Alan Moore

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For trommeslageren af samme navn, se Alan Moore (trommeslager).
Alan Moore
Alan Moore (2).jpg
Område Engelsk litteratur
Fødsels­dato 18. november 1953 (63 år)
Fødested Northampton, England
Statsborger StorbritannienRediger på Wikidata
Ægtefælle(r) Melinda GebbieRediger på Wikidata
Beskæftigel­se science fiction-forfatter, tegneserieforfatter[1], manuskriptforfatter, forfatter, romanforfatterRediger på Wikidata
Genre(r): tegneserieRediger på Wikidata
Kendte værker V for Vendetta, Tom Strong[2], Top 10[3], Vogterne, Swamp Thing[4]Rediger på Wikidata
Hæders­bevisninger Prometheus Award - Hall of Fame, Inkpot Award[5]Rediger på Wikidata
Webside Link til Alan Moores hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Alan Moore (født 18. november 1953 i Northampton, England) er en prisvindende britisk forfatter, mest kendt for hans indflydelse på grafiske romaner, inklusiv de anerkendte Watchmen, V For Vendetta, og From Hell. Han er ofte blevet omtalt som den bedste skaber af grafiske romaner i historien, og er ligeledes blevet beskrevet som en af de vigtigste britiske forfattere gennem de sidste 50 år. Alan Moore har ved visse lejligheder skrevet under pseudonymerne Curt Vile, Jill de Ray og Translucia Baboon.

Moore startede ud med at skrive for britiske alternative- og undergrunds-fanzines i slutningen af 1970'erne. Siden hen begyndte han at skrive tegneserie-striber for magasiner såsom 2000 AD og Warrior, og opnåede her en vis succes. Han blev efterfølgende opdaget af det amerikanske tegneserieforlag DC Comics, og blev den første brite til at skabe fremtrædende tegneserier i USA.

Hos DC Comics arbejdede Moore bl.a. på superhelteserier som Batman og Superman. Det var også omkring denne tid at han skrev den nu berømte og anerkendte grafiske roman Watchmen. Igennem sit arbejde har Moore bidraget betydeligt til en større anerkendelse af tegneserien som et respekteret medie og kunstform, og er efterfølgende blevet tilskrevet faderrollen til begrebet en "grafisk roman".

I de sene 1980'erne og de tidlige 90'ere forlod Moore den store kommercielle mainstream-tegneserieindustri, og blev uafhængig forfatter. I denne tid skrev han bl.a. tegneserien From Hell og en novelle kaldet Voice of the Fire.

Efterfølgende vendte Moore dog tilbage til den etablerede tegneserieindustri hvor han arbejdede for Image Comics før han udviklede sit eget forlag America's Best Comics, et datterforlag til WildStorm. Igennem dette forlag har han udgivet værker som The League of Extraordinary Gentlemen og den okkultisme-inspirerede Promethea.

Trods personlig modstand er flere af Alan Moores værker blevet filmatiseret som Hollywood-film. Heriblandt From Hell, Det hemmelighedsfulde selskab, V for Vendetta og Watchmen.

Privat har Alan Moore en nyhedensk livsanskuelse, og er okkultist, vegetar og anarkist, temaer som tit bliver afspejlet i hans værker. Derudover er han udøver af ceremoniel magi og er kendt for at opføre okkultisk avantgardistisk spoken word. Noget af dette er udgivet på CD.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Storbritannien Stub
Denne biografi om en brite er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
  1. ^ Navnet er anført på norsk bokmål og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  3. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  4. ^ Navnet er anført på norsk bokmål og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  5. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.