Alfons Åberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Alfons Åberg

Alfons Åberg er en litterær figur og hovedperson i en serie børnebøger skrevet og illustreret af Gunilla Bergström.

Alfons Åberg er en lille ganske almindelig dreng, som bor sammen med sin far i en lejlighed i en svensk by. Mens han er mindre, har han en kammerat ved navn Svipper, som kun han kan se. I børnehavealderen får han vennerne Mille og Viktor.

I bøgerne oplever Alfons en lang række almindelige hverdagshændelser, som alle børn let genkender. I sin stræben efter at vokse op og blive stor konkurerer Alfons ofte med sin far om at klare disse hændelser bedst. Den godmodige far er et positivt mandligt forbillede for Alfons. Derimod dukker kvinder sjældent op i beretningerne, selv om Alfons både har en faster og en farmor. Alfons og far er meget glade for hinanden, og nogen mor eller fru Åberg hører man kun om i en enkelt sætning i "Alfons med supersækken" (2011), hvor Alfons' far taler om en drøm, han drømte, "Dengang han mødte sin elskede fru Åberg"; men voksne læsere af begge køn identificerer sig let med Alfons' far.

Den første Alfonsbog, Godnat, Alfons Åberg, udkom i 1972. Der er i alt udgivet 24 bøger om Alfons Åberg, og de er oversat til 29 sprog. I april 2006 udkom bog nr. 25, der på svensk hedder Alfons och soldatpappan. Historien tager ifølge forfatteren fat på underholdningsverdenen, der bliver stadig mere almindelig i børnenes verden, samt på temaet krig og grusomhed ude i verden.

Et særpræg ved bøgerne er, at de ikke alle er skrevet til samme aldersgruppe. Således kan børn have glæde af at høre Alfons Åberg-historier fra 2-3 år og frem til skolealderen. Bøgerne er illustreret af Gunilla Bergström i blandet teknik, hvor både tegninger og collage forekommer.

Alfons Åberg-bøgerne er også grundlaget for tegnefilmene af samme navn, hvis danske udgave blev indtalt af Thomas Winding. Der er dog siden blevet lavet en nyere animeret serie med Caspar Phillipson som speaker.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Alfons Åbergs officielle hjemmeside