Northampton, England) er en prisvindende britisk forfatter, mest kendt for hans indflydelse på grafiske romaner, inklusiv de anerkendte Watchmen, V For Vendetta, og From Hell. Han er ofte blevet omtalt som den bedste skaber af grafiske romaner i historien, og er ligeledes blevet beskrevet som en af de vigtigste britiske forfattere gennem de sidste 50 år. Alan Moore har ved visse lejligheder skrevet under pseudonymerne Curt Vile, Jill de Ray og Translucia Baboon.

Moore startede ud med at skrive for britiske alternative- og undergrunds-fanzines i slutningen af 1970'erne. Siden hen begyndte han at skrive tegneserie-striber for magasiner såsom 2000 AD og Warrior, og opnåede her en vis succes. Han blev efterfølgende opdaget af det amerikanske tegneserieforlag DC Comics, og blev den første brite til at skabe fremtrædende tegneserier i USA.

Hos DC Comics arbejdede Moore bl.a. på superhelteserier som Batman og Superman. Det var også omkring denne tid at han skrev den nu berømte og anerkendte grafiske roman Watchmen. Igennem sit arbejde har Moore bidraget betydeligt til en større anerkendelse af tegneserien som et respekteret medie og kunstform, og er efterfølgende blevet tilskrevet faderrollen til begrebet en "grafisk roman".

I de sene 1980'erne og de tidlige 90'ere forlod Moore den store kommercielle mainstream-tegneserieindustri, og blev uafhængig forfatter. I denne tid skrev han bl.a. tegneserien From Hell og en novelle kaldet Voice of the Fire.

Efterfølgende vendte Moore dog tilbage til den etablerede tegneserieindustri hvor han arbejdede for Image Comics før han udviklede sit eget forlag America's Best Comics, et datterforlag til WildStorm. Igennem dette forlag har han udgivet værker som The League of Extraordinary Gentlemen og den okkultisme-inspirerede Promethea.

Trods personlig modstand er flere af Alan Moores værker blevet filmatiseret som Hollywood-film. Heriblandt From Hell, Det hemmelighedsfulde selskab, V for Vendetta og Watchmen.

Privat har Alan Moore en nyhedensk livsanskuelse, og er okkultist, vegetar og anarkist, temaer som tit bliver afspejlet i hans værker. Derudover er han udøver af ceremoniel magi og er kendt for at opføre okkultisk avantgardistisk spoken word. Noget af dette er udgivet på CD.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Storbritannien Stub
Denne biografi om en brite er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi